Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ОПАСНОСТ: Мирко Вучинич се разписа четири пъти за “Рома” в последните осем издания на Римското дерби.
ОПАСНОСТ: Мирко Вучинич се разписа четири пъти за “Рома” в последните осем издания на Римското дерби.

 

 

Римското дерби в Серия "А" почти сигурно ще реши единия от участниците в следващото издание на Шампионската лига.
"Рома" и "Лацио" са около зоната на челната четворка. Победителят ще продължи битката за влизане в най-комерсиалния футболен турнир на планетата. Другият тим ще загуби своите позиции.

"В предишни години дербито е било по-решаващо. Сега изходните позиции на двата отбора не са много добри - смята новият наставник на "вълците" Винченцо Монтела.
Бившият нападател на италианския национален отбор пое тима преди две седмици. Стрелецът замени на поста Клаудио Раниери. За три мача начело на отбора Монтела записа седем точки. В последното гостуване на борещия се за оставане в елитния италиански шампионат - "Лече", "Рома" изтръгна победата в последната минута. Давид Писаро вкара от дузпа малко преди последния съдийски сигнал за крайното 2:1.
"Беше много оспорвана среща, но търсехме успеха през цялото време - коментира Монтела. - Предстоят ни още по-здрави сблъсъци в първенството."

"Вълците" са най-силните домакини в Серия "А". Те са загубили само една среща у дома от старта на шампионата.
Подобен баланс има
единствено шампионът "Интер".
В предстоящия двубой статистиката е на страната на "Рома". Тимът спечели последните четири римски дербита. За последно през януари "червените" се справиха с градския съперник в мач от турнира за Купата на Италия с 2:1.
"Всяка серия си има край - смята наставникът на "Лацио" Едуардо Рея. - През този сезон играем много по-добре в сравнение с изминалия, когато завършихме 12-и. Дотук се справяме успешно. Големият въпрос е дали ще задържим постоянната си форма до края на сезона?"
Програмата на "орлите" е много тежка. "Небесносините" ще гостуват в шест срещи, а са домакини едва в четири. За момента "Лацио" се държи в зоната, която позволява участие в квалификационната фаза на Шампионската лига. Тимът е четвърти с 51 т. Веднага след него е "Удинезе" с 50. "Рома" има 46 т. "Вълците" са шести в подреждането на Серия "А".

"Джузепе Скули, който беше сменен заради здравословни проблеми в последния мач срещу "Палермо", ще играе в мача с "Рома" - коментираха от "Лацио". - Той се
включи отлично
в тима и вкара двата гола в мача. За съжаление получи алергична реакция от веществата, с които е била обработвана тревата на стадиона."
Въпреки отличния старт на Монтела в римската преса се заговори за неговата смяна. Ръководството на "Рома" е предприело разговори с опитния наставник Карло Анчелоти. Италианският специалист изведе "Челси" до дубъл в Англия през миналия сезон, но в момента изостава сериозно от борбата за титлата на Острова.
"Смятам, че вече са проведени разговори между Анчелоти и шефовете на "Рома" - коментира бившият италиански национал и нападател на "Рома" Руджиеро Рицители. - Всичко зависи от паричната оферта. Ако Анчелоти приеме предложението, той ще очаква тлъста заплата. Карло ще има изисквания и за нови попълнения."
Анчелоти има над 170 мача с екипа на "Рома". Той би могъл да подпише още преди края на сезона с "вълците", ако Монтела не успее да изведе тима до челната четворка в класирането. Опитният наставник е водил грандовете "Ювентус" и "Милан". За сметка на това сегашният треньор на "Рома" прави своя официален дебют в професията на подобно ниво.

Тоти с 27 участия
Франческо Тоти е абсолютен рекордьор по брой на участия в Римското дерби. Той е излизал 27 пъти с екипа на "Рома" срещу "Лацио". В момента капитанът на "вълците" не е възстановен на 100% от контузия и пропусна последните кръгове в Серия "А".
Тоти е един от най-добрите голмайстори в дербито на Рим. Вкарал е шест попадения.
С най-много участия в знаменития мач с екипа на "Лацио" са Алдо Пулчинели и Джузепе Уилсън с по 19 двубоя.

Монтела мушка четири на "орлите"
НАСТОЯЩИЯТ наставник на "Рома" Винченцо Монтела-Самолета е вкарал най-много голове в един-единствен мач от Римското дерби. Острието се разписва четири пъти за успеха с 5:1 над "Лацио" на 11 март 2002 г.
Точният мерник на Монтела го извежда на трето място в листата на голмайсторите от градското дерби. Той е вкарал общо 8 попадения.

Бунтове на феновете
РИМСКОТО дерби е известно с размириците по трибуните. Най-фрапантният случай е през 2004 г. Тогава в агитката на "Рома" се пуска слух, че полицаи са убили от бой момче.
Запалянковците започват да хвърлят димки и бомбички на терена. Реферът спира мача. Трима от лидерите на агитката отиват при капитана на "вълците" Франческо Тоти и му казват за случката. Звездата призовава главния съдия веднага да прекрати мача, защото в противен случай може да се стигне до фатални инциденти. Двубоят е спрян с благословията на шефа на италианския футбол Адриано Галиани.
Оказва се, че момчето е получило пристъп след обстрел със сълзотворен газ. Затова е било повито с чаршаф и е изглеждало мъртво. Сблъсъците между фенове и полиция продължават след официалното прекратяване на срещата. Над 170 запалянковци са контузени в битките с униформените карабинери. Десетки са арестувани.
Първата официално регистрирана футболна жертва в Италия е от Римското дерби. През 1979 г. фенът на "Лацио" Виченцо Папарели е прострелян в окото от ракета, изстреляна от агитката на "Рома".

11 гола за Дино да Коста
НАПАДАТЕЛЯТ на "Рома" Дино да Коста е най-резултатният играч в Римското дерби. Той е вкарал 11 попадения - девет за първенство и два за Купата на Италия. Веднага след него се нарежда друга легенда на клуба - Марко Делевкио, с 9 гола.
Силвио Пиола е лидер сред стрелците на "Лацио" в емблематичния мач. Кръстникът на задната ножица има 7 гола.