Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Васил Божков Снимка: Архив
Васил Божков Снимка: Архив

Бизнесменът подозира, че някой иска да прехвърли бизнеса му на друг човек

Пеевски е демонизиран, не е чак такъв злодей", казва той

Бизнесменът Васил Божков изрази съмнения пред "Свободна Европа", че внесените от НФСБ промени в закона за хазарта са с неформалната подкрепа на ГЕРБ. На въпрос дали смята, че атаката идва неформално от ГЕРБ, той отговори с контравъпрос: "Предвид, че подкрепата се случи “начаса”, преди да може да бъде направен адекватен анализ и оценка, вие как смятате?". "В свой текст в. "Капитал" пише, че подобни текстове са обсъждани в управляващата коалиция още преди Коледа", продължава интервюиращата го журналистка, на което той казва: "Ето, давате отговор". Според него изглеждало, че Валери Симеонов е инструментът, който да прокара подобни поправки.

По думите на Божков, ако текстовете бъдат приети, последствията за неговия бизнес щели да бъдат големи: "Този работещ бизнес ще бъде на практика отнет “принудително”, както е правният термин, който обяснява такова действие от страна на държавата. Просто и ясно е. Проблемът е, че ако това е истинската цел - да бъде монополизиран от държавния тотализатор, то резултатът няма да е в посока повече приходи за държавата. Ще бъдат загубени огромни потенциални приходи, които могат да отиват за всякакви добри цели. На първо място – данъци за държавата, на второ – много работни места и още куп косвени вреди. И не на последно място - това противоречи на Конституцията".

Според Божков изказването на спортния министър Красен Кралев, че не можело да се избира между ФК "Левски" и българския спорт, било на неподготвен политик: "Никой не е изследвал ефекта, никой не знае какви ще са последствията. Правенето на закони не трябва да е самоцел и в нарушение на Основния закон. Трябва сериозен анализ, а и такъв липсва. Оценката на въздействието на проектозакона е 1 страница без 1 цифра. Кралев само говори за 50 млн лв, които ще влязат в българския спорт, но в проектозакона няма такива предвиждания. Всеки може да влезе на сайта на Народното събрание и да го прочете. Въпросът е, че ако мотивът ти е да увеличиш парите за спорт, лесното и демократично “решение” би било не да закриваш един бизнес, а да прехвърлиш неговите данъци или такси към спорта.

Защо трябва да закриваш един работещ бизнес? Това означава, че целите са други. Аз не съм сигурен, че тотото ще спечели 50 милиона, защото то не може. Ще трябва да се правят сериозни инвестиции, а в проектозакона пише изрично, че не са предвидени. Освен това, всички знаем какъв е държавният мениджмънт, знаем и какъв е частният".

И добави: "Мога само да предполагам каква е целта. Разследвайте и я разкрийте. Но знам, че целта не е да се подпомогне спорта. Нито пък да се мисли за здравето на хората, защото лотарията ще продължи да я има, само че ще бъде в ръцете на държавна структура - това значи, че не се цели намаляване на “вредите” от лотарията. Хората пак ще играят. Ефектът ще е бизнесът да не се прави от един, а да бъде прехвърлен успешният модел на друг".

Божков обяви, че се срещнал с феновете на ФК "Левски", за да ги предупреди какво се случва с основния спонсор, от който клубът зависи: "Аз им го дължа. Ако мине този законопроект, аз няма да мога да продължа с “Левски”. Това беше целта на срещата и всичко, което им казах". И обясни защо ги е посъветвал да се срещнат с премиера Борисов: Нека му обяснят ситуацията. Единствено той може да им помогне, ако реши да не подкрепя този законопроект". Той отрече да е казвал на привържениците, че трябват 5 – 10 хиляди човека за протести: "Не съм имал предвид такова нещо, нито съм ги призовавал".

"Господин Борисов, ако погледне конституцията, ако не я е чел, може да види, че този проектозакон е в грубо нарушение. А феновете, ако искат да го има "Левски", разбират, че нищо не налага такъв законопроект да мине", допълни бизнесменът. Според вас какво налага този законопроект?

"Никъде в страните от ЕС лотарийните игри не са държавни. Някъде са частни, другаде са дадени на частни оператори под концесия. Може би искат и тук да направят така. Защо като сме създали работещ бизнес, който носи добри пари на държавата, трябва да се изземва? Обикновено държавите национализират, за да спасят бизнес, а не за да го дадат на друг. Кое го налага? Каква е целта – да го вземем от този, който го е направил успешен? Да го дадем на друг, може би? - каза още Божков. - Градиш един бизнес, те в нарушение на конституцията го спират. Прилагат закон със задна дата. Но със сигурност има друг, не знам кой е – сега мислим и анализираме, разследваме. Пак да кажа, че аргументите им са несъществени - пари за спорта има и сега, да дадат данъците, които ние плащаме за спорт, тотото пак ще продава".

Интервюиращата му припомни, че преди по-малко от две години отново Валери Симеонов бе вносител на законови промени, ограничаващи скритата реклама на хазарт, а текстовете бяха пратени за нотификация до ЕК. "Тогава не съм се разбирал с никого. Не ми е практика да работя така. Просто така се стекоха нещата. Явно прецениха, че не е полезно да го прилагат. Не знам защо така решиха, но може би са се съобразили с някакви фактори. Сигурно са направили оценка на риска. А сега няма никакъв анализ, а по-скоро заблуждаваща информация, отговори Божков. На питане колко пари дава под формата на реклама на Нова телевизия, той отговори: "Договорът е конфиденциален. Не мога да ви кажа". И добави: "Ако такива пари не постъпват в една българска медия, ще й се отрази тежко. Сигурно ще се отрази тежко и на програмите, които правят и на дейността, която развиват. Ще се отрази тежко на независимостта на тези програми. Но ако такива пари липсват от който и да е било бизнес, ще се отрази тежко. И на мен да ми липсват 20 милиона, и на мен ще ми се отрази тежко. Въпросът е, че като става дума за медиа, финансирането и от държавата е по-опасно, но това вие ще кажете. Противоконституционното спиране на лотарията ще се отрази тежко на много други бизнеси, част от процеса. Също така и на 40 000 човека, които са пряко част от бизнеса.  Всички, които продават билетчета и вземат процент и живеят от това семействата им, ще бъдат засегнати".

