Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В зората на римската империя това, дето го гледаме сега по телевизиите

[Напр. бруталното публично разжалване и плячкосване на имуществото на нарочени богати и преждеприближени на властта лица, изпаднали в немилост]

са му казвали звънко "проскрипция".

Написват ти името на една хартия, наричат я закон и ти повече нямаш собственост и трябва да бягаш. Насъскват популуса по теб, разказват му какъв вампир и изедник си, в какво разкошество тънеш, докато хората мизерстват. Нищо, че до вчера си бил на почит във форума и всяка твоя прищявка е била обслужвана. Всичко твое се конфискува. Ако се върнеш в Рим, ще те убият.

Дали извършен с тоги или с каскети, този набег се обявява от името на някаква несъществуваща държавност, но всъщност като се прилага като вид централизирано разчистване на неудобни бивши съюзници от онези, които се виждат в позиция да употребят мумиите на някакви отдавна спаружени институции като боздуган.
Разграбеното имущество се раздава като вид законен подкуп на онези в съсловията, които в кризисен момент се кълнат във вярност на надделялата фракция.

Всички прилики с реални лица и събития не са случайни. И Римската империя никога не е била правова държава, но поне не и претендирала, че е за пред галите и германите.
Просто в палитрата на човешкото въображение, веднъж посветено на отчаяна борба за тотална власт, няма безкрайни нюанси. Преобладават златното и червеното. Понякога и черното, като пепел.
Или като полиетиленов чувал.

*От фейсбук!