Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тази сутрин по бТВ и Нова телевизия войната между съдружниците Васил Божков и Цветомир Найденов, навлезе в много остра фаза.

Преди десетина дни стана ясно, че спецпрокуратурата е започнала досъдебно производство за изнудване след получен сигнал, свързан с хазартната дейност на Васил Божков.

От съобщението на прокуратурата се разбира, че още миналата година в началото на декември е подаден сигнал от бившите съдружници на Божков братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Ангел Найденов заради конфликт, свързан с бизнеса и марката Efbet.

Тази сутрин Найденов отправи страшни обвинения срещу Божков - от хазарта през секса до поръчкови убийства. Божков му отвърна подобаващо. Какво си казаха задочно двамата съдружници?

За хазарта:

Цветомир Найденов: От 90-а година познавам Божков. Не сме в един бизнес оттогава. Той ми беше клиент в кафето, където бяхме развили бизнес с "Еврофутбол". През 1993 г. станахме съдружници. Решихме да обединим усилия в този бизнес със спортните залагания. Нашият капитал - на нашето семейство, като почнахме с "Еврофутбола", беше 9000 долара, с малко бели листи, фулмастри, една елка и така започнахме. И също от ден 1 с игрални автомати. 

Ние си имаме едно съдружие с Васил в "Еврофутбол", останалият бизнес, който си имаме, си е наш. Той си има други негови бизнеси и така. Васил Божков не ни е дал нищо. "Еврофутболът" си го имахме 3 години, преди да се появи той въобще".

Той поясни, че въпреки това "Еврофутбол" се е свързвал най-вече с Божков, "защото през 1993 г., когато се разбрахме, се договорихме за 60/40 за него. Сега към момента в "Еврофутбола" сме с 16%, но не получаваме пари, откакто ни заплаши, че ще ни убива".

Запитан дали продължават да бъдат съдружници, Найденов отговори: "На хартия да, имаме 16%, той има 51% и контролира фирмата. Божков контролира "Еврофутбол" от 93-та г. насам. Така се разбрахме в началото - 60/40 - той го предложи и ние се съгласихме в името на това да развиваме компанията. Още повече ние си бяхме направили пунктове по различни градове и после ги доразвихме след 1993 г. заедно с него и други двама по-малки съдружници".

"51%, като имаш в едно ООД, ти контролираш ситуацията. На нас парите са ни спрени от лятото", обясни той.

За обвинението на Васил Божков за укрити данъци през последните 5 години Найденов заяви: "Не знаех за това. Ако знаех, щях да отида и да сигнализирам още тогава. Чувал съм, но не съм се заравял в проблематиката. Аз в моя бизнес си отговарям за мачове, програми, риск мениджмънт, какви локации къде да има, какви томболи. Не съм партньор с Васил Божков в целия ми бизнес. Аз имам отделен бизнес, който съм си го развивал 30 години, той си има друг. 20 години съм партньор и с други още партньори в други фирми".

"Нито съм искал да се занимавам с моменти лотарии. Единствената фирма, която имаме лиценз за моментни лотарии, е с Васил Божков - 51/49 - той пак контролира фирмата. Бяхме тръгнали да правим тази фирма, бях назначил един човек и той лично ме спря, защото в главата му е да има монопол и да е монополист само той. И затова не допуска дълги години да има нормална конкуренция в сектора - защото е корумпирал всичко по пътя си - Комисията по хазарта примерно. Всичко е предадено в прокуратура и полиция. Щом има арестувани, щом следствия, значи съм предал нещо. Много често има и осъдени и излежали присъди", каза още той.

"30 години имам бизнес, който е свързан с хазарта, но не съм хазартен бос, а хазартен оператор в България и други европейски страни. Лицето Васил Божков има хазартен бизнес само в България и в нито една друга членка на Европейския съюз, защото е в "блек листата" и за Щатите - не може да прави хазарт", обясни той.

Той отново обясни, че е залашван с убийство, разказа как се охранява, каза, че всички шефове на Комисията по хазарта са били едва ли не постоянно при Божков и пр.

Васил Божков: 

"Стигна се до разрива, понеже ми дължат доста големи суми, които попитах кога ще ги връщат. Те казаха, че нито дължат, нито ще връщат и са отишли да се оплачат, както често се случва в България. Но все пак едни 900 000 вече си получихме през съда и си водим дела и за останалите. Аз не виждам защо трябва да ги заплашвам, като парите си ги получих през съда. Предявили сме иск, водим дела, 900 000 вече получихме, блокирани са им сметките. Може би става въпрос за милиони, не мога да ви кажа точно, трябва да видя в счетоводството", заяви Васил Божков.

