Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кихането във вътрешната част на ръкава, а не в ръката, намалява риска от пренасяне на бактерии.
Кихането във вътрешната част на ръкава, а не в ръката, намалява риска от пренасяне на бактерии.

Как да се предпазите от грип, ако в офиса или в градския транспорт има кихащи и кашлящи?

Стойте поне на метър, при възможност - на 2, от околните, особено от хора с болен вид. При кихане и кашляне микроскопичните капчици се разпръскват до 2 м. Вирусът на грипа се предава в около 70% от случаите от секретите на заразения. А скоростта, която развиват аерозолите при кихане, е над 100 км в час.

Другият начин за заразяване минава през ръцете. Пипаме повърхности, върху които има пръски от болен или той ги е пренесъл с ръцете си, след това се докосваме по носа, устата, очите. С това е свързано изискването за често миене на ръцете и да се  избягват ръкостискания.

Това е сравнително по-лесната кратка версия на грипния етикет. Но е по-сложно, ако човек се старае хем да се пази надеждно, хем да не е груб към околните. Болните от грип да си стоят вкъщи, искат всички здрави до момента, в който не им се лепне вирусът. Тогава призовават за криворазбрана толерантност - “На всеки може да се случи”. Или ги избива на агресия - “Да си лежа под одеялото? А ти ли ще ми свършиш работата!”

Понеже американците обичат всичко да изследват и имат финансовия комфорт да го правят, са установили, че една четвърт от хората никога не си остават у дома, когато са болни. Но

81 процента се дразнят

силно, когато колега

пристигне сополив

на работа, и реагират на глас.

Нещо подобно вероятно е и у нас. Пропорцията се мени само в зависимост от заболеваемостта. Двете групи - “Марш вкъщи” и “Незаменим съм”, всеки момент ще имат паритет, защото вероятно навлизаме в пика на грипната епидемия.

На 10 хиляди души от населението средно около 230 са болни, което е епидемиологичният праг, а в няколко града грипозните са и повече. Само че почти всички, които въпреки вируса могат да мърдат, ходят на работа, пазаруват, кихат и кашлят на опашките пред касите и в градския транспорт. Не е честно, но както казва един от лидерите на мнение в България, животът не е справедлив. Би могъл обаче дори по време на епидемията да бъде търпим, ако се спазва етикетът. Грипният.

Първото правило е това, което “незаменимите” не признават, затова просто ще го прескочим.

Това, което зависи само от вас, е да стоите на безопасна дистанция от околните, особено ако кихат, кашлят и си духат носа. В секретите на болните от грип има множество активни вируси, а като ги вдишаш, им даваш възможност да се копират. Вирусите са много особени гадове, подобни са на паразити. Вирусите не могат да увеличават броя си самостоятелно, задължително им е нужна жива клетка, която превземат, за да се намножават чрез нея.

Разбира се, изискването за отстояние е неизпълнимо в градския транспорт. В час пик не само в метрото хората

направо са уста в уста. За

тези ситуации са маските

Уместни са и в чакални и други помещения с много хора в близък контакт. Бариерата е доста несигурна, но по-добра от нищо. Според част от лекарите обикновените хирургически маски дават нереално усещане, че правиш нещо, но в повечето случаи са безполезни, ако не се ползват правилно. Хирургическите маски са атрибут в медицината близо два века, но за защита от грип се използват от времето на смъртоносната пандемия, останала в историята като Испанския грип, който убива поне 50 милиона души по света. В Европа и особено в България доскоро бяха екзотика по улиците, но сега аптекарите всеки ден правят поръчки. Купуват се с очакването с тях да сме защитени като хирурзите. Само че има малка уловка - маските са по-надеждна защита за околните, ако човекът с покрит нос и уста е болен, а не толкова за него самия. Ако се загледате по-внимателно, ще видите поне един човек в София, който за по-голяма сигурност носи две маски една върху друга. Това не го прави два пъти по-застрахован, каквото и да си мисли. Ефекът зависи повече от правилното използване и изхвърляне на това защитно средство. И с уговорката, че

етикетът казва:

задължително

да ги носят

болните,

за да не сеят вируси, а здравите - по желание.

Базово е маската да покрива плътно устата и носа. Щом се овлажни, се сменя с нова. След всяко пипане ръцете се мият със сапун или в краен случай се почистват с кърпичка на спиртна основа.

Логично е, но все пак  има смисъл да се напомни: маските са еднократни. Използваните се изхвърлят веднага, по възможност в затварящи се кошчета.

По-ефективни за лична защита от грип са специализираните респираторни маски, но едва ли ще ги видите на човек на улицата.

Много хора се пазят от грип с шаловете си. Ефектът може да е сходен като от маска, но при аксесоар от плътна тъкан. И ако се спазват същите хигиенни правила като за хирургическите маски: еднократното ползване до овлажняване и в случая - с последващо изпиране.

Редовното почистване на работното място намалява вероятността за респираторна инфекция с 80%.  Минаването с дезинфектант на най-често пипаните повърхности редуцира вирусите с около 60%. Това е според изследвания. Но гаранцията се компрометира бързо, ако болните колеги не си мият ръцете, кихат и кашлят в ръката си, вместо във вътрешната част на ръкава си до лакътя и час по час ползват една и съща кърпичка. Върху лошите привички не може да се повлияе със сигурност. Ако засрамите човека и започне да се контролира в присъствие на хора, докато е сам, е много вероятно навикът да побеждава социалните спирачки. 

За собствена

защита вие се мийте

2 пъти по-често,

отколкото го изисква стандартната хигиена. Вирусите на повърхности като кранове на чешмите, дръжките на вратите и на микровълновата и хладилника в бокса на работното място се разпространяват изненадващо бързо особено в изсушения от парното въздух. Старателно сапунисвайте и плакнете с много вода ръцете си преди хранене, след използване на тоалетната и когато се приберет отвън. В извънредни случаи когато няма условия за истинско миене, използвайте дезинфектант за ръце. По време на епидемия е добре да имате малка опаковка в джоба си по всяко време.

Не организирайте купони и служебни събрания в разгара на епидемията - това е иделният момент да се използва виртуалното общуване.

Колкото и да ви изглежда любезно, не споделяйте домашно приготвени храни и напитки с други хора. Също така не ползвайте директно чаши и прибори от общия бокс в офиса по време на епидемия. Не се знае колко старателно са измити при последната употреба. Със сигурност изплакване не е достатъчно. Трябва препарат и гореща вода.

В градския транспорт

най-логичното е

да се стои 

с ръкавици

и далече от хора с болен вид.

Когато е възможно, дори един пръст отворен прозорец намалява риска от заразяване, а изолирането на ръцете удвоява шанса да избегнете заразата.

За грипния етикет правило на правилата обаче е да не чакаме ние или някой друг да вдигне температура, за да се държим възпитано в смисъл на спазване на хигиената. Грипозните заразяват околните през всичките 5-7 дни на боледуването, най-активно в първата половина на периода. Но е доказано, че могат да започнат да предават вируса един ден преди симптомите на инфекцията. Така че грипният етикет не трябва да е реакция на пожар, а норма през целия грипен сезон.