Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЧЕСТИТО: Георги Първанов и Пенка Кратунова на церемонията по назначаването и за шеф в БНБ.
ЧЕСТИТО: Георги Първанов и Пенка Кратунова на церемонията по назначаването и за шеф в БНБ.

 

 

Георги Първанов лично е назначил своя съседка за шеф в БНБ, показа проверка на "168 часа". Въпреки че публично се възмущава от шуробаджанащината във властта, президентът не се е поколебал да нареди комшийката си Пенка Кратунова за член на Управителния съвет на централната банка от неговата квота. Кратунова заема поста след издаден от Първанов указ през април 2008 г.
Мотивите са огромният опит на Кратунова и притежаваният от нея сертификат за наличие на квалификация в областта на банковото дело. Документът на Пенка Кратунова е издаден от БНБ едва няколко седмици преди назначаването й. По това време съпругът й бизнесменът Николай Кратунов все още се изявява като експерт по икономическите

въпроси към президента


Освен професионални, отношенията между Кратунови и Георги Първанов са и повече от приятелски. Двете семейства са съсобственици на един и същ парцел в Банкя, показва справка в имотния регистър. Както "168 часа" вече писа през 2007 г. Зорка Първанова купува на изключително ниска цена от своите роднини Васил и Галина Савови част от апетитния терен от 8 декара в родното място на Бойко Борисов. Година по-рано самите Савови купуват целия парцел заедно с банкерката Пенка Кратунова.
Няколко месеца след назначаването на Пенка Кратунова държавният глава бе специален гост на партито за 50-ия рожден ден на съпруга й Николай в Бургас. Държавният глава пристигна на тържеството инкогнито, облечен с тъмносин панталон и светло сако в ресторанта на интерхотел "България", обявявайки, че е на частно посещение.

Николай Кратунов
Николай Кратунов