"Има закон, той е много строго регулиран в този бизнес и ако изпълняваш условията, няма как да не получиш лиценз. Каква корупция? Естествено, че не са идвали членове на Комисията по хазарта в офиса ми. Аз съм се виждал с някои от председателите в Комисия и не знам даже от колко време не сме се виждали. Делим бизнес - какво мислят да правят, какви регулации", отговори той относно твърденията на Найденов, че е пречил на бизнеса му и категорично отрече да се е опитвал да корумпира членове или председател на Комисията по хазарта.

"Всеки ден по 10 000 лева - значи това ми е била основната работа - всеки ден да ходя да предлагам подкуп. Мислите ли, че е сериозно? Все пак прокуратурата завежда дела, има съд, това ще се решава в съда. Всеки ден да ходя в Комисията... нека съдът да решава тези неща", каза Божков по повод изнесените данни от прокуратурата, че е давал по 10 000 лева на член от Комисията по хазарта, за да се отнемат лицензи.

"Нищо не дължим на държавата. Нямам една стотинка неплатен данък. Ако компаниите ни дължат, редът е друг. Г-н Гешев да не бърка Търговския закон с Наказателния съд. Има си ред, съставят се актове, могат да се обжалват, могат да се плащат. Аз лично да не съм платил данък - не могат да се правят такива внушения.

За секса 

Цветомир Найденов: "Този е сериен изнасилвач. Най-големият насилник в историята на България. Изнасилил е стотици жени, включително непълнолетни. Информацията е публична, има подадени жалби за това, но вижте дали не са потулени и укрити. За първи път ли го чувате това - обиколете нощните заведения, където ходи този господин. И това ли го чувате за първи път? Ето казвам ви го. И аз се поразрових. Знам го от скоро, казал съм го, където трябва. Подробности не могат да се изнасят, защото текат следствия, аз също съм разпитван. Това същото лице разправя наляво-надясно, че ви е купило. Не твърдя, че съм знаел, когато съм ги разбрал, тогава съм отишъл и съм сигнализирал - когато съм подал жалбите в специализираните органи. Ние сме партньори в една фирма".

Васил Божков: Това може ли да се коментира въобще? Това е ново понятие. Мисля да не го коментирам въобще. Цветомир Найденов не заслужава да бъде коментиран изобщо. Сега чувам за жалбите, не коментирам тези глупости, това въобще не ми го побира главата. За първи път чувам за такива случки. Това не е нещо, което мога да коментирам, това е болестно състояние. Създават се ситуации измислени и може нещо да решат да пришият. Всичко могат да пришият в тази измислена държава. Много сериозно питате за тях - естествено това е смешно. И другото за кибертероризъм. С какво друго ще ме свържат? Сигурно и с опита за убийство на папата?".

За покушението срещу Манол Велев

Цветомир Найденов: Един вътрешен министър, когато застреляха Манол Велев - нито откри убийците, нито поръчителя и е личен приятел на Васил Божков. Кой? Румен Петков. Беше вътрешен министър, когато застреляха Манол Велев". На въпрос дали знае кои са убийците на Манол Велев той отговори: "Тече разследване".

Васил Божков: "Това са глупости естествено, как може да питате даже. Специално с него (ред. бел. Цветомир Найденов) никога не съм бил в съдружие, бил съм с баща му. Той казва, че е от 30 години в бизнеса, а на колко години беше преди 30 години той? На 17, а брат му е бил на 13-14. Те са създали хазартния бизнес. Да, непълнолетните ме поканиха във фирмата. Нали има регистри, всичко се знае. Баща им не ме е поканил във фирмата, аз го намерих пиян на улицата и го направих човек".

"Нито някой е заплашвал някого. Това са глупости, страшни простотии. Изглежда ли ви г-н Найденов нормален въобще? Аз мога да кажа утре, че Вие сте ме заплашили с убийство. Дали ще е сериозно и трябва да го коментираме пред цяла България ли?", коментира Божков относно твърденията, че е отправял заплахи за убийство към Цветомир Найденов и брат му и категорично заяви, че не е заплашвал нито тях, нито членове на техните семейства.

Б.Р. Манол Велев е съпруг на депутата от БСП Весела Лечава. Той се занимаваше с много видове бизнес, сред тях и хазарт. Беше прострелян в главата във входа на кооперацията, където е офисът му,  преди  13 години. Оттогава е в кома. Стрелецът не бе открит. Запитана днес как би коментирала казаното от Найденов Весела Лечева отказа да говори, тъй като темата е много болезнена за нея.