Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Отнемането на лицензите на частни оператори за моментни лотарийни игри ще стане автоматично, без преходен период, още с влизането в сила на поправките на Закона за хазарта. Такъв текст записаха депутатите от бюджетната комисия, гласувайки на второ четене в четвъртък промени в Закона за хазарта.

Поправките ще влязат в пленарната зала за окончателно гласуване идната седмица и влизат в сила три дни след публикуването им в “Държавен вестник”, освен ако президентът не им наложи вето. Според текстовете моментни лотарийни игри вече може да организира само Държавно предприятие “Български спортен тотализатор”.

Междувременно от предложените от председателя на парламентарната група на “Обединени патриоти” Валери Симеонов текстове отпадна изискването до 30 дни след влизането на поправките в сила, сегашните частни оператори да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта банкова гаранция до размера на неизплатените все още от тях печалби.

“Това са частно-правни отношения. Когато един човек отиде да играе някаква игра, той сключва договор чрез общите условия и се е съгласил с общите условия. Какви са тези условия, аз не ги знам, защото не ме интересуват, не съм търкала никога билетчета. Така, че всеки по тези условия ще си получи печалбата”, каза председателят на комисията Менда Стоянова. По нейно предложение текстът за банковите гаранции отпадна, без вносителят Валери Симеонов да възрази.

Сравнително доста време депутатите отделиха на бъдещето на Българския спортен тотализатор (БСТ). Поканеният на заседанието изпълнителен директор на БСТ Дамян Дамянов съобщи, че в момента държавното тото има 1253 точки за приемане на фишове, от които около една трета не са тяхна собственост. Те са на външни контрагенти - “Български пощи”, малки магазинчета и др. и от тях през 2019 г. БСТ е реализирало 24 млн. лв. печалба. Тотото е прибегнало до това в стремеж да намали разходите си.

В поправките на закона обаче бе записан текст, според който БСТ ще може да предлага билетчета за лотария само в собствени или наети от тях пунктове, но обслужвани от техен персонал. “Надявам се да не видя вбъдеще да продавате лотарийни билети в плод-зеленчуците”, каза на Дамянов Менда Стоянова.

На заседанието бяха поканени шефовете на много спортни федерации, които призоваха депутатите да не забраняват тотално рекламата на хазартни оператори, което е един от малкото начини за финансиране на спорта. Предложението на Румен Гечев от БСП и колегите му за такава забрана обаче бе отхвърлено от мнозинството. Валери Симеонов, който също бе предложил такова ограничение през 2018 г., призова Гечев да подкрепи сегашните промени в закона, а на забраната за рекламиране “щяло да му дойде времето”.