Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКИ: Авторката
Румен Радев СНИМКИ: Авторката

"За съжаление, вчера Прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия - "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията", като ги употреби като медийна сензация в запитването си до КС, а в последствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и с водят без оглед на средствата. Както виждате, тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост. Защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България". Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Габрово по повод изнесения от прокуратурата запис на разговор между президента и командира на Военно-въздушните сили (ВВС) ген.-майор Цанко Стойков. По-рано той се срещна със студенти в Техническия университет в града. 

Разследване, при което са използвани специални разузнавателни средства (СРС) и е записан разговорът между Цанко Стойков и Румен Радев, е станало причина главният прокурор Иван Гешев да се обърне към Конституционния съд (КС). Във вторник той поиска тълкуване на текст от конституцията, който засяга имунитета на президента срещу наказателно преследване.

Във връзка с това главният прокурор Иван Гешев заяви, че с оглед стриктното спазване на принципа за разделение на властите прокуратурата преустановява всякакви контакти с президентството, освен официалната писмена кореспонденция, до произнасяне на Конституционния съд по дело №1/2020 г. за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 103 от Конституцията на Република България. Мотив за това решение е и необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията, казват още от там.