Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започва много бързо – с повишаване на температурата до над 39 градуса по Целзий в рамките на час-два

Броят на заболелите от грип е нисък за този период на годината, съобщават здравни специалисти. Те уточняват обаче, че това съвсем не означава, че тази зима няма да боледуваме. Напротив – очаква се пикът на грипната епидемия да е през февруари. Тогава е и периодът, когато хората са по-уязвими към вируси, затова се предполага, че ще има по-висок риск от усложнения.

Според Националния център за заразни и паразитни болести през първите седмици на януари нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания e ниско за цялата страна. Общата заболяемост е 30-50 на 10 хиляди души. За сравнение за епидемия се говори, когато случаите са над 200 на 10 хиляди.
Конкретните данни за първата седмица от месеца показват

2009 случая на ОРЗ,

като най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0-4 г. (247 случая), следвана от възрастовата група 5-14 г. (142 случая).
Специалистите са категорични, че тази година грипната вълна идва по-късно, но вече има регистрирани случаи в страната и те постепенно се увеличават. Най-много са регистрираните в София, Бургас, Русе, Сливен и Смолян. Засечени са щамове "Виктория", "Канзас" и "Бризбейн". Според прогнозите епидемия се очаква през февруари.

Специалистите уточняват, че когато пикът на грипа е през февруари, има по-висок риск от усложнения - бронхити и пневмонии, дори сърдечни и бъбречни проблеми. Причината е, че тогава имунитетът на повечето хора вече е отслабен. "Ако човек се разболее през ноември, рискът да развие усложнения е много по-малък, отколкото ако се разболее през февруари-март", категоричен е професор Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Лекари съобщават, че характерно за грипа тази година е, че започва много бързо –

с повишаване на температурата до над 39 градуса
по Целзий в рамките на час-два.

Според специалистите вече е късно за поставяне на ваксина, тъй като за изграждане на имунитет са необходими най-малко 20-ина дни. Но е добре да се вземат мерки, като най-важните са, разбира се, качествена храна, достатъчно сън, движение и разходки, ограничаване на стреса и намаляване на цигарите за пушачите. Лекарите са категорични, че съветите за добър имунитет са ясни на повечето хора, но често не се спазват. Добре е също по време на грипна епидемия да се намали приемът на захар, защото тя компрометира способността на белите кръвни телца да се борят с опасните агенти.

От Министерството на здравеопазването напомнят, че е важно лечението да започне още при първите симптоми - главоболие, повишена температура, треперене, кашлица, възпалено гърло, хрема, отпадналост и умора. Но докато препаратите за облекчаване на симптомите се продават свободно в аптечната мрежа, то конкретните антивирусни агенти срещу грип – например съдържащите озелтамивир или занамивир - се отпускат само с рецепта.

Вирусолози подчертават отново, че антибиотиците не само не са ефективни при грип, а може дори да са опасни. Редно е антибиотици да се предписват единствено след проведено кръвно изследване, защото тези медикаменти имат ефект единствено когато е налице бактериална инфекция, но

не биха подействали при вирусна,

при която е необходимо симптоматично и имуностимулиращо лечение.

Няма как пациентът сам да прецени за какъв причинител се касае без изследвания, категорични са специалисти и уточняват, че честата употреба на антибиотици излага организма на риск, защото може да се стигне до резистентност. А това води до създаване на бактериални щамове, които са нечувствителни и не се влияят от стандартните антибиотици и следващ път, когато се наложи прием,
лекарството вече няма да действа

Специалистите предупреждават, че инкубационният период на грипа е от един до седем дни, а болните могат да заразяват други до пет дни след проявата на първите симптоми.

От МЗ напомнят също, че най-уязвимите групи пациенти са децата до две години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания, бременните жени. Сред съветите за предпазване от заразяване са: често измиване на ръцете с вода и сапун; използване на дезинфекциращи кърпички за еднократна употреба на спиртна основа; носене на маска на лицето; избягването на търкането на очи с мръсни ръце; често проветряване на въздуха в затворени помещения; редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения; измиване и дезинфекциране на играчките за малките деца.

Според специалисти най-честите усложнения, до които може да доведе грипът, са инфекциите на горните дихателни пътища.
Най-голям е рискът при малките деца,
защото при тях е възможно да се развие бронхит в рамките на часове. След прекаран грип има риск и за сърцето.

Британски учени са категорични, че именно гриповете с по-резистентни щамове крият най-много рискове от сърдечни проблеми като някои от тях директно атакуват миокарда. Учени алармират, че в по-редки случаи грипът може да доведе дори до увреждания на централната нервна система, мускулно-ставния апарат, дори мозъка. По данни на Клиниката по инфекциозни болести към ВМА-София 5-6 хиляди души годишно умират от усложнения след грип в България.

Четете още: 

Пик на грипа се очаква в края на февруари