Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Каракачанов слиза в САЩ по стълбичката от самолета, влачейки огромния си куфар и костюм на закачалка.
Каракачанов слиза в САЩ по стълбичката от самолета, влачейки огромния си куфар и костюм на закачалка.

Само за два месеца военният министър Красимир Каракачанов стана тотален любимец на потребителите във фейсбук. Вече почти 60 дни зевзеците от социалната мрежа се вдъхновяват да пишат постове и да сглобяват колажи с патриота, обикновено със залепена към ръката му найлонова торбичка на известна търговска верига. Наречена "каракачантичка". Реклама, която пиарите и да искаха нарочно, нямаше да могат да постигнат.

Въображението на народния гений се отприщи до такава степен, че вече е трудно да си спомним откъде тръгна шегата с полиетиленовото пликче. Като повод послужиха официални снимки от посещението на българска правителствена делегация в САЩ в края на ноември. На тях се вижда как премиерът Бойко Борисов и останалите министри слизат от самолета. Никой не носи багаж. Вицепремиерът

Томислав Дончев е нарамил скромна раничка на гърба си.

Така министър Красимир Каракачанов веднага привлича погледите, превивайки се под тежестта на огромния си куфар, който влачи надолу по стълбичката в едната си ръка. В другата държеше закачалка за костюм. Първата закачка тръгна от самия факт, че си носи багажа и е обут с дънки, което не е изненада, тъй като се появява с тях дори когато приема парада и козирува. Но обяснението на пиарите му, че министърът не бил информиран, че ще има официално посрещане, и решил да не се преоблича, предизвика всевъзможни интерпретации на тема кой как си носи куфарите при официална делегация. Задължително придружени с пликче.

Още неотшумял този случай, Каракачанов отново успя да покори фейсбук. И този път на международно ниво - правителствена делегация в Египет в средата на януари.

Явно лидерът на ВМРО си беше направил изводи от случката в САЩ и никъде не се появи с куфари и закачалки в ръце, но стилът му отново стана център на вниманието.

Може би за да избегне носенето на костюми в ръка, Каракачанов бе облякъл военна униформа на срещата с египетския министър на земеделието Мохамед Марзук ал Кусейр. Но беше пропуснал да си сложи куртката. Няма съмнение, че в Кайро е по-топло от София, но едва ли в тези зали за официални приеми няма климатици. Видът на патриота рязко контрастираше с този на стегнатия домакин и с премиера Бойко Борисов, които бяха в тъмни костюми и с вратовръзки.

Така отново

само с една

снимка военният

министър взриви

социалните мрежи.

Униформата, ушита по поръчка и платена от министъра, в която той се появи на официалните срещи в Египет.
Униформата, ушита по поръчка и платена от министъра, в която той се появи на официалните срещи в Египет.

Никой не се запита какво е постигнала делегацията в Египет, а акцентът на визитата падна върху униформата на Красимир Каракачанов. Като обратен ефект фейсбук буквално се взриви, когато той реши да се обяснява, че са му я ушили по поръчка и че си я е платил сам.

И вероятно се досети какво ще се случи, защото помоли да не му правят нови колажи:

"Радвам се, че социалните мрежи много се вълнуват. Само ги моля да не правят монтажи. Защото бяха направили един монтаж от Вашингтон, че слизам от самолета с плик от една марка супермаркети. Това го възприемам като закачка".

Реакцията на социалната мрежа беше безпощадна - потребителите на фейсбук развинтиха въображението си и забравиха за торбичките. Качиха го на Луната, "седна" на носа на потъващ кораб, изобразиха го като Сфинкс.

Каракачанов очевидно си бе взел веднага бележка, защото няколко дни по-късно се появи облечен по всички правила на протокола - строг костюм и вратовръзка.

Това стана на тържествената церемония за възстановяването на Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия.

Там вече той не допусна никакви артрешения и резки завои в облеклото,

въпреки че може би точно определени негови запомнящи се изказвания и поведение са ключът за дългогодишното му пребиваване в политиката.

Каракачанов обикновено обича да се хвали, че никога не е сменял партията си. Но забравя да добави, че тя често е избирала различни коалиции, ръководейки се от максимата на Ото фон Бисмарк, че политиката е изкуство да се приспособиш към обстоятелствата и да извлечеш полза от всеки, дори от този, който пречи. Вече почти 30 години от началото на демокрацията Красимир Каракачанов е в полезрението на обществото. Оглавява ВМРО в много възлов момент - през 1997 г., след като активистите на организацията са помогнали осезаемо за свалянето на Жан Виденов.

Като награда формацията влиза в коалиция със СДС, а самият Каракачанов за първи път става депутат в парламента. По-късно след Иван Костов е бил в съюз с "Гергьовден" на Любен Дилов-син, с БЗНС-Народен съюз на Анастасия Мозер, със ССД на Стефан Софиянски, дори с БДЦ на Николай Бареков и Ковачки. Докато не идва

моментът, в който

се сближава

с Волен Сидеров

и Валери Симеонов

и тримата правят “Обединени патриоти” преди три години.

