Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Танева
Десислава Танева

Коронавирусът не може да се пренесе с храна от Китай

Коронавирусът не може да се пренесе с храна от Китай у нас. Това успокои земеделския министър Десислава Танева пред бТВ. Обичайно се внасят екзотични подправки за храна. Но в това отношение няма място за паника,ако се спазват обичайните правила за хигиена и контрол, няма никакъв проблем, каза още Танева.

Дори хипотетично храната да е заразена с вируса, той нямало как да издържи дългото пътуване докато стигне до нашия пазар.

Според земеделския министър и 2020 г. ще мине под знака на африканската чума. У нас в момента нямало активни огнища. В Европа и Света има увеличение на разпространението на АЧС, най-много огнища бяха регистрирани по време на пика на заразата през юли. Сега няма активни огнища на болестта. Много тежка бе ситуацията, когато два големи свинекомплекса дадоха положителни проби за АЧС, каза още Танева.

Бих казала,че ситуацията с африканската чума по свинете е контролирана, защото вирусът има своето развитие, каза още Танева. Увери, че държавата е взела всички мерки и има ясни правила за контрол. Чумата е покосила над 10 млн. домашни свине в света. У нас от 2018 г. са били заразени 203 хил. прасета. Това са 15% от поголовието на домашните прасета в България.

Резултатите от отстрела на дива свиня сочат, че всяко десето е заразено. Тя се надява масовия отстрел и удълженият ловен сезон да спре разпространението на болестта сред дивите прасета о да се намали тяхната популация.

Стопаните, които бяха обезщетени за болните животни ще могат да имат прасе за тази Коледа, но ако спазват правилата. Те трябва да са оградени, с условия за съхранение на фураж и хигиенни навици, дезинфекциране на работното облекло, имат достатъчно време да се подготвят, за да имат прасе за Коледа, те се угояват за 100 дни, каза министър Танева.