Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Било каквото било, отсега нататък - пак същото, казва Димитров

Надя Панкова

Ревизоро стана Язовиро. Този рефрен си подмятаха с усмивка  депутати, след като стана ясно, че новият министър на екологията ще е Емил Димитров-Ревизоро. Депутатът патриот, юрист и бивш шеф на "Митници", бе номиниран от ВМРО и НФСБ за наследник на търкащия нара Нено Димов.
Деветата рокада в кабинета "Борисов 3" обещава и да е най-пикантната, тъй като Емил Димитров през годините е доказал, че цип на устата няма. Още от времето на шеф на Агенция "Митници", където го назначи кабинетът на царя, Димитров не пропуска да хока, критикува и иронизира политическите си партньори. Отношението му към опозицията е също толкова благо. Затова и избраници от всички цветове вчера се кръстеха, култовата фраза на Ревизоро: "Било каквото било, отсега нататък - пак същото", да не вземе да се пренесе и в новото му ведомство.
Роденият в закъсалия за вода Перник нов министър, още преди да бъде избран, се зарече, че приоритет ще са му премеждията на родния град. И това може би зарадва перничани, но не и лидера на НФСБ и архивраг на Ревизоро Валери Симеонов. Двамата не се търпят, след като една от акциите на Емил Димитров лъсна с лобизъм в очите на Симеонов. Устатият Ревизоро е прочут и със съмненията за лобистки закони, които предлага. Последният, който разгоря и скандала със Симеонов, бе за горивата. Той ощетяваше малките търговци на горива, а обяснението на Ревизоро за протестите им бе поредният лаф: "Има сили и кръгове, които по всякакъв начин искат да правят стачки по повод на всякакви теми, за да изнервят премиера".
Душевното спокойствие на Бойко Борисов не бе засегнато от бъдещия екоминистър днес, но през годините Ревизоро не пестеше обвинения кой съсипва ГЕРБ. "МВР се е превърнало в бащиния на Цветанов", казваше Ревизоро. И нехаеше, че може да си навлече гнева на заместника на Бойко. Ревизоро атакува от трибуната и председателя на парламента Цвета Караянчева, като я прикани да си ходи от поста, ако не влезе във функциите си. Въпреки партньорството с ГЕРБ Ревизоро не се посвени да намекне за оставката на Караянчева, тъй като позволявала на "някакви хора, представящи се за журналисти, да ни бутат, пречат и блъскат по кулоарите". "Аз бях в кафето, идвам тука - седи, държи ме за ръката, да не мога да вляза в залата. Извинявам се, аз трябва да бия някого, за да вляза в залата, да мога да гласувам", разказа патилата си Ревизоро. И с патос продължи. "Аз не искам, идвайки на работа, да се налага да се бия с когото и да е било от опозицията като колега, било от управляващите, било от хора, които са допуснати поради една или друга причина тука в залата. Ако вие не може да се справите с тези задължения, да изберем друг председател, който може", обърна се към Караянчева Ревизоро. След което обиди родния Кърджали на първата дама на парламента.
"Ако във вашия край това е нещо нормално, по селата и в горите, и се борите с глигани, тука е Народното събрание и ако не се справяте, вашето място не е тука", обиди жена, дама и шеф на парламента в едно изречение Ревизоро.
След което поиска от зам.-шефа на събранието Веселин Марешки да се тества за дрога, алкохол и други пороци. Книгите му за контрабандата и коментарите му за некадърност на държавата му докараха уволнение от тогавашния финансов министър Муравей Радев по времето на Иван Костов.
Царят обаче го реабилитира и назначи на шефския пост в митниците и възходът на Ревизоро в политиката тръгна с пълна сила. Прякорът му, който властта и жълтите павета знаят и до днес, пък дойде от наградата му за ревизор №1 през далечната 1998 г. Иронично или не, призът дойде от кабинета "Костов", след като Димитров направи ревизия на Държавния резерв и бартерите нефт срещу зърно по времето на Виденов. Кариерата му след царския мандат западна и Ревизоро изчезна за кратко от политиката, за да се завърне с нова порция бисери, спорни законопроекти и пиперливи реплики. Не помнейки обаче как извън жълтите павета бе коментирал качествата на депутатите. И мераклиите за такива.
"Тези, които могат да станат добри депутати, не искат. Тези, които искат, може би не трябва", усъмни се преди време бъдещият министър на екологията. В парламента обаче бързо забрави сентенцията. Култова фраза на депутата бе сравнението на негови колеги с бандити. "Чувам от вас, че парите обичат тишината. То и крадците обичат тишината", смая залата патриотът. Тишина около Ревизоро обаче няма. Особено когато името му лъсна в тефтерчето на злополучния Красимир Георгиев по прякор Красьо Черния, обявен за "брокер" на съдебната система. Ревизоро се измъкна от скандала с коментара, че си разхвърлял номера в щаба на НДСВ, пък Черничкия го взел оттам.
Интересни времена очакват екологията, язовирите и въздуха под ръководството на Ревизоро и депутати от вчера си повтарят негови крилати фрази, подходящи за случая. Като: "Каза, че е уморен от властта, и много други хора започнаха да тренират"...