Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дни преди да навърши 85 г., след дълго боледуване в град Модена почина италианската оперна звезда Мирела Френи, съобщиха медиите на Апенините. Тя беше жената на покойния български бас Николай Гяуров. Френи беше близка приятелка и на друга покойна оперна звезда – Лучано Павароти. С него сопраното Френи е делила много пъти една и съща сцена. Двамата се знаят от деца, тъй като майките им са работили заедно.

Мирела Френи е родена в Модена на 27 февруари 1935 г. Тя беше представителка на най-добрите италиански оперни традиции след епохата на Мария Калас и Рената Тебалди. Френи става известна с изключителния си талант още като дете, печели и радио конкурс на десетгодишна възраст. Големият тенор Бениамино Джили обаче я предупреждава, че може да увреди гласа си. Затова Френи спира и започва да пее отново на 17-годишна възраст. Дебютира през 1955 г. в театъра на своя град в ролята на Микаела в „Кармен” на Бизе. Мирела Френи пее в продължение на половин век и си взема сбогом с публиката на сцената на нюйоркската Метрополитън Опера. Там тя пее в продължение на десетилетия.

Мирела Френи демонстрира богатството и колорита на гласа си в роли като Виолета в „Травиата”, Елвира в „Ернани”, Дездемона, Аида и др. В репертоара й са опери на Верди, Пучини, Моцарт и Чайковски. Пяла е в опери под диригентството на Херберт фон Караян, Джузепе Синополи, Рикардо Мути и др. Мирела Френи е пяла много пъти на сцената и със съпруга си – басът Николай Гяуров, за когото се омъжва през 1978 г. Двамата живеят заедно в Модена до 2004 г., когато Гяуров почива от инфаркт. Гяуров и Френи пеят за пръв път заедно в Генуа през 1961 г. в операта „Фауст”.

Мирела Френи е родена през 1935 г. в Модена СНИМКИ: Инстаграм
Мирела Френи е родена през 1935 г. в Модена СНИМКИ: Инстаграм
С Лучано Павароти и Николай Гяуров
С Лучано Павароти и Николай Гяуров