Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от разбилия се украински пътнически самолет СНИМКА: РОЙТЕРС
Част от разбилия се украински пътнически самолет СНИМКА: РОЙТЕРС

Украйна разполага с важен запис на иранските диспечери, който доказва, че в Техеран от самото начало са знаели за поразяването на украинския пътнически самолет с ракети, съобщи украинският президент Володимир Зеленски по украинския тв канал "1+1", цитиран от ТАСС.

"Това е запис на разговор между диспечерския пункт в Техеран и екипажа на приближаващ за кацане ирански самолет. Нашият самолет вече е излетял в 6:12 ч, а иранският трябвало да кацне в 6:30. Той (иранският) видял всичко и екипажът започнал да разговаря с диспечера. Всичко се чува. "Струва ми се, че лети ракета", казва иранският пилот и на персийски, и на английски - всичко това е записано", каза Зеленски, предава БТА.

Според него този запис е важно доказателство, че иранската страна е знаела от самото начало причините за катастрофата. "Това им е било известно още в момента на поразяването на самолета", добави украинският президент.

Самолетът "Боинг-737" на авиокомпания "Международни авиолинии на Украйна" се разби на 8 януари няколко минути след излитане от летището на Техеран. Загинаха 176 души, граждани на 7 страни. Генералният щаб на иранските въоръжени сили на 11 януари призна, че самолетът е бил свален по погрешка от противовъздушната отбрана на страната.

Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс
Володимир Зеленски СНИМКА: Ройтерс