Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владислав Горанов
Владислав Горанов

Президентът и ние не можем да прекратим отношенията между институциите. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента. Той коментира обръщението на президента Румен Радев от вторник, в което той обяви, че снема доверието си от правителството.

Не приемам такова изявление от президента, такова изявление приемам от Румен Радев. Затова всички взаимоотношения между Министерския съвет и президентството би следвало да продължат във вида, в който са били досега. А политическите оценки на участник в политическия живот са си негово лично право, обясни Горанов.

Изявлението е емоционална реакция на Румен Радев, защото в Конституцията подобна преценка на българския президент не съществува. Личната вражда между двама човека не може да наруши рамките на Конституцията, каза още Горанов. Запитан кого точно визира, той уточни само: "единият гонен, а другият без доверие, и така...".

Ще продължа институционално да участвам във всички формати на българския президент, а емоционалните реакции на политика Радев са негово право.

Хипотеза сваляне на доверие е лична емоционална реакция, допълни министърът.

Запитан дали носи отговорност и е знаел да неплатени 500 милиона данъци от хазарт, Горанов обясни: "Ако се установи лична моя вина или компетентност по закона за хазарта, тази отговорност не само, че ще бъде поета, но тя ще се сведе до друг тип отговолност".

Ако съм знаел, не бих го допуснал, допълни той.

По повод искането на "Воля" за референдум за еврото финансовият министър обясни, че съпротивата срещу въвеждането на еврото ще се развива като драматургия в обществото от много хора, които искат да попречат на България да затвърди геополитическия си избор. Чрез този дебат ще се опитат да прекратят по-задълбочената интеграция на България към институциите на Европа. Но ние ще продължим с усилията си в тази посока, за да не сме държава на втора скорост и това трябва да приключи веднъж завинаги чрез еврото, допълни министърът.

"Информационно обслужване" от много години няма нищо общо с МФ, заяви Горанов на въпрос за коментар на изказване на Емил Димитров - Ревизоро, за сигнал за поръчка на "Информационно обслужване". "Гледайте видеото и ако намерите думите, че е до министъра на финансите, го напишете. Ако не - спазвайте журналистически стандарти, иначе после ще се обиждате, че са ви класифицирали с някакви зоологически термини", обърна се министърът към репортерите.