Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Редкият феномен дебел, но метаболитно здрав съществува, обаче трае над 10 г. само за 1 от 3-ма от тези хора. Особеност при затлъстелите е, че лошият им холестерол е по-лош от обичайното и това увеличава риска за инфаркт, инсулт, диабет.

Колкото по-образована е една българка, толкова по-добре контролира теглото си. При мъжете е точно обратното – образованието влошава здравето на мъжа. Образованите мъже в България имат много висок индекс на телесната маса, както още е известно това състояние на висок процент мазнини в тялото. Данните на Евростат за нашата страна показват също, че сме сред първите 10 в Европа по затлъстяване – обезитет, съобщи д-р Светлин Цонев по време на кардиологичен форум с международно участие, организиран от Българската лига по хипертония.

В сравнение с България Турция води по наднормено тегло и затлъстяване сред жените. Любопитна особеност е, че сред румънките много голям процент са с наднормено тегло, но е изключително нисък делът на екстремно дебелите.

Рискът при затлъстяване не е свързан само с инсулиновата резистентност и вероятността за развитие на захарен диабет, а и с високия риск от дислипидимията. Особеност при хората със затлъстяване е по-голямата плътност на лошия холестерол. Специфичното молекулно тегло повишава още повече вероятността за влошаване на баланса на холестерола.

Според проучване от 2015 г. при затлъстяване има два пъти по-висок риск от дислипидимия или хиперхолестеролемия и 4 пъти по-голяма вероятност за развитие на захарен диабет. При голямо отклонение нагоре от нормалното тегло се завърта порочен кръг между функцията и структурата на сърцето.

Повишаването на артериалното налягане и ударният обем променят сърдечните кухини. При обезитет основните сърдечни промени са уголемяването на лявата камера, на дясната камера и на лявото предсърдие. Повишен е и вариететът на сърдечния ритъм, обясни кардиологът.

Той коментира феномена на метаболитно здравите дебели хора с обяснението, че това може да е свързано с повишена инсулинова чувствителност и съответстващо на нея благоприятно разпределение на мастната тъкан в тялото, както и на повече протективни цитокини. Но допълни, че според проучванията до 65% от тези пациенти в рамките на 10 г. влизат в групата на хората с неблагоприятен тип затлъстяване с лош метаболизъм, който е високорисков за инфаркт и инсулт.