Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Превърнал със собствени средства и усилия апартамента на приятелката си от коптор в луксозно жилище

Заради домашно насилие от 6 януари полицаят не можел да доближава приятелката си на повече от 200 м

Aко отхвърленият 66-годишен полицай не бе загинал при взрива във Варна, го заплашваха от 5 до 15 г. затвор, след като запали апартамента на жената, с която живее от години, прати в болница седмина – четирима от които деца, остави без дом 36 семейства и причини смъртта на съседка.

Две денонощия след пожара и експлозията във варненския квартал “Вл. Варненчик” прокуратурата не е съобщила доколко трагедията е причинена умишлено и дали извършителят е решил да сложи по този начин край на живота си, или е станал жертва на собствените си действия. Серия от експертизи и свидетелски показания ще дадат отговори на въпросите, които към момента остават неизяснени.

Престъплението

Според официалното съобщение на варненската полиция, на 13 януари около 4,20 ч. на телефон 112 е подаден сигнал за взрив и последвал пожар в апартамент в блок 302. Изпратените екипи на противопожарната служба установяват, че пламъците са обхванали цялото жилище, намиращо се на четвъртия етаж в сградата. Огнеборците успяват да евакуират живеещите в съседните апартаменти. След потушаването на пожара и последвалото разчистване, в съседен на опожарения апартамент е открито безжизненото тяло на жена. Седмина, вдишали дим, са настанени в болнично заведение. Около 12 часа при огледа е намерено второ тяло. То е било в унищожения апартамент.

Последствията

“Силно казано тела. Гледката беше потресаваща”, коментира кметът на района Николай Костадинов.

Две денонощия след инцидента картината на мястото е апокалиптична. Опожареният апартамент е напълно унищожен. Взривът е заличил и масивния парапет на терасата. Плътен слой сажди обвива и двата жилищни етажа над горелия апартамент и освен това са потънали във вода. Напълно са унищожени всички комуникации. На улицата има множество останки от потрошени стъкла и дограма.

Евакуирани са 18 души. Седмина – три от които деца, са настанени в МБАЛ “Св. Марина” и отделението по токсикология на Военна болница. 36 апартамента са негодни за живеене. Две семейства са настанени в общински жилища, но още поне 3 са заявили, че няма къде да живеят продължително и разчитат на помощ за това от Община Варна. 30 семейства имат спешна нужда от дрехи, посуда и завивки, разказа пред “168 часа” районният кмет Костадинов. Според него живущите са в шок от случилото се. Отделно от това едва 5-6 души биха могли да помогнат при разчистването на последствията от пожара и взрива.

“Етажната собственост трудно ще се мобилизира - допълни той. - Живеещите във входа са възрастни или болни хора, самотни майки с деца. Най-вероятно ще се наложи Общинският съвет да гласува индивидуална помощ за всяко семейство и средства, за да станат жилищата годни за обитаване. На този етап Червеният кръст е заявил готовност да помогне с храна и завивки.”

30 часа след трагедията прокуратурата допусна експерти на Община Варна, които да обследват сградата и да се произнесат

дали тя е безопасна

за живеене. Взети са проби от бетона на панелния блок, за да е категорично сигурно, че няма конструктивни нарушения. След това ще се решава дали да се възстановяват напълно унищожените ВиК и елинсталация в тази част от блок 302.

Състоянието на пострадалите е стабилно и се подобрява. Всички са с дихателни проблеми заради горещия въздух и вдишан дим, коментираха от МБАЛ “Св. Марина”. По-трудно се възстановявала най-възрастната пациентка, която е на 80 години.

Разследването

Прокуратурата образува досъдебно производство по чл. 330, ал. 3 от НК. В него е предвидено наказание лишаване от свобода от 5 до 15 години за този, който запали сграда, причини значителни вреди и смърт за някого, когато деецът не е искал и не е допускал това.

За изясняване на обстоятелствата са назначени серия от експертизи - химическа, биологична, съдебномедицинска, пожаротехническа и ДНК експертиза

Предприети са действия за установяване на собственичката на жилището. Мъжът, който е живеел на семейни начала с нея, е обявен за общодържавно издирване.

Първоначалният оглед е продължил 8 часа, обясни на брифинг пред журналисти окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

Шефът на държавното обвинение допълни, че продължават активните действия по разследването, което се води от следовател от Окръжния следствен отдел при Окръжната прокуратура във Варна. Разпитани са седем свидетели по досъдебното производство.

Останките от намерените две тела са в ОД МВР - Бургас, където ще се извършат ДНК експертизите, за да се докаже категорично самоличността на загиналите. Очаква се резултатите от тях да бъдат готови до седмица.

Установено е, че пожарът е предизвикан от запалимо вещество. Допълнително се изяснява видът му. На местопроизшествието няма следи от барутни частици. Експертизата ще даде окончателен отговор на въпроса дали взривът е предшествал пожара или той е причинен от огъня.

По време на брифинга окръжният прокурор на Варна Красимир Конов заяви, че

не се отхвърля

нито една

хипотеза

като причина за палежа. В един от най-пострадалите апартаменти е живеел на семейни начала с жена, настанена в кризисен център за жертви на домашно насилие, бивш служител на полицията във Варна. 66-годишният Веселин Димитров е обявен за общодържавно издирване. До момента не е открит. Не се изключва обаче един от загиналите да е самият той, конкретизира държавният обвинител.

Той огласи и издадена на 6 януари тази година заповед за незабавна защита на Варненския районен съд на съжителката на

издирвания

бивш полицай

Според заповедта Веселин е трябвало да напусне съвместно обитаваното жилище на четвъртия етаж в блока, да се въздържа от домашно насилие. Със заповедта му е било забранено да приближава адреса на местоживеене на пострадалата и нейното работно място на по-малко от 200 метра.