Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 

 

И НАЙ-ОПТИМИСТИЧНИТЕ фенове на ЦСКА надали са сънували подобно начало за любимия им тим.
"Армейците" се възродиха през пролетния сезон, след като в началото на футболната година бяха стигнали дъното. От старта на пролетния полусезон "червените" регистрираха две разгромни победи срещу класни противници.
Първо под ножа падна вечният съперник "Левски", който финишира на второ място в класирането през пролетта. Крайният резултат 3:1 не е толкова важен. Играчите на Милен Радуканов показаха на стадиона на сините - "Георги Аспарухов",
невероятно желание

Момчета като Апостол Попов, Иван Бандаловски и Александър Тонев доскоро бяха последни резерви. Срещу тях застанаха могъщият Гара Дембеле, холандците Сержиньо Грийн и Дъсти Мюлдер, новото попълнение Юлу Матондо и македонецът Дарко Тасевски. Цели петима чужденци. Към тях прибавяме и двамата национали - Владимир Гаджев и Веско Минев. В състава на ЦСКА имаше само трима легионери - забитият допреди година на пейката от Павел Дочев - Мишел Платини, критикуваният в предишния сезон Маркиньос и яловият доскоро Грегъри Нелсън. От българи в тима на "червените" единствено Спас Делев има някакви
теоретични шансове
да попадне сред избраниците на Лотар Матеус. На хартия "Левски" би трябвало да прегази "армейците". Случи се точно обратното.

Специалистите отсякоха, че във Вечното дерби формата не е важна. Добре, но какво се случи следващия кръг? Докато "Левски" се мъчеше жестоко срещу "Локомотив" (Сф), "червените" отпътуваха за Бургас. Доскорошният хит "Черноморец" посрещна четата на Радуканов с пет чужденци в състава си. По времето на Красимир Балъков начело на "акулите" цифрата беше дори още по-голяма. Легионерите в тима
стигаха до девет
В неравната битка между скъпоструващите чужденци и младоците Апостол Попов, Спас Делев и Румен Трифонов ЦСКА победи по невероятен начин. 4:0 и първа загуба за бургазлии като домакини през сезона. Нещо повече. "Черноморец" беше допуснал едва три гола на стадион "Лазур" в осем мача! Сега в мрежата на домакините влязоха четири!
Какви са изводите от тези две срещи, които имат огромно значение за разпределение на медалите и битката за влизане в европейските турнири? Първият е, че името, националността и цената на футболиста не са решаващи за успеха. Второто - мотивацията
не зависи от редовното плащане
и условията на работа. Играчите на ЦСКА не са вземали заплати от два месеца. Само

Димитър Борисов и касиерката на клуба знаят колко премии имат да получават "червените". "Армейците" не знаят къде ще посрещнат съперниците си, защото нямат стадион. Не е ясно дали отборът ще продължи да съществува заради проблемите с лицензирането и милионите дългове към всякакви институции. Въпреки това всички в тима се хвърлят като за последно. Вероятно защото знаят, че носят фланелката на отбор, който е играл полуфинал в турнира за Купата на европейските шампиони. Усетили са, че ЦСКА може да бъде уникален трамплин за техните кариери. Място, откъдето са тръгнали Христо Стоичков, Любослав Пенев, Димитър Бербатов, Емил Костадинов, Стилиян и Мартин Петрови... В тези срещи блесна и още едно нещо. Чужденците не решават нещата. Както на терена, така и на скамейката. Българските играчи са не по-лоши, а много често и доста по-добри от скъпите попълнения от чужбина. Радуканов го разбра и го демонстрира нагледно. Само с трима чужденци в редиците си ЦСКА помете
скъпоструващите селекции
на противниците. Същото важи и за треньорите. В България се изредиха треньорски величия като Йоан Андоне, Люпко Петрович, Славолюб Муслин, Миодраг Йешич, Енрико Катуци... Никой от тях не постигна нещо по-значимо през последните години. Ако върнем лентата назад, ще видим, че последните клубни успехи на европейската сцена за ЦСКА бяха дело на наставници като Паро Никодимов, Димитър Пенев, Любослав Пенев... В "Левски" Мъри Стоилов написа история с четвъртфинала в турнира за Купата на УЕФА и пробива в Шампионската лига. Сега Милен Радуканов доказа, че българското не е по-лошо от румънското или сръбското. Доскорошният футболист няма дори диплома, с която да води тима. Липсата на ценз
не му попречи
да омагьоса играчите. Преди няколко месеца тимът се беше разделил на групички според заплатите, които дори и не се получаваха навреме. Сега на терена цари смях и веселие. Всеки се хвърля за последно. А в очите на съперниците футболистите на ЦСКА са като партизаните от филма "Ние сме на всеки километър".
Помните ли началото и края на емблематичната песничка от лентата? Стартът беше: "Нас червеното знаме родини ни", а завършекът: "За да изгрее и стане той малка червена звезда"! Нещо познато?

