Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: pixabay
СНИМКА: pixabay

Тайван съобщи днес, че е регистрирал първи случай на новия коронавирус, предадоха Франс прес и Киодо, цитирана от БТА. 

Заболяването е диагностицирано у 55-годишна тайванка, която вчера се завърнала от китайския град Ухан, където болестта за пръв път беше установена през декември.

При пристигането си на международното летище Таоюан в Тайпе жената е имала треска, кашлица и болки в гърлото и сама е потърсила здравни служители, за да съобщи за състоянието си, съобщи националният Център за контрол на заболяванията.

"Призоваваме населението да не изпада в паника, тази жена е била отведена директно от летището в болница", пише в съобщение на центъра, който се е свързал със Световната здравна организация и с Китай.

Болната жена е уверила, че в Китай не е посещавала селскостопански пазари, нито е била в контакт с птици или диви животни в Ухан.

Прегледани са били всичките около 46 души които са били в самолета - пасажери и екипаж.

Китай вече е регистрирал около 300 случая на това заболяване, а в Ухан, където е епицентърът на епидемията, починаха шестима души, отбелязва АФП.

Заразени с коронавируса има също в Япония, Южна Корея и Тайланд.

Световната здравна организация (СЗО) се събира утре, за да реши дали да обяви международно извънредно положение в сферата на общественото здраве.

Китайските власти информираха на 31 декември СЗО за появата на неизвестна досега пневмония в централния град Ухан. На 7 януари китайски специалисти установиха причинителя на болестта - коронавирус 2019-nCoV, припомня ТАСС.

Властите в Китай потвърдиха 291 случая на зараза. Болни от коронавируса има в Ухан, Пекин, Шанхай, Шънчжън и други градове.

Лекари посочват, че характерни симптоми за коронавируса са хрема, кашлица, болки в гърлото и стягане в гърдите. Възможни са също главоболие и треска, която може да продължи няколко дни, отбелязва ТАСС.

Рискови групи са лица с отслабена имунна система, деца и възрастни хора. При тях се наблюдават симптоми, подобни на тези при пневмония и бронхит.