Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов не обича зимните протести. Напомнят му за февруари 2013 година, когато първото му правителство подаде оставка в резултат на множество митинги и шествия срещу монополите в София.

И това явно вече го знаят всички. Така че, който в държавата има проблем, първата му работа е да заплаши или директно да блокира движението на видно място в столицата. Следва среща в кабинета на министър-председателя, по-бърза и от 5G мрежата, и решаване на проблема в полза на стачника.

Медицинските сестри, между другото напълно заслужено, си решиха частично финансовите проблеми още преди Коледа. Превозвачите, абсолютно незаслужено, си решиха перфектно финансовите проблеми веднага след Нова година. Така България ще стартира толсистемата с най-ниски такси в Европейския съюз. Единственото, което все още не е направила държавата в интерес на превозвачите, е да махне лъва от герба на България и да постави там техния знак.

Разбира се, който види отстрани, че схемата с протеста работи, веднага се нарежда на опашката.

Автомобилните инструктори въобще не си губиха времето. Затвориха центъра на София и бяха приети на преговори в Министерския съвет.

В резултат веднага бе отменена наредба, която предвиждаше увеличаване на часовете за кормуване и по-строг електронен контрол върху инструкторите, за да може с GPS да се проверява дали те действително обучават младите шофьори.

България години наред не слиза от първото място в Европа в черната класация за броя катастрофи по пътищата, хиляди убити и десетки хиляди осакатени хора.

Една от причините за това е недостатъчното обучение на младите шофьори и корупцията в гилдията на инструкторите. Затова идеята бе курсовете да дават повече знания, а обучителите да бъдат по-ефективно контролирани. Съвсем естествено това не се хареса на инструкторите и ето - само един протест на жълтите павета и държавата клекна. “Да” - на корупцията и необучените млади шофьори, “не” - на реда и контрола.

Чудя се какво още чакат затворниците? Защо трябва да лежат, като може и да не лежат? Или пък убийците рецидивисти... Зимният тренд е всеки, който се чувства ощетен от закона и правилата, си търси правата.

Колкото повече гилдии плашат с протести, толкова всяка седмица нараства опашката пред Министерския съвет. Другата седмица на ход са ресторантите, кафенетата и баровете. Стартират съвсем културно - ще сервират кафето с жълти жилетки. Искат ДДС-то за тях да падне наполовина. Но на жълти жилетки не може да се има вяра. В понеделник са си в бара, във вторник - под прозорците на Министерския съвет. Не коментирам дали данъците за заведенията са несправедливи. Но знам със сигурност, че не е това начинът да се провеждат реформи.

Ако в Гърция клякаха на всеки протест, дали щяха да излязат от кризата след 8-годишна агония?

Аз по принцип съм много за протестите. И съм още по “за” правителството да се вслушва в гласа на хората и бизнеса. Но не може да се кляка на всеки, особено когато е срещу обществения интерес.