Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Научих какво е полов член, какво е вагина, и какво се прави с тях, за да се стигне до бебе, когато бях на осем. Научих всичко това от баба си, докато тя хранеше кокошките на двора, а аз я слушах с филия с лютеница в ръка.

Баба ми беше категорична, че трябва да знам как работи човешкото тяло, а не да се шашкам и срамувам от това, което природата е сложила между краката ми.

Баба ми, чиито по-голям брат в съзнателна възраст е присъствал на зачеването й, защото всички са живеели в една одая.

Баба ми, чиято майка никога не е притежавала долно бельо. Прабаба ми, заедно с другите жени в селото, е перяла кървавите си фусти всеки месец на лъджата, пред очите на малките деца, придружавали тогава майките си навсякъде. Жаргонът за "в цикъл съм" през 40-те години в село Съдиево, Айтоско, е бил "на дрехите си съм".

На същата тази лъджа същите тези майки са разглеждали гащите на синовете си преди пране и гордо са съобщавали на съселянките си за началото на пубертета им, когато са се натъквали на петна от нощна еякулация.

Толкова за българските традиции в сексуалното здраве и възпитание.
Каквито и да сме били в миналото, поне сме били наясно, че половите функции са естествени и сме уважавали жизнените сигнали на телата си. Приветствали сме всеки признак на здравословно развитие.

Знам всичко това от безкрайните истории от първо лице за детството на моята мила баба, която точно днес щеше да навърши 86 години - и много щеше да се учуди от истеричната ни нужда да изфабрикуваме ретрограден псевдоселски свян там, където преди го е нямало.

Обичам баба толкова много, защото тя обичаше истината и знанието, а срама и невежеството разгорещено разобличаваше като "оръжия на потисничеството." За някои неща тя страшно се палеше, но за бой с потисничеството - най-много. Беше рицар с вълнено елече вместо броня и игла за плетене вместо копие.

П.П. На другия ден отидох на училище и на бърза ръка просветих и други деца в класа по въпросите на възпроизводството. Някои от тях бяха любопитни, на други май им беше все едно. Нито едно не припадна.

*От фейсбук!