Подобно на тях министърът има няколко любими теми - ромите, Македония и военната служба.

Преди една година той дълго се задържа в топновините заради изказването си, че "циганите са станали изключително нагли". Поводът за гнева му стана побой над военнослужещ от страна на двама роми в пловдивското село Войводиново.

Скандалът се разрази, след като патриотът лично отиде на място и избухна срещу малцинството: "Преди няколко дни набиха полицай, преди два дни бият военен. Това не може да продължава повече и търпимостта на българското общество се изчерпа." След тези думи сдружение "Единство" - Хасково, подаде

жалба срещу него

в Комисията срещу дискриминацията.

Тя обаче не плаши никого от националистите. А Красимир Каракачанов минава за по-дипломатичен в сравнение с коалиционните си партньори Волен Сидеров и Валери Симеонов.

И тримата знаят, че хората са много чувствителни към етническата тематика. Вероятно затова патриотите обикновено я използват предизборно, за да събират подкрепа за своите кандидати за депутати, кметове и съветници. Делата в антидискриминационната комисия само им помагат да сплотят симпатизантите си.

Затова Красимир Каракачанов не се отказа от нападките си към ромите. Малко след побоя в село Войводиново под негово ръководство партията му изработи т.нар. от тях Концепция срещу циганизацията. А той я внесе за съгласуване във всички министерства.

При всеки случай, в който имаше престъпление от страна на представител на малцинството, Каракачанов развяваше своята концепция и призоваваше правителството да я приеме. Но досега това не се е случило.

“Циганите разбраха, че имат права, но никой не ги научи, че имат и задължения.

Стоят си и вземат помощи. С фалшификации вземат още пари. Другите, които работят, си казват: "Добре, за едните може, за другите не?", заяви Каракачанов, когато през 2017 г. избухна кризата в Асеновград.

Лидерът на ВМРО попадна и в друг етнически скандал заради свой служител, всял паника в ромските махали, че ще им се отнемат децата. Шефът на пресцентъра на Министерството на отбраната Александър Урумов отрече да е автор на слуха и обяви, че е жертва заради категоричната си позиция срещу Истанбулската конвенция и "всякакъв род джендър политики".

Каквато и да е истината, не е лъжа, че Каракачанов и ВМРО винаги са се противопоставяли на приемането на конвенцията.

И никога не са крили антиджендърските си разбирания.

С аргумента, че иска да вкара ромите и различните в правия път, министърът дори поиска възстановяването на Строителни войски. А тезата за връщането на донаборната военна служба също е една от списъка с редовни изказвания на Красимир Каракачанов. Формацията му написа законопроект в този смисъл, но няма изгледи да бъде приет. Всъщност лидерът на ВМРО е поредният в списъка с министри от квотата на “Обединени патриоти”, които влизат в скандали. Валери Симеонов бе принуден да подаде оставка, но не заради националистически изказвания, а след думите си, че майките на деца с увреждания са "група кресливи жени".

Само преди две седмици

с министерския пост се прости и друг представител

на патриотите

- Нено Димов. Той се раздели с ведомството заради водната криза в Перник и дори влезе в ареста.

Засега положението на Красимир Каракачанов в правителството изглежда стабилно, след като бе финализирана сделката за купуване на 8 американски изтребителя F-16 за българските военновъздушни сили. Дълго време той беше атакуван от президента Румен Радев и от опозицията заради избора на доставчик и заради цената. Спорът приключи.

Но именно самолетите станаха повод за друга неволна грешка на Красимир Каракачанов, с която той влезе в предаването "Господари на ефира". Обяснявайки за ескадрилите, направи лапсус лингва и ги произнесе като "еспадрили".

Освен военната тематика министърът с охота коментира Северна Македония, с която се занимава още от студентските си години.

След смъртта на проф. Божидар Димитров

единствено Каракачанов

може да го конкурира с критиките срещу бившата югорепублика.

Той беше най-яростният противник на подписването на споразумението със Скопие. Нападна ги, че са по-достойни да влязат в СССР, отколкото в Европейския съюз. Закани се, че ще напусне властта, ако ги подкрепим за Брюксел, но това така и не се случи. Зае се сериозно с опитите за създаване на македонско малцинство, като изпрати сигнал срещу ОМО "Илинден-Пирин" до главния прокурор.

В крайна сметка се стигна точно до обратното - организацията подаде жалба в Европейския съд по правата на човека и страната ни бе осъдена да плати около 80 000 франка обезщетение за нарушаване на правата им. Каракачанов до този момент не е успял и да върне военното обучение, нито да вкара ромите в Строителни войски. Единственото, което доведе докрай, беше закупуването на американските изтребители.

Трудно е да си представим дали ще продължи да бъде обект на закачки в интернет и фейсбук. Всичко зависи от начина, по който ще се представи на следващите си прояви.

Четете още:

На чантичките в Била вече им викат каракачантички

Каракачанов в Министерски съвет по повод Нено Димов: Това е показно убийство