Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Точен ход на главния прокурор. Още през 2016 г. Решетников каза, че Радев ще изиграе голяма роля за излизането на България от ЕС и НАТО

ТОЧЕН ХОД НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Слушам новините. Много силен ход на главния прокурор Иван Гешев. За първи път от приемането на Конституцията, т.е. от 29 години, се поставя въпрос затова, докъде се простира имунитетът на президента, а също така и какво означава „държавна измяна” и „нарушение на Конституцията”.

Иван Гешев има право да зададе тези въпроси. Той иска да разбере също така дали евентуално дело срещу държавния глава, трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста. Възможно ли е неговият имунитет, според Конституцията, да не се превръща в пречка за водене на предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които той може да е замесен. Прокурорът не казва: "без да знае дори" и така открехва портал към истината.

Първото за което се досещам в този контекст е "руската връзка". И не само защото настоящият ни президент се кани да гостува на 9 май в Москва, за да направи кеф на наследниците на окупаторите на България. През ноември 2016 г. в интервю за телевизионния канал ТV+ ген.лейт. Леонид Решетников - ръководител на Института за стратегически изследвания към президента на Русия и дългогодишен ръководиткел на Службата за външно разузнаване на Руската федерация, водещ на направлението за България, заяви, че: бъдещият български президент може да изиграе "забележителна роля" за излизане на България от ЕС и НАТО.

Контекст на въпроса зададен от г-н Иван Гешев е и поредният шпионски скандал със служители на руското посолство у нас. Има ли чужди шпиони в една държава това означава, че тя е обект на атака, на враждебност. И е много важно противникът изпратил своите шпиони вътре в нея да няма ятаци на най-високо държавно равнище. Според главният прокурор няма яснота по въпроса дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които евентуално той би могъл да бъде замесен. Приемам въпросът като "теоретичен" , но обикновено прокурорите мислят практически.

Би трябвало въпросите, които задава сега г-н Гешев да са зададени много отдавна от народните представители. Но е факт, че цари дълголетно мълчание. Впрочем бивши депутати и министри, включително от "демократичните" среди, както и олигарси с потекло от висшата комунистическа номенклатура свързани с Русия, протестираха преди време.срещу избора на Гешев. Било, каквато било. Важно е, че сега Иван Гешев действа. Така поне има шанс за светлина в тунела. И затова именно
очакваме отговор от Конституционния съд.