Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три вида животни на планетата Земя съществуват от дълбока древност и са еволюирали до същества с перфектна външна защита и непробиваема имунна система. Те са неуязвими от радиацията, която причинява най-тежките мутации на живите организми. Ако всеки четвърти човек на планетата в наши дни умира от рак, тези три същества въобще не познават тази болест. Те са уникално адаптивни, устойчиви на инфекции дори в силно замърсена среда, раните им заздравяват за часове, могат да ядат без проблеми мърша, а организмите им привикват към екстремно високи и ниски температури, глад и брутално налягане. Няма да повярвате, но те не само са надживели динозаврите, а са оцелели в 5-те големи измирания в дългата история на планетата и два пъти са преминавали към живот от сушата във водата и обратно.

Звучи страховито, нали? Като перфектен боец с най-висок ъпдейт в стратегическа компютърна игра. Едното от тях обаче – костенурката, е миловидно същество, което дължи дългата си еволюционна история на черупката, останала почти непроменена за около 220 милиона години съществуване. Корубата я пази успешно не само от всички хищници на сушата и под водата, но и от слънчева и друга радиация. С малки изключения, костенурките са с непостоянна температура, в зависимост от околната среда, а при студ изпадат в хибернация. Благодарение на бавния метаболизъм оцеляват дълго без храна, а някои живеят цели 150 години. Един от най-древните хищници на планетата – бялата акула (на над 100 млн. години), също може да изкара седмици без храна, като в същото време се движи денонощно. Перфектен убиец, който ловува и на 1000 метра дълбочина. Крокодилите обаче със своята 250 млн. години еволюция винаги са ме карали да се чудя защо хората са решили, че лъвът е царят на животните. В пряк сблъсък между тези два хищника победител е едрото влечуго.

Крокодилът има трети прозрачен клепач, който пази очите му, клапи на ушите и носа и специална ципа в задната част на гърлото, за да е уникален килър и под вода. Да не говорим за бронята на гърба и смъртоносните зъби. Ако костенурката и акулата могат да не се хранят със седмици, един възрастен крокодил може да не приема храна почти цяла година. Той не само като тях не боледува от рак, но и според някои изследвания може да лекува смъртоносната болест на хората с кръвта си. Изследванията до момента още не са го доказали 100 процента, но проучванията продължават – виж повече в текста за уникалните способности на тези влечуги.

Едно е сигурно: дългата еволюция на костенурките, бялата акула и крокодила са причина за непробиваемата им имунна система. Между 200 и 400 милиона години за непрестанно усъвършенстване на генома при брутални природни катаклизми срещу едва 300 000 години история на крехката човешка цивилизация в период, когато природата е повече от благосклонна към хората. Ненаситното човечество обаче се превръща в най-опустошителния хищник на планетата. Хората може и да са уязвими към стотици заболявания, но пък са основна причина за заличаването на иначе оцелелите милиони години крокодили и костенурки – подготвили сме в този брой и изследване за изчезващите видове.

Любопитен е и фактът, че в момент, когато човешката дейност променя драстично климата, а за изхранването и безсмислени удоволствия се избиват хиляди животни на сушата и във водата, популацията на древния хищник – бялата акула, в Атлантическия океан се увеличава. Днес дори и оптимистите не отричат, че хората най-вероятно ще бъдат причина за следващото голямо измиране на планетата. Дали обаче перфектните хищници – крокодилът и бялата акула, няма да се адаптират отново и да го надживеят?

Четете новия брой на списание "Космос"