Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Недопустимо е да се подслушва президент Калоян Методиев КАДЪР: БНТ

Тази седмица от прокуратурата официално заявиха, че прекратяват всякакви контакти с президентството.

"Моето мнение е, че тази комуникация трябва да върви по всякакви институционални канали. Тя трябва да върви не само между президентството и прокуратурата, и между президентството, правителството, Народното събрание, защото в крайна сметка всички работим в интерес на българското общество, на неговото развитие", каза пред БНТ в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" началникът на кабинета на Румен Радев Калоян Методиев.

Методиев смята, че обществото ни е в тежка ситуация в следствие на резултатите от управлението. Проблеми за решаване в държавата има и му се струва, че трябва да се работи в тази посока.

"Президентството винаги е било отворено за комуникация, за диалог, но без да прави компромис с истината и с посочване на реалните проблеми", обясни Методиев.

Случилото се през седмицата той определи като атака от гледна точка на президентската институция, още с питането да Конституционния съд, а след това и с оповестяването на СРС-тата.

"Не бих казал, че това нанесе имиджови щети на президента. Напротив, президентът в очите на обществото влезе в ролята на жертва, на човек, който е атакуван заради принципни позиции, а не заради нещо съществено и форсмажорно", каза Методиев.

Той беше категоричен, че няма данни за импийчмънт. Става въпрос за административно-трудов казус назад в миналото, смята Методиев.

"Не може да се подслушва президент, а още по-малко да се размята в публичното пространство. Фактите са безусловни, подслушван е държавният глава, съхранявано е това СРС, вкарва се в публичен оборот. Това нещо е недопустимо. Нито една държава не трябва да си го позволява когато има претенции за държавност, за законност, за спазване на институционална култура, която да гарантира доверие на гражданите в държавата. Ние разбиваме и последното остатъчно доверие, което има това общество, в институциите. А свършили доверието на едно общество към държавата, това означава само едно нещо - криза, революция, улица", обясни Методиев.

Той каза, че има още много въпроси, които очакват своя отговор. Имаме едно парче от разследване, не става въпрос за нещо сериозно, смята той.

"Премиерът е най-овластеният човек в държавата и това, че се опитва да се дистанцира и да излезе от цялата ситуация по никакъв начин не трябва да ни заблуждава, че той не е активен участник, защото подслушването като такова, управлението на СРС в сектор "Сигурност" е в прирогативите на министър председателя", каза Методиев.

Според него темата с подслушването трябва да стане централна за юристите.

"Тази година почна кризисно. Така и ще продължи заради серията нерешени проблеми, няма как и да бъдат решени. Вървим уверено към парламентарните избори, след това имаме и президентски избори. Нормално е да почнат и политическите размествания, всеки да прави сметки и да се опитва да извлече полза в ситуацията за себе си", допълни Методиев.

По негово мнение е нормално някой да го е страх от Радев и от възможността за втори президентски мандат. Началникът на кабинета на президента обясни, че Румен Радев посочва проблемите в държавата такива, каквито са.