Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Гешев Кадър: "Канал 3", архив
Иван Гешев Кадър: "Канал 3", архив

„Време е всеки да плати цената за това, което прави. Ние не преследваме богати хора. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията”. Това заяви главният прокурор Иван Гешев след акцията в Комисията за хазарта и в офисите на бизнесмена Васил Божков, предаде Нова телевизия.

Обвинител номер 1 е категоричен, че няма лични врагове и не влиза в лични битки. „Ние имаме принципни становища по принципни въпроси, свързани със спазването на закона. Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Работата им е да провеждат действия за спазване на закона. Такива действия предприема прокуратурата спрямо всички лица, без значение дали имат потенциал в размер на милиарди, като подсъдимият Цветан Василев и като обвиняемият Божков. Нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за някого, независимо каква позиция заема”, коментира Гешев.

Той е категоричен, че след като съдът е преценил, че бившият министър Нено Димов е извършил престъпление и трябва да остане под стража, значи прокуратурата си върши работата. „Фактът, че коалиционният партньор на управляващите и хората, изправени пред българския съд са недоволен от работата на прокуратурата, означава, че обвинението си върши работата. А тя не е да го харесват, а да реализира наказателна отговорност, когато има доказателства за извършено престъпление. Това е индикация, че сме на прав път. Време е този криминален преход да свърши. Прокуратурата, докато аз съм главен прокурор, ще направи всичко възможно да свърши това, което не е направено в предишни периоди. А именно - за всички лица, за които се съберат доказателства, да бъдат изправени пред съда. Не може плюсовете да са само за едни – за богатите, а минусите – за огромна част от другите хора”, каза още Гешев.

Той пососи, че Васил Божков е обвиняем по 7 обвинения задочно – за ръководител на организирана престъпна група, за принуда, изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпление по служба – 2 обвинения. „Отделно той е обявен за национално издирване, издадена европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, тъй като е установено, че е напуснал страната”, каза още главният прокурор.

„Всеки обвиняем може да си говори каквото си иска и да се защитава. Адвокатът на Арабаджиеви обясняваше, че всеки момент ще се върнат, имало задръстване на границата. Цветан Василев обясняваше, че иска да си дойде, но няма възможност. Аз няма да влизам в спор с обвиняеми. Виждате, че това се върши с хора с големи финансови възможности по начин, по който никога не е правен в историята на България след 1989 година. И не само, че се прави, но се прави качествено. Това е поредно такова действие. Това не е инцидентно действие на прокуратурата, а е нейна политика в последните няколко години”, поясни Иван Гешев.