Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венелин Петков
Венелин Петков

И БНТ застана зад колегите от Би Ти Ви, които партийният лидер набеди публично

Клевета и обида или набедяване. Вероятно за някое от тези престъпления адвокатите на Венелин Петков и Антон Хекимян ще заведат дело срещу Валери Симеонов, който обвини двамата журналисти от Би Ти Ви в корупция. Направи го на живо в сутрешния блок на БНТ във вторник, 11 февруари. За клеветата и обидата Наказателният кодекс предвижда финансови санкции, набедяването се наказва със затвор, обясниха юристи пред “24 часа”.

Антон Хекимян
Антон Хекимян

А вие защо не допускате, че може да излезе някой телевизионен водещ, или смятате, че телевизионните водещи не са корумпирани?

- Аз не знам за телевизионен водещ, който е корумпиран. Вие знаете ли?

- Естествено. Ето ви го един Антон Хекимян, ето ви го един Венелин Петков... ето, с имена говоря.

В този разговор в студиото на БНТ Симеонов обвини журналистите, защото не са дали трибуна за изявления на съдружника на Васил Божков в “Ефбет” Цветомир Найденов за негови престъпни схеми. Впрочем и самият Найденов си позволи пак в тв ефир преди две седмици да обвини Би Ти Ви и “Дневник”, че не са публикували информация, която им е дал за Божков. Тогава медиите описаха случая, но този път изявленията на Симеонов предизвикаха

безпрецедентна

подкрепа към

журналистите

Би Ти Ви веднага заяви, че ще подкрепи всички правни мерки, които те биха предприели срещу депутата и зам.- председателя на Народното събрание. БНТ също обяви, че ефирът на обществената медия не може да се употребява за груби и недоказани нападки. “Свободното слово и право на изразяване са основна ценност на демократичното общество и всяко посегателство срещу тях ще срещне съпротивата на журналистите от БНТ”, написаха от обществената медия в своя позиция.

Втори ден социалните мрежи също не спират да обсъждат и да осъждат набеждаването.

Няма как да е иначе, тъй като обвиненията в корупция по принцип са изключително тежки. Още повече че звучат абсурдно, когато са отправени към журналисти. Те не са дръжка на микрофон и нямат за цел просто да излъчват или публикуват всеки и всичко, което пристигне при тях. Напротив, задачата им е да проверяват всяко твърдение, да търсят и останалите засегнати страни. Това не са само етични правила, а принципите за създаване на качествена журналистика, която служи на обществото.

Антон Хекимян е в ефир и

води сутрешния блок,

когато приятел му

праща есемес

какво говори Симеонов по БНТ. Хекимян не повярвал.

А историята започва малко преди коледните празници. Няколко дни Цветомир Найденов търси начин да се срещне с Венелин Петков и Хекимян. Тримата се виждат в Би Ти Ви на 19 декември, когато той им донася три жалби срещу Васил Божков, изпратени до прокуратурата и входирани там на 3 и 4 декември.

“Аз не съм длъжностно лице, за да уведомявам прокуратурата или да изнасям нещо, което е непроверено. Занимавайки се с теми, които засягат влиятелни хора, бизнес интереси или политика, неминуемо може да се опръскаш с кал или някой друг да се опита да те овъргаля в нечистотия. Но смятам, че съм успял да се запазя чист. Неслучайно написах на стената си директно към г-н Симеонов, че това петно не е на моя ревер”, каза Хекимян пред “24 часа”.

“Позор, господин заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Ще се видим в съда”, обяви още същия ден Венелин Петков, който е директор на новините в Би Ти Ви.

Потвърди го и пред “24 часа”: “Да, имам консултация с адвокати. Завеждането на дело е въпрос на технологично време, което се изисква за подготовката на съдебния иск и внасянето му в съда.” Самият той не знае кой от членовете на НК е приложим в неговия случай, затова не уточнява за какво ще заведе делото.

“Обмислям да си потърся правата, защото смятам, че всеки човек трябва да носи отговорност за думите си. Нито действам емоционално, нито като обиден или засегнат човек. Но когато заемаш тази позиция и представляваш народа, не може да си позволиш да обясняваш кой какъв е, без да имаш каквото и да е основание и доказателство”, каза още Хекимян.

Симеонов не за първи път си позволява да говори срещу журналисти. Преди две години в ефира на Нова тв коментира назначаването на Виктор Николаев: С конкурс ли сте назначен? Сложили са ви на временен договор и са ви удължили. И останахте сам на всичкото отгоре. Симеонов намекна по този начин за напускането на Анна Цолова, тогавашната партньорка на Николаев в сутрешния блок. Затова думите му се възприеха като заплаха към журналиста, още повече че Симеонов продължи: Утре, ако съм злонамерен, ще разработя един “Викторгейт”.

Тогава “Нова Броудкастинг груп” също застана зад журналистите си и заяви: “Квалифицирането на журналистическите въпроси вместо даването на отговори е опит за подмяна на актуалните теми.”

Валери Симеонов
Валери Симеонов