"Мисля, че частното финансиране е за предпочитане в една частна медия, именно заради независимостта на програмите. Да сте видели да влияя на Нова телевизия? Да съм се появил, да съм казал нещо там. Парите ги плащаме, за да развиваме бизнеса, не за да влияя медийно", добави бизнесменът.

Той отрече, ще се е оттеглил от рекламата за телевизията заради факта, че КЗК спря сделката за Нова ТВ на чешкия милиардер Келнер: "Първо: не познавам господин Келнер. Второ: оттеглих рекламата за малко, докато не дойдат новите собственици, понеже Нова телевизия отказа да ме подкрепи срещу Валери Симеонов. Исках хора, които са запознати със случая, да бъдат питани за гледната им точка, исках да бъдат зададени въпроси на Валери Симеонов за мотивите и целите. Тогава ми отказаха. Тогава им казах: като искате този закон да мине, значи не искате тази реклама – довиждане. И ето колко влияя – не ми дадоха дори да се разследват факти и данни".

На въпрос какви ще са неговите стъпки, ако проектът на Валери Симеонов мине в парламента, Божков отговори: "Конституцията ясно казва: монополите са в няколко точки. Само там може да има монопол. Така че даже и да мине законопроектът, който прави държавата монополист – ние може да не го изпълняваме. Ако политиците, които трябва да изпълняват законите, не ги спазват, ние трябва ли да ги спазваме? Не че няма да изпълня закона, просто ще съдя държавата за принудително изземване на бизнеса и неговия най-голям актив - лиценза.

Ложков отрече категорично да е заплашвал с убийство братята Найденови и да има такъв запис: "Ако аз имам запис, а те нямат, според вас заплашвал ли съм ги? Може би се очаква да ги “заплаша” пред прокуратурата, за да го запишем по-ясно? Не са сериозни тези неща, изобщо не би трябвало да ги коментирам. Никога не съм ги заплашвал. С тях съм работил 30 години. Не разбрах какво значи, че аз имам запис на моя си телефон, а те нямат. Малко е налудничаво... Несериозно е това".

По въпроса дали Националната лотария е плащала по-малко данъци, Божков отговаря: "Плащано е всичко по закон. Законът дава няколко възможности. Тотото са решили да плащат на по-широка основа по-малък данък. И тук няма данъци, има такси. Впрочем тук въпросът е - дали могат да се искат такси с повече от един месец задна дата? Законът не го разрешава. Ако държавата иска – ще спорим в съда. Даже и да сме плащали нещо грешно – могат да ни изискат суми месец назад.

Иначе законът дава две възможности: по-широка база и следва по-нисък данък, по-тясна база с по-висок данък. Ние смятахме, защото работим научно, че при по-тясна база е по-добре за компанията. Но, всеки един билет, за всяка една игра е разписано от комисията какъв данък да плащаме. Има три състава на комисията (по хазарта – б.а.) сменени оттогава. Всеки един го е подписвал.4

Божков казва, че се е опитал да говори с премиера Борисов, но той не му вдигнал телефона. Ако и на феновете на "Левски" не реагира – "нека си гласуват каквото искат. В крайна сметка държавата ще плаща, но ще си говорим с държавата в съда. Не може да те задължават да изплащаш нещо, което ти отнема правото на дейност." Според него държавата трябва да плаща на спечелилите. "Държавата да го свърши. Тя прекратява дейността. Тя трябва да си го плати. Не знам колко точно са парите, надали са толкова големи, че да не можем да ги платим, но все пак държавата прекратява дейността. Тя трябва да си плаща. Трябва да платят и договорите на доставчиците, които са много, защото са 10-годишни. На разпространителите – също.

Аз ли да ги плащам? Всичко ще се отнесе към държавата. Лошото е, че нашите политици не носят те риска. Валери ли ще извади пари да ги плати? Десетки милиони са това, ако не стотици. Който подкрепя Валери Симеонов, ще извади ли пари да ги плати? Целият народ ще ги плати, с данъците си. Вие, аз. Айде, аз не съм за жалене."

На въпроса дали е бил помолен или принуден да вземе "Левски", Божков отговаря : "Аз помолих да го дадат, за да го спася. Не бях помолен да го взема, а поисках."

После разговорът преминава към отношенията му с Делян Пеевски. Божков казва, че са в нормални отношения и няма какво да делят. "Познаваме се, говорим си, но нямаме пресечни точки, конфликти или пък близко приятелство."  Според него Пеевски няма интерес към бизнеса му. 

Задават му въпрос: "Прави ли ви впечатление, че темата със законопроекта на Валери Симеонов изобщо не присъстваше в неговите медии? Смятате ли, че той би могъл да има евентуален интерес от това?"

"Мисля, че не. Честно ви казвам – не мисля, отговаря Божков. - Мисля, че Пеевски е демонизиран. Не е чак такъв злодей. Все пак слухове. Случи ли се нещо и все Пеевски виновен. Според мен не е чак така."