Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каква е тайната зад атаката срещу програмистите?

Преди дни един гениален автор на в. “Дума” заслужи Нобеловата награда по икономика. Ако сега направи документален филм по темата, гарантирано ще вземе и златен “Оскар”!

Става дума за уникалната статия на Танчо Гаргов “Никой не яде компютърни програми”, която предлага заплатите на програмистите в България да бъдат обложени с още 1000 лв. данък на калпак, тъй като били неприлично високи - достигали 3000, а дори и 4000 лв.!

Правилно сте чули. Не на олигарсите, банкерите или футболистите, а на програмистите.

При 3000 лв. заплата това е още 30 на сто данък, а при 4000 лв. – 25%. Като сложим още 10 на сто плосък данък и 30 на сто осигуровки, на програмиста я му останат 1500 лева, я не. Разбира се, когато отиде да ги харчи в мола, ще го оскубят с още 20 на сто ДДС. Така му се пада на този тунеядец! Пада им се, защото програмистите са вредни.

Авторът има

личен повод

да ги мрази –

тези плутократи наемали или направо изкупували празните апартаменти в хубавата му кооперация. Навярно тракат с клавиатурите и не му дават да спи?

Чудя се как този Танчо не се е сетил за жестокия геноцид на програмистите над аритметиката - от нейните 10 цифри те са оставили живи само 2, нула и единица, а останалите 80 на сто са ликвидирани. Дори арменският геноцид е пощадил 50 на сто от арменците. Така че всеки програмист е цифров Пол Пот.

Чудя се откъде в. “Дума” изведнъж се реши да публикува такава смела статия? Първото ми предположение бе, че този вестник е сполетян от известния в психологията

комплекс

на Електра –

женския вариант на Едиповия комплекс.

Партия е в женски род, “Дума” е в женски род и престъпно убитата лява идея също е в женски род. Тази статия е нещо като букет незабравки на паметната плоча на лявата идея.

Между 1989 г. и днес лявата идея бе убивана системно и малко по малко от собствените си евксиноградски чада, но ударът на милосърдието бе нанесен през 2008 г., когато тъкмо БСП въведе плоския данък от 10 на сто, заради който днес програмистите тънат в разкош. Така че тази статия е и нещо като въжето в дома на обесения.

Но като се замисля, не е ли точно това целта? Такава гениална идея не може да не предизвика всякакви гаври из медиите. Тръгнат ли майтапите, все някой ще се сети кой даде тази аванта на програмистите - Станишев и неговите велможи. Те не само че въведоха най-ултрадясната данъчна система на планетата, но и до днес си го отчитат като огромен успех, по-велик дори от борбата за флуидния джендър.

Пенсионери срещу програмисти – защо ли Карл Маркс не се е сетил за това? Очевидно целта на Танчо няма нищо общо с класовата завист и омраза. По-вероятно това е принос към властовите битки вътре в самата БСП.

Както е известно, в момента в столетницата тече изборна кампания, решава се въпросът “Кой кого”. Ето на, дори и аз по-горе се сетих, че този 10 на сто данък за програмистите го въведе предишното ръководство на БСП, което сега се бори да свали Корнелия Нинова. Значи имаме не директна атака срещу врага вътре в партията, а двойна и дори тройна комбинация. Натискаш едно копче, което освобождава една пружина, която подпалва един фитил, и бум! – врагът подвива опърлена опашка.

Сега е времето

Танчо Гаргов

да стане и да

извика: “Аз

написах тази

статия!

И държа на своите убеждения!” Ако замълчи, значи статията е писана от трол. И ще започнат догадките – коя ли ръчичка сложи тази пръчка в спиците на червения орган?

Хващам се на бас, че в момента някой търси името Танчо Гаргов в аналите на бившия икономически институт “Карл Маркс”, който сега се зове УНСС. Ако случайно го намери и ако Танчо е отличник, дали няма да се наложи да се закрие цялото учебно заведение? Защото тогава излиза, че наученото в УНСС трябва дълго и мъчително да се отучва.

Шегувам се, УНСС е невинен, но какво да кажем за “Дума” и нейното ръководство? Според и. д. главния редактор това е някакво писмо, което редакцията пуснала на юнашко доверие, без да проверява. Така с един удар писмото убива поне 2 заека. Първо – предизвиква се разговор за предателството на Станишев и неговите хора към лявата идея. И второ – показва се нагледно, че ръководството на в. “Дума” не е в час и че е крайно време да бъде сменено. То веднъж беше сменено, после бе сменено обратно, и то след големи драми и вътрешнопартийни борби. Явно борбата продължава.

Но най-големият губещ в тази драма е самата БСП като партия. Статията в “Дума” и шумът по неин повод гарантирано ще откаже целия “Ай Ти” електорат и от БСП, и от всякакви леви идеи в близките 20 г. Вероятно става дума за поне 100 хиляди, а може би и 200 хиляди души. И ако всеки програмист е женен за една млада феминистка или пиарка, направо отписвайте половин милион избиратели.

Може ли един

партиен орган да

забива такъв нож

в гърба на партията си? Истината е, че редовно го прави. За 30 г. преход видяхме, че партийните органи в един момент се превръщат в трън в петата на своята партия. Вечните драми на в. “Демокрация” и нейните постоянно уволнявани главни редактори си заслужават епична поема от рода на “опълченците на Шипка”, с тази разлика, че генералът Столетов изобщо не пристига.

През годините “Дума” също натрупа такъв опит. Не знам дали си спомняте, но в един момент Продев бе уволнен, но после пак бе назначен, а един от бившите ѝ издатели сега се оказва руски шпионин. В. “Подкрепа” пречеше на “Подкрепа”, “Свободен народ” пречеше на социалдемократите, “Земеделско знаме” умря заедно с БЗНС и така нататък. Единствената партия, която успя да се закрепи дълго на върха, още си няма орган.

Затова моят съвет е – откажете се от органа и си направете един ляв сайт за теоретични дискусии. Продайте “Дума” на някой забогатял програмист.