Чудо: 21 нашенци на терена
ИСТИНСКО чудо се случи в двубоя между аутсайдерите в "А" група - "Сливен" и "Пирин".
На терена бяха 21 българи. Единствено сърбинът Марко Илич попречи хармонията да бъде пълна. Сред резервите също нямаше легионери. Причината за това са финансовите проблеми в двата клуба. Те ще се борят да не изпаднат през този сезон.
През есента начело на "Сливен" беше друг сърбин - Драголюб Симонович. Дуци си тръгна, след като не получаваше редовно пари от президента Йордан Лечков.
В "Пирин" рядко вземат чужденци за разлика от кръвните си врагове в югозападна - "Вихрен" (Сандански) и "Беласица" (Петрич).

"Лудогорец" си взе бразилец
"Лудогорец" е единственият отбор от "Б" група, който си позволи да купи бразилец. Тимът от Разград привлече Гийерме де Соуса-Шоко от гранда "Сантос". В отбора играе още един легионер - македонецът Зоран Златковски. "Лудогорец" счупи всички рекорди в двете професионални групи с вземането на общо 15 нови попълнения. Клубът взе тараните на "Славия" и "Левски" - Тодор Колев и Мирослав Антонов. Бившият играч на "сините" Мирослав Иванов също се присъедини към отбора. Звездата на "Локо" (Сф) Димо Атанасов не се замисли при апетитната оферта от Разград.
С това бизнесменът Ангел Домусчиев потвърди намеренията си да атакува "А" група с директна промоция.

"Локо" (Пд) е ударник
"Локомотив" (Пд) е ударник по отношение на чужденците.
В последния мач на "смърфовете" срещу "Черно море" с екипа на "черно-белите" излязоха седем легионери. Това са вратарят Флориан Лучини, Джерами Родригес, Йонес Бенжалюн, Самир Бенжалюн, Ерос Габор, Николас Раймонди и Сержио Рибейро. Сред резервите бяха още двама чужденци - Патрик Огуносто и Хуан Бариентос.
Любопитното е, че въпреки наплива на легионери попадението в мача вкара Христо Златински от дузпа, а голмайстор на тима е друг българин - Здравко Лазаров.

В "Литекс" също седем
Шампионите и лидери в класирането на "А" група - "Литекс", също разчитат на повече чужденци, отколкото българи.
В последния мач срещу "Берое" в стартовата 11-орка излязоха 7 легионери. В първия двубой от пролетния полусезон срещу "Миньор" цифрата беше осем.
За сметка на това Любослав Пенев често дава шанс за изява на талантите от школата като братята Миланови и Момчил Цветанов. "Оранжевите" налагат наши момчета още от ранна възраст, което допринесе за трансферите на Ивелин Попов и Станислав Манолев в чужбина.

Провалът "Жардел"
Марио Жардел се оказа най-жестокият трансферен провал в историята на българския футбол.
Бразилецът беше привлечен в "Черно море" с отчаян ход на ръководството. Бившият носител на "Златната обувка" се нуждаеше от няколко месеца, за да влезе в игрова форма, която да му позволява 15-20 минути на терена. Парите за заплата на южноамериканеца спокойно биха стигнали за издръжката на тим от "Б" група.