Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене


"ДВЕ минерални води, едната да е мускатова".
Това е само една от най-запомнящите се реплики, която превърна Антон Ставрев от "Стъклен дом" в любимец на зрителите. Макар шефът на охраната на мола и съпругата му Ваня да не са централни персонажи във филма, от самото начало Ставреви са определяни като най-веселото семейство.
Забавни и естествени, публиката с нетърпение очаква сцените с тяхно участие. И докато Камен и Боряна са слепи от любов, а Елена и Христо са завладени от блясъка на лукса, то при Ставреви има от всичко. Сценаристите определено са се развихрили в техните образи, а двамата актьори Красимир Ранков и Стефка Янорова не пестят импровизации на снимачната площадка.
Ваня Ставрева може и да е клюкарка, но е вярна приятелка и добра майка. Старият Ставрев е педантичен до крайност, но също толкова верен на жена си и отдаден на семейството. Не случайно двамата актьори Краси Ранков и Стефка Янорова признават, че напълно се сливат с образа на героите си от екрана.
"Сериалът ме промени. Ролята ми се отразява много положително, станах Ставрев и в живота. Преди ходих много неглиже, сега винаги излизам от вкъщи в приличен вид. Бях разхвърлян и немарлив, вече съм по-организиран. Подредих документацията си и съм много горд със себе си. Винаги карам с колан, спрях да правя нарушения", разказва за новите си навици актьорът Красимир Ранков. Ролята на бивш полицай и шеф на охраната на столичен мол го сприятелява с всички служители в системата на МВР.
"Обръщат се към мен с думите: "Колега, как сте?" Не просто катаджиите са ми приятели, всички полицаи ме приемат като един от тях. Може би донякъде изчистих образа на българския полицай. Убеден съм, че има много честни момчета в МВР и Ставрев е един от тях. Той наистина служи на обществото. Разбира се, вече се познавам и с охраната на всички големи магазини. Случайно преди време отидох в пловдивския мол и техният шеф ме видял на камерите и дойде при мен, като ми каза: "Началник, приятно ми е." Ние сме мрежа и няма отърване, а и нашите СРС-та са законни", споделя Ранков. Подобно е и ежедневието на съпругата му от сериала Стефка Янорова. Тя не просто вече е наполовина фризьорка, но и гледа на кафе и боб, подобно на героинята си Ваня, хвърля и по едно око и на сериалите по телевизията.
"Все пак съм по-облагодетелстван от Стефка. Тя не е всеки ден в салоните за красота, а аз постоянно контактувам с моите приятели от МВР. Можете да се досетите, че като "колега" се измъквам само с автограф", издава актьорът. Краси Ранков се влюбва в образи от първия лист на сценария. Признава, че когато гледа епизодите по телевизията, се смее от сърце на своя герой. При Стефка химията между нея и Ваня става постепенно.
"Заобичах Ваня с течение на времето. Видях колко интересна жена е, не е еднопластов образ и се слях с нея. Отделно с Краси имаме много силна професионална връзка. До такава степен си паснахме, че постоянно излизаме извън сценария. Той започва, аз оттам поддавам. Дори сценаристите се шегуват, че ако ни оставят, набързо ще напишем нов сериал", разкрива Стефка Янорова. Дори когато камерите не работят, актьорите се обръщат един към друг със сценичните си имена. Явор вече е свикнал, че е Хари, а Краси Ранков чувства Ставрев като своя фамилия.
"За хората съм Ставрев, не Краси Ранков, но това само може да ме радва. Дори майка ми на шега ме нарича така. С Ваня се запознахме с едно момиче от Варна, което ни разказа, че в класа са си разпределили ролите от сериала. Много деца играли Ваня и Ставрев, знаят някои наши реплики наизуст. Това означава, че сме си свършили работа. Ние не сме основни герои, не сме заплетени в интригата, но успяхме да насочим вниманието към нас. Много зрители ми казват, след като поговорят малко с мен: "Ти си същият като в сериала". Естествено, че съм същият. Весел съм, забавен. Вложих много в този образ и искрено се забавлявам по време на снимките. Дори когато съм почивка, ми липсва. Искам да съм на площадката и да снимам. Пристрастен съм. И на сценаристите им казвам: "Дайте ни да играеме още, алчни сме, не ни стига", шегува се Краси Ранков.
И двамата актьори вече са свикнали на случайни минувачи да ги спират дори в кварталния магазин, за да ги питат какво ще стане в сериала. Естествено, вечният въпрос е: "Ще се оженят ли Боряна и Камен?" Ваня дори получава и упреци на улицата, че е дала лош съвет на вярната си приятелка в сериала Бубето. Не липсват и забавни случки, продиктувани от действията на героите им. След като в един от епизодите Ваня изпива набързо няколко чаши с водка, получава и подобен подарък. В заведение й поднасят бутилка водка, защото се справила брилянтно с ролята си на пияна дама. Дипломираният актьор Ранков често се налага да обяснява на феновете, че не е бил в службите нито един ден.
"Героят ми има много прототипи. Има познати в полицията, в службите. Те не са такива сухари, за каквито ги мислят. Много са духовити. И агентите от ДАНС са забавни, колкото и да е странно. Всичко това е преплетено в образа на Ставрев", разказва Краси Ранков.
В епизодите от сериала семейство Ставреви са типичното, но забавно патриархално семейство. Ставрев само си мисли, че е глава на семейството, защото съпругата му Ваня всъщност командва него.
"Хората се припознават с нас, ние сме по-масов образ. В това семейство все още има някакви ценности, българите искат да виждат това нещо. Ние показваме, че връзката между нас и сина ни Хари е много силна. Молът в сериала е минимодел на обществото ни. Но все пак това е стъклен дом, прозрачен, крехък, затова много от другите герои преживяват своите лични драми и обрати. За разлика от тях Ставреви искат да спят спокойно, не да се чудят къде да скрият парите си", убедена е Стефка Янорова. Според нея е тревожно, че молът се е превърнал не просто в магазин, а в начин на живот за определени хора.
"Молът не е реалността, той е нещо като интернет - някакъв виртуален свят, в който се затваряме и губим връзка с реалността. Може би това е нормално за съвремието. Въпреки че аз, да си призная, предпочитам да не съм в мола. Затова много рядко влизам и в нета - просто смятам, че така е по-добре за мен. Не мога да кажа, че е добре и за другите хора, разбира се", категорична е Ваня.
В началото и двамата актьори не очакват подобен успех на "Стъклен дом". Надяват се, но са далеч от мисълта, че филмът ще мине по рейтинг всички риалити шоута, турски сериали и забавни предавания.
"Гледала съм турски сериали от професионален интерес и мога да кажа, че изобщо не трябва да ги подценяваме. Те са с добро качество, доближават се да европейското кино. Младите актьори са много красиви и се справят блестящо. В сериалите те залагат на тема, от която ние упорито бягаме - патриархалното семейство. Точно това печели публиката, добрата семейна среда, в която младите уважават старите, в която мъжът и жената държат един на друг. Това липсва при нас, в родните филми ние винаги сме свръхкритични към родната действителност. Не всичко е толкова черно", положително настроена е Стефка Янорова. Според актьорите българското кино оцелява напук на държавата.
"Гледах "Тилт" и изпитах лична гордост, когато видях играта на Явор Бахаров. Той си е нашия Хари и наистина се гордея с него. Всички актьори играят прекрасно, Радина също, но все пак нашето си е наше. Явор си е наше момче, той си е от семейството. И в сериала, и извън него той е страхотен. Амбициозен, отговорен. Обича живота, но е добре възпитан", хвалят сина си Ставреви.
"Младото поколение е талантливо, не само актьорите. Много се разтройвам, когато чета, че децата ни били лоши и невъзпитани. Те са такива, каквито ние сме ги създали, и не можем да се отречем от тях. В България има качествени хора. Не е вярно, че всички се интересуват само с кого си лягат Златките, слушат чалга и ходят на пазар в мола. Идват интелигентни, млади хора, способни да направят живота си по-добър", вярва Стефка Янорова. Семейство Ставреви обмисля да се прехвърли и на театралната сцена. Стефка и Краси дори вече оглеждат сюжет на пиеса, в която да участват и двамата. Мечтата им е сценаристите да направят отделен комедиен сериал само за тяхното семейство. Обещават, че животът на семейство Ставреви ще е много по-интересен от сюжета на "Приятели", "Войната вкъщи" и много други подобни комедийни сериали.

