Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

А.Б.l 4-кратен шампион по карате, НАТФИЗ го спасява от престъпна кариера

Х.Ф.l Дебютира на големия екран на 12 г., дотогава вече се е снимал в 11 сериала

А.Б.l Няма драстични трансформации освен за ролята на Атанас Буров - качва 15 кг и ги сваля за месец

Х.Ф.l Отслабва драстично и “полудява” за Жокера, след ролята на Джони Кеш постъпва в клиника за алкохолизъм, работи като пожарникар за друг образ

А.Б.l Стартира от американски екшъни, чак на 27 г. играе в BG филм мафиотски бос, приличайки на Васил Илиев

Х.Ф.l 3 пъти се отказва от киното и се завръща, смъртта на брат му е най-голямата му болка

Aсен Блатечки успя да се замеси във "филм" с холивудската звезда Хоакин Финикс. Двамата още дълго ще бъдат главни действащи лица в бурни дебати и коментари за техния професионализъм и успех в киното. И в живота.

Финикс бе остро разкритикуван от Блатечки в нощта, в която спечели “Оскар” за брилянтната си (тук мнозинството и Академията са единодушни) игра в “Жокера” на Тод Филипс. От своя страна родната звезда надали е подозирал, че ще си навлече сериозни освирквания и подигравки, като изрази смело мнението си за изпълнението на Хоакин.

Много лесно е да се кривиш - коментира Блатечки. - Много е лесно да се правиш, че имаш гърбица, да се смееш изкуствено, да танцуваш и да се правиш на... крив човек. Аз лично се сещам поне за 50 актьори - и американски, и поне 20 български, които ще изиграят тази роля ако не по-лошо, точно колкото него добре."

Това изказване моментално му навлече безброй упреци, но той не се отметна от думите си и продължи да налива масло в огъня едва няколко дни по-късно. Отново в ефир актьорът изброи няколко имена на свои български колеги, които биха засенчили Финикс в ролята на Артър Флек (Жокера). Според него това са Мариус Куркински, Деян Донков, Филип Аврамов и Виктор Калев.

Все пак Блатечки подчерта, че харесва повече Финикс в други негови превъплъщения пред камерата. Това не умилостиви критиците му, които все така питат от позицията на какъв свой успех той така смело раздава оценки.

И Асен като артист е можел да блесне и да се докаже като достоен да бъде сред най-големите в Холивуд. Ето, миналата година заедно с екипа на “Зелената книга”, отличен с “Оскар” за най-добър филм, на сцената ликуваше и българинът Димитър Маринов. През 2018 г. Тео Ушев бе номиниран за “Сляпата Вайша” в категорията за най-добра късометражна анимация. Тази година и южнокорейският “Паразити” победи кинотворби на Скорсезе и Тарантино.

Политика! - би отсякъл Блатечки. Както и направи.

Всъщност той и Финикс са почти връстници. Макар и да споделят една и съща професия, пътищата им никога не са се пресичали. И двамата имат купища филмови и тв роли, но те са почти несравними. През своята кариера родният секссимвол няма драстични трансформации пред камерата и дори са рядкост физическите му предизвикателства. Затова има и шега, че винаги играе себе си - лошото момче, което пуши много убедително. Точно сега обаче той има доказателство, че не е така, защото за последния си филм качва цели 15 г., за да изиграе един от най-влиятелните политици на XX век - Атанас Буров, в “Останалото е пепел”. Прави го, като спира да тренира и не внимава какво яде.

“Нaй-интeрecнoтo e, чe мнoгo бързo уcпях дa cвaля килoгрaмитe...”, cпoдeля Блатечки, който за месец отново се връща във форма.

