Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хафтар напусна Русия, без да подпише споразумение за прекратяване на огъня Халифа Хафтар СНИМКА: Ройтерс

Командирът на Либийската национална армия Халифа Хафтар и Агила Салех, председател на парламента в Източна Либия напуснаха Москва, без да подпишат споразумение за прекратяване на огъня с Правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж, предаде ТАСС, цитирайки либийската агенция ЛАНА.

В същото време се стигна до нови въоръжени сблъсъци в южната част на столицата Триполи. Телевизия "Хадас" цитира изявление на Либийската национална армия, която заявява, че е решена да победи, допълва БТА.

По-рано беше съобщено, че Хафтар е поискал срок до тази сутрин, за да проучи споразумението за прекратяване на огъня, предложено след непреки преговори в Москва с правителството на националното съгласие.

Командирът на Либийската национална армия фелдмаршал Халифа Хафтар заяви, че предложеният му в Москва проект за споразумение за прекратяване на огъня с правителството на националното съгласие на премиера Файез Сарадж е пренебрегвало редица искания на неговата страна, предаде ТАСС.

"Проектът пренебрегва много от исканията на либийската армия", заяви Хафтар, цитиран от телевизия "Ал Арабия". 

По-рано арабския клон на телевизия "Скай Нюз" заяви, че на непреките преговори в Москва Хафтар е настоявал силите на ЛНА да бъдат допуснати в Триполи и да се създаде правителство на националното единство, което да получи одобрението на парламента, който заседава в източния град Тобрук.

Освен това фелдмаршалът настояваше на международен мониторинг на изпълнението на споразумението, в който да не участва Турция, както и извеждане на "доведените от Сирия и Турция наемници" от Либия.