Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Велислав Николов
СНИМКА: Велислав Николов

По искане на прокуратурата към момента текат данъчни ревизии във фирмите на Васил Божков. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинг в Народното събрание.Той уточни, че няма как да коментира ревизиите, тъй като все още не са приключили.

Горанов съобщи, че са констатирани огромен по размер дължими, но невнесени такси и оттук нататък е много вероятно да се създаде акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да започне изпълнително производство.

В момента се проверява колекцията от антични предмети на фондация „Тракия“. Сред тях има стотици безценни артефакти, които се съхраняват при специални условия. От други имоти пък се изнасят колекции с картини на Божков. Стойността на колекцията му възлиза на 100-200 млн. евро.

„Държавната финансова инспекция установи грешки в прилагането на закона от страна Комисията по хазарта, довели до стотици милиони, невнесени такси за организиране на хазартни игри“, разясни министърът.

„Оттук-нататък много е вероятно да се издаде акт за установяване на публични държавни вземания, който да бъде връчен на хазартните оператори и да тръгне изпълнително производство за дължимите, но невнесени суми", каза още финансовият министър.

"Ако трябва да сме формалисти нека разделим върпоса на две, тъй като хазартните оператори, под надзора на комисията заплащат такси по закона за хазарта. Те се администрират от комисията по хазарта. Вероятно хазартните оператори, на основание на другите данъчни закони, заплащат осигурителни вноски и корпоративен данък за другите дейности, но за организирането на хазартни игри, както е посочено в чл.30 на ал.3 на действащият закон за хазарта, се събират такси, които се администрират от Комисията по хазарта като надзорен орган по прилагането и организирането на хазарта в България", заяви министър Горанов в отговор на въпроса дали е имал представа през годините какви данъци е плащал Васил Божков.