В същото време, за да влезе под кожата на своя “крив” герой, Финикс сваля повече от 20 килограма за изключително кратко време, като яде само по ябълка на ден. Това се оказва шок и за тялото, и за ума му. Той признава, че буквално е започнал да “полудява”. Изморявал се дори когато се качвал по стълби. С месеци Хоакин се подготвя да изиграе Артър Флек и работи върху неговия умопомрачителен смях. Изминава целия път заедно с героя, за да ни покаже трансформацията на изстрадалото му човешко лице до гримасата на безумието и спира едва когато чува своя зловещ кикот напълно в тон с маниакалния смях на Жокера.

Такъв е подходът на актьора, който за всичките си роли е готов да отиде до ръба и отвъд. Споделял е, че му е било трудно да се раздели с някои от персонажите, като този на Джони Кеш, който го завлича в рехабилитационен център. Днес обаче успява да се изтръгне от тях малко по-лесно.

Артър Флек в "Жокера"
Артър Флек в "Жокера"

Иначе и Финикс пуши не по-малко убедително, защото подобно на Блатечки в живота е страстен почитател на тютюна. Отдавна е опитвал да се отърве от своя вреден навик, като се е подлагал дори на хипноза, но безуспешно. Сега разчита на своята половинка, която го стимулира в отказването от цигарите.

И Хоакин, и Асен са намерили любовта в лицето на известни красавици, но и двамата не си позволяват с охота да разкриват подробности от своя личен живот.

Холивудската звезда има до себе си талантливата актриса Руни Мара и се говори, че двамата дори са сгодени. Тя осигурява особена хармония за неговата душа. Нашият секссимвол е щастливо обвързан с модела Диляна Попова, която, освен с чар, впечатлява и със скромност. Не смее да се смята за актриса, макар да е участвала в повече ленти от много наши професионални артистки. Тя също играе в “Останалото е пепел”. Попова и Блатечки имат син - Борил, а актьорът има и по-голяма дъщеря - Катерина, от режисьорката Катерина Горанова.

Извън неприкосновеността на личния живот е очевидно, че Асен не страни от медийното внимание. От своя страна Хоакин не обича да дава интервюта и изобщо да развлича читатели и зрители извън играта си пред камерата. Последните няколко месеца обаче

Артър Флек го държеше безмилостно в светлините на прожекторите и той нямаше избор - беше принуден да държи речи и да разкрие част от себе си няколко пъти. Не се поколебава обаче веднъж при въпрос, който не му се понравя, да избяга от интервю за в. “Телеграф”. Както и да обърка и сконфузи тотално журналист от “Венити феър” по повод смъртта на баща си.

Финикс предпочита да обръща внимание не на себе си, а на различни благотворителни кампании и мисии в Третия свят, които подкрепя. Говорител е на PETA. За филма “Гладиатор” е искал изрично костюмите му да бъдат изработени от синтетични материали, защото носи само дрехи от изкуствени заместители на кожа. От дете е вегетарианец. Отказва месото, когато като много малък вижда как рибари изваждат улова си и яростно удрят рибите, за да ги умъртвят. Тогава той вярва, че това са същите рибки, които той заедно с родителите, братята и сестрите си е хранил край бреговете на Аржентина.

В това отношение Асен може да се похвали само с това, че неговата половинка Диляна споделя тези възгледи в храненето и отказва да вкуси месо. Но не и той.

Пътят на Блатечки и Финикс от първия им ден досега показва също кое е направило тези двама мъже такива, каквито са днес.

Асен се ражда през 1971 година в София, а три години по-късно в Сан Хуан, Пуерто Руко на бял свят идва Хоакин.

Блатечки учи в испанската паралелка на столичната 8-а гимназия, където седи на един чин с Наско от Б.Т.Р. От малък е самостоятелен и изгражда своя мъжки характер, тъй като родителите му го оставяли да се справя сам. От невръстна възраст Хоакин пътува из целия свят с родителите си Джон и Арлин Ботъм, както и с брат си Ривър и сестрите си Рейн, Либерта и Съмър.

