Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ст. комисар Стефчо Банков от МВР, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров разказват за акцията.
Ст. комисар Стефчо Банков от МВР, говорителят на главния прокурор Сийка Милева и шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров разказват за акцията.

Банда за имотни измами е крала апартаменти и пари от банкови сметки чрез фиктивни бракове с богати мъртъвци. Това разкриха разследващите от прокуратурата и МВР в сряда, когато бяха задържани 8 души. Участниците в схемата са криминално проявени, служители на МВР, на службата за гражданска регистрация ЕСГРАОН, адвокат и частен съдебен изпълнител.
“Подаден е сигнал, че криминално проявен е сключил фиктивен брак с починала жена, която притежава имоти в столицата. “Младоженецът” и служител на ЕСГРАОН са манипулирали данните в системата така, че починалата жена да е жива за държавните институции. Така той става наследник на имотите й", обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева.
Задържаните служители на МВР са търсили данни за самотни възрастни хора без наследници. Ако имат такива, други участници в бандата - от ЕСГРАОН, заличавали данните за тях в системата. Изчаквали самотната жена да умре. След това служител на ЕСГРАОН издавал фалшиво удостоверение за граждански брак на член на групата с мъртвата баба. След това задействали схемата с придобиването на имотите й като наследници.
Бандата е действала от 5 г., показало разследването на ГДБОП, “Вътрешна сигурност” и Специализираната прокуратура. Някои от задържаните са попадали и друг път в разработки за имотни измами, но не по новата схема с живия мъртвец. 

Това е лична карта на починала жена, която бандитите са ползвали, за да теглят парите й.
Това е лична карта на починала жена, която бандитите са ползвали, за да теглят парите й.

“Схемата с фалшив граждански брак от Русия е нов момент в престъпната дейност на имотните измамници. Държавата е извън Европейския съюз и проследяването на истинността на документа е трудно. Случаят е интересен от научна гледна точка. В дългогодишната ми практика не съм виждал толкова добре организирана и арогантна група, в която участват и служители на МВР, които са давали идентификационни данни на граждани", казва шефът на “Вътрешна сигурност” в МВР Стефчо Банков.
Досега е доказано прехвърляне на имоти на 15 починали. Стойността им е над 1 млн. Двама от бандата са задържани в банков клон в София в сряда. Явили са се като “младоженец” и съпруга. Интересното е, че единият бандит е бил дегизиран като починалата жена, за да заблуди банковите служители. Двойката отишла в банката, за да изтегли 600 хил. лв. от сметката на починалата. Арестувани са, преди да вземат парите. Оказало се, че безсрочната лична карта на починалата е била осигурена от служител на МВР. Бракът този път бил сключен в България, поне според фалшивото удостоверение. Разследващите са предотвратили и прехвърляне на скъп имот на бул. “Витошка”, близо от Съдебната палата.
“Държавата в лицето на прокуратурата и МВР все по-успешно неутрализира престъпни групи като тази. Тук обаче се излиза от обичайната схема на имотни измами и се действа нетрадиционно. Явно не са били подготвени за новата си дейност и са разобличени”, каза ръководителят на Специализираната прокуратура Димитър Петров. Разследващите са претърсили 15 имота, иззети са нотариални актове, лични карти, фалшиви удостоверения за брак, много пари.
Стефчо Банков от МВР поясни, че се разследват още служители на МВР за участие в схемата, които още не са задържани.