 

НАД 600 облекла са сменили досега актьорите от най-успешния български сериал. Най-много тоалети в един епизод на "Стъклен дом" сменя женският състав. Красивите дами се преобличали най-малко по пет пъти на серия. Рекордът за най-скъпа дреха във филма държи героинята на Елена Петрова Боряна Касабова. Това били скъпите дизайнерски чанти, с които се появява в почти всеки кадър хубавата актриса.


Само за един сезон "Стъклен дом" разби по рейтинг както турските сериала, така и риалити предаванията. 46% предпочели да гледат първия епизод от сериала "Стъклен дом", а само 26% са избрали неволите в "Биг брадър фемили". Дебютът на "Забранена любов" преди две години не успя да победи риалити формата на bTV "Денсинг старс".

Гафовете

УСПЕХЪТ на "Стъклен дом" е безспорен, но не липсват и гафове. Героят на Калин Врачански се превърна в медицинско чудо в една от сериите. След сбиване с Чарли, Камен е с разбита устна, но още в следващия кадър раните вече бяха заздравели.
Далеч по-фрапиращ е случаят със Стефан Данаилов. Самият Данаилов си призна, че е свалил 10 килограма от теглото си по време на снимките. При монтажа на някои епизоди обаче се е получило така, че на една сцена Ламбо е дебел, а само миг по-късно вече е отънял. Но не за дълго - на следващия кадър отново се явява с наедряла снага.