Тогава семейството е част от религиозната секта “Деца на Бога” (Children of God), скандално прочула се по-късно с насърчаването на сексуални контакти на деца с възрастни. Джон и Арлин усещат вредната посока, в която вървят “децата на Бога”, затова бягат от култа и се установяват в Лос Анджелис.

В чест на спасението си сменят фамилията си на Финикс - “възродени”. 

В онзи момент Хоакин е на шест години. Всички деца в семейството са насърчени да учат актьорско майсторство и започват от рано да се снимат в реклами и телевизионни сериали.

За да прилича повече на брат си, малкият Хоакин избира да носи името Лийф (листо), години по-късно се връща към рожденото си.

В своите ученически години Блатечки вече спортува активно - тренира плуване, футбол, гребане, хандбал. Междувременно на другия край на света Финикс едва 8-годишен участва в първия си сериал “Седем булки за седем братя”. Дебютът му за големия екран не закъснява и само на 12 години се снима в приключенския филм SpaceCamp (1986).

През това време родителите му се развеждат. Синът им се е трудил в общо 14 продуцкии за малкия екран до 1989 г., когато у нас пък Асен става шампион на България на Федерацията по традиционно карате. Повтаря този успех в още три поредни години до 1992 г. Но решава да измени на спорта с изкуството. Приет е в НАТФИЗ, където учи актьорско майсторство в класа на проф. Стефан Данаилов. Признава, че е попил много мъдрост и от Ивайло Христов, Илия Добрев и Иван Налбантов.

Буров в "Останалото е пепел"
Буров в "Останалото е пепел"

Актьорството спасява Блатечки от това да тръгне по лош път. Постъпването в НАТФИЗ му попречва да стане мутра, защото в онзи момент е имал такива силови предложения.

“Дори веднъж отишли при майка ми и казали: Намерили сме му работа, жестоки пари, апартамент, кола... Майка ми отговорила: “Той сега учи за артист, иска да играе в театъра". Нищо, ще му купим един театър, няма проблеми”, разказвал е със смях актьорът.

По това време Финикс за първи път решава да прекъсне кариерата си. Пътешества с баща си из Мексико. Не се чувства достатъчно талантлив, защото е в сянката на своя по-голям брат, когото боготвори. Ривър е номиниран за “Оскар” за най-добра поддържаща роля в “Търчане напразно” през 1989 г.

Незарастваща рана и до днес за Хоакин е внезапната и трагична смърт на батко му, която потриса Холивуд. Едва на 23 години Ривър издъхва от свръхдоза на тротоара пред клуба на Джони Деп “Вайпър руум” в Лос Анджелис пред очите на брат си и сестра си Рейн.

Обаждането на Хоакин до 911 седмици след това се върти по всички медии, които злоупотребяват с трагедията. Това кара младото момче да се затвори още повече в себе си. Той решава, че ще се скрие от всички и няма да се снима повече. Впоследствие преосмисля това свое решение отново заради брат си. И до днес помни как Ривър веднъж се обръща към него с думите: “Ще бъдеш актьор и ще бъдеш по-добре познат, отколкото аз съм”. С майка ми се спогледахме с израз: За какво говори той, по дяволите?! - спомня си Финикс. - Задължен съм му за това, защото актьорството ми даде толкова невероятен живот.”

Така през 1995 г. участва във филма To Die For на режисьора Гюс ван Сант, а после се снима и в “Обратен завой” на Оливър Стоун (1997), “8 мм” (1999), The Yasrds (1999).

Блатечки завършва през 1996 г., но още като студент атакува театралната сцена с роли в “Мяра за мяра”, “Побъркани от любов” и т.н. Трескаво започва да се снима в американски филми, предимно екшъни - “Мъртва зона” (1993), “Професионалисти” (1995), “Американски тюлени” (2000) и т.н. Участвал е в повече от 25 продукции.

