Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В. "24 часа" от 20 януари 2020 г. - статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов
В. "24 часа" от 20 януари 2020 г. - статията на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов

В “24 часа” юристът проф. Огнян Герджиков и писателят Димитър Томов публикуваха свое мнение, с което предлагат в центъра на София да се издигне паметник на българските владетели - съзидатели на държавността ни: хан Аспарух, хан Тервел, Борис Първи, Симеон и Иван Асен Втори. Те дори посочват подходящо място за паметника - площадката на бившия мавзолей.
Днес в дискусията се включват Росен Петров и Даниел Вачков, директор на Института за исторически изследвания при БАН.

Как се докарахме да ни е по-лесно мястото на бившия мавзолей

да е място за биричка, а не пантеон на славното минало

Уважавайки прекрасната идея на проф. Огнян Герджиков и Димитър Томов на мястото на бившия мавзолей да има паметник на най-големите български владетели, бих ги уверил, че Тервел би победил по-лесно арабите, Борис би покръстил по-лесно българите, а Иван Асен Втори би стигнал по-бързо до България на три морета, отколкото у нас да се вдигне паметник на българските царе, и то в центъра на София.
Може да звучи абсурдно, но е било далеч по-лесно Симеон да превземе Цариград и да стане василевс, отколкото да обединиш българите около подобна идея. Подсказва го горчивият ми личен опит.

През 2008 г. екипът на “Шоуто на Слави”, от който и аз бях част, имахме подобна инициатива за паметник на хан Аспарух на същото място или на което да е място в центъра на София. Логиката ни беше проста - глупаво е в центъра на столицата си да имаме паметник на Цар Освободител и Съветската армия, а да нямаме на основателя на българската държава. И тогава се почна нашето ходене по мъките.

Основните упреци дойдоха отвсякъде и откъдето се сетите.
1. Баш пък Слави и сценаристите му ли ще предлагат такава идея, тез “чалгаджии” си правят пиар. 2. Кой ще го прави и какви пари ще вземе? Уверявам ви, българските творци не са обединени по темата.

3. Абе, момчета, как ще изглежда лицето на Аспарух, като нямаме описание? Една НПО даже беше написала, че “не разполагаме с автентични фотоси на хан Аспарух”. 4. Ако все пак създадете имагинерно лице на хана, Аспарух какъв ще е - тюрк, хун, монгол или европоид? Ще има ли кон, от каква порода и в каква позиция ще е?

5. А всъщност защо точно Аспарух, като българската държава е основана от Кубрат? 6. Такъв паметник има в Шумен, айде стига с тази патриотарщина.

Освен това се оказа, че за това място вече има безброй проекти, които бяха в люта конкуренция. Най-много ме беше впечатлила идеята на едни хора там да има египетска пирамида, от която на коне да излизали духовете на българските ханове... Както и да е. Заринахме се в такава бюрокрация и проведохме толкова ненужни медийни престрелки, че най-накрая нашата идея за Аспаруховия паметник остана погребана в някоя прашна папка на Столичната община. В кръга на шегата демокрацията “ни отне” - за добро или лошо, възможността да се правят паметници без много спорове и сравнително бързо и качествено. Само си спомнете одисеята със светещите очи на цар Самуил и пеещото копито на коня на ген. Иван Колев. А тук идеята е не само за фигура на Аспарух, но и на още четирима велики владетели. Значи умножете споровете по 40.

Само си представям интелектуалния елит на градската десница, как ще избухне като Джокович на песен на Камелия, ако вземе да се издигне такъв паметник, а те имат сила в столичния съвет. При тях това може да мине само ако е на мястото на Паметника на Съветската армия и конят на Симеон Велики тъпче например съветски автомат “Шпагин”, а Тервел дърпа за ухото повален български партизанин, което пък би довело до протести от страна на БСП, а за всичко накрая ще го отнесат кметицата Фандъкова и моят добър познат - зам.-кметът Тодор Чобанов, който ще ходи да се обяснява по студиата, защо мустакът на Симеон Велики е малко накриво.

Не знам как се докарахме дотам, но за нас, съвременните българи, е по- лесно мястото на бившия мавзолей да е място за биричка и пишкане, а не пантеон на славното ни минало. А за идеята на проф. Герджиков от мен подкрепа и адмирации най-малкото защото е патриотична, пък и навремето ми писа петица по търговско право.