Привлича режисьорите със спортната си физика.Така според неговите думи научава кинаджийския занаят и си докарва добри доходи. В първия български тв филм изгрява на 27 години в “Остатъци”, като играе престъпен бос, а с вида си прилича на Васил Илиев.

Първият му игрален филм е “След края на света” на Иван Ничев. Включва се в епизодична сцена, в която е по-низшестояща мутра. В такъв гангстерски стил се снима и в “Печалбата” и “Каталии”.

Хоакин пък заявява себе си като наистина голям актьор с участието си в “Гладиатор” (2000) на Ридли Скот. За ролята на младия римски император Комод е номиниран за “Оскар”, “Златен глобус” и БАФТА.

И Блатечки се потапя в римската история, като се снима в минисериала “Спартак”, където играе млад грък гладиатор. След като заснетият филм е видян в САЩ от продуцента, той веднага уволнява режисьора. Не е доволен от резултата. Друг режисьор премонтира лентата и изключва цялата сюжетна линия с участието на Блатечки. Не успява напълно, защото героя го има в много важни сцени с основния персонаж на Горан Вишнич.

Асен е имал възможността да си партнира още с Жан Клод ван Дам и други чужди звезди, а с Антонио Бандерас дори стават добри приятели.

В театъра е изиграл повече от 30 роли. Известността го застига с участието му в сериала “Морска сол”(2004-2005).

Ситкомът се реализира по негова идея, след като прочита едноименната пиеса на Емил Бонев на продуцента Маги Халваджиян. Бюджетът е оскъден, заснемат 54 епизода за 54 дни.

Първата филмова главна роля на Асен е в “Мила от Марс” (2004) на режисьорката Зорница София.

През същата година Финикс играе пожарникар в “Стълба 49”, заради което цял месец работи в истинска пожарна служба. На следващата година се наема да пресъздаде Джони Кеш в “Да преминеш границата”. И го прави феноменално.

Изпълнява сам песните от саундтрака на филма и печели “Грами” за този си подвиг. Номиниран е отново за “Оскар” и получава “Златен глобус”. Шест месеца преди началото на снимките непрестанно пее и свири на китара, която носи навсякъде със себе си. Изгражда героя върху спомена на Джун Картър като човек, у когото живеят двама души - искреният и чувствителен Джон и неговата противоположност - егоистът Кеш.

Хоакин така се отдава на ролята, че след това му се налага да влезе в клиника за лечение от алкохолизъм.

Три години по-късно отново решава да се “пенсионира” след излизането на лентата “Две любовници”. Желанието му е да се фокусира върху музикалната си кариера.

У нас Блатечки печели почитатели чрез изявите си на малкия екран в “Стъклен дом” (2010) и “Фамилията” (2013).

За щастие, Финикс отново се завръща ударно в киното. През 2012 г. с изпълнението си в “Учителят” на Пол Томас Андерсън отново е номиниран за “Оскар”. През 2014 г. пък Асен се доближава, но не успява да влезе в голямата надпревара с участието си във “Съдилището” на Стефан Командарев. Лентата влезе в шортлистата на номинациите за чуждоезичен филм на Академията.

През 2015 г. Хоакин се изявява отново като учител, но по Уди Алън. Героят му започва връзка със своя студентка и се кани да я ликвидира в “Почти нормален”.

През 2017 г. Блатечки атакува големия екран с режисьорския си дебют, споделен с тогавашната му половинка Катерина Горанова - филма “Бензин”. Асен участва и в главната роля на Дим. Лентата не грабва повечето зрители.

Финикс също се труди не само пред камерата, но и като режисьор на музикални клипове, продуцент на филми и тв продукции.

След всичко, което са постигнали дотук Хоакин Финикс и Асен Блатечки с труда и талантите си, едно е сигурно - единият определено е заслужил своя “Оскар” и признание, а другият определено има право на мнение, различно от това на другите. Още повече от тези, които все пак не познават тежестта на сценичната и снимачната отговорност.