Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Главният прокурор Иван Гешев нарече обвиняемия социопат, а вътрешният министър Младен Маринов определи подбудите му като животински

- Заради това, че е непълнолетен, ромът вероятно няма да лежи до живот, а между 5 и 12 години

Блокирано от полиция и жандармерия осъмна в понеделник врачанското с. Галиче, където в събота бе извършено бруталното убийство на 18-годишната Андреа Руменова.

В разгара на специализираната полицейска операция за противодействие на битовата престъпност, за проверка на лица с криминални прояви и срещу нарушения на обществения ред, в селото пристигнаха главният прокурор Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Гешев и Маринов разговаряха с кмета на Бяла Слатина Иво Цветков и с кмета на Галиче Страхил Стоянов близо час, после обиколиха ромската махала и се срещнаха с жители на селото.

По-късно на брифинг в прокуратурата във Враца Иван Гешев определи убийството на ученичката от Галиче като изключително брутално зверство и допълни, че профилът на вече обвиняемия Аксел Олеков е на 17-годишен

социопат,

необразован,

неучил и

неработещ

“Срещу Аксел Олеков от Галиче вече е повдигнато работно обвинение и той е задържан за 72 часа в ареста”, каза окръжният прокурор Десислав Начков.

Предстои на Аксел да се повдигне окончателно обвинение по чл. 116 от НК за умишлено убийство, по което се предвижда доживотен затвор.

Тъй като той е непълнолетен, обвинението вероятно ще се редуцира по друг член, предвиждащ от 5 до 12 години затвор, обясни Начков.

Той разказа какво точно се е случило в събота през нощта в ромската махала на Галиче.

Часове преди убийството Аксел

вечерял при баба

си в ромската

махала

Оттам видял, че прозорците в къщата на Андреа светят, и решил да я посети. Харесвал я отдавна и се надявал, че тя няма да откаже да прави секс с него.

Когато Аксел отишъл до къщата, намерил външната врата заключена.

На двора открил стол и като се покатерил на него, видял през прозореца, че Андреа спи на светната лампа. През отворен прозорец на мазето влязъл в къщата. Докато се качвал към първия етаж, видял метален прът и го взел. С него искал да сплаши спящото момиче.

Влязъл в стаята на Андреа и

я събудил,

предложил ѝ да

правят секс.

Тя обаче се

развикала

и той я ударил с металния прът по главата. Момичето паднало на леглото, а неканеният гост почнал до го души, докато Андреа спряла да се съпротивлява. Тогава той я съблякъл и я изнасилил.

Забелязал, че Андреа още дава признаци на живот, и грабнал кухненски нож от съседна стая, за да я убие. Опасявал се, че иначе тя ще го издаде.

Аксел намушкал момичето няколко пъти в областта на шията. После съвсем спокойно

взел мокри кърпи

от масичка до

леглото на

Андреа и с тях

избърсал

окървавените

си ръце

и ножа.

Веднага след това убиецът преровил къщата, намерил портмоне с около 250 лв. и го взел. После съвсем спокойно Аксел тръгнал към дома си.

По пътя изхвърлил ножа, а в кладенец на двора на тяхната къща хвърлил и празното портмоне. Всичко това станало между 1,30 и 2 ч през нощта в събота, сочи разследването. В понеделник следобед

портмонето бе

извадено от

кладенеца

Според показанията на Аксел малко след като се прибрал в дома си, при него дошъл братовчед му Десислав Олеков, който останал да преспи при него. Десислав твърди, че не видял никакви кървави следи по дрехите на Аксел, нито пък братовчед му му казал какво се е случило.

На сутринта Аксел отишъл в магазин в центъра на селото и със задигнатите от Андреа пари си купил маратонки, ръкавици и тонколона. Оттам пък

отишъл до Бяла

Слатина за

таблет

Прибрал се после в къщата на баба си, където следобед на същия ден бил намерен от органите на МВР.

Вътрешният министър Маринов каза, че жестокото убийство на младото момиче било извършено по подбуди, които са по-скоро присъщи на животни, а не на хора. Той подчерта, че органите на реда са успели бързо да разкрият извършителя, за да му попречат да извърши друго престъпление. Изрази надежда, че този път убиецът ще остане по-дълго в затвора, тъй като

има и други

присъди

Маринов обясни, че на срещата в махалата станало ясно, че хората са силно настроени срещу извършителя и семейството му. Както “24 часа” писа, те започнаха подписка за изселването на фамилията на обвиняемия от Галиче. Според вътрешния министър полицейското присъствие в района ще остане засилено, за да се предотвратят подобни инциденти и ескалиране на напрежението.

Кметът на Галиче пък разработвал проект за въвеждане на видеонаблюдение в селото.

“Като главен прокурор

ще се боря

неуморно да има

взаимодействие

между

прокуратурата

и МВР,

каквото го има на централно ниво. Там, където го няма, ще направим всичко възможно да има професионално взаимодействие и поводът за това не е само това убийство, а цялостната картина на престъпността в страната”, каза Гешев.

Според главния прокурор в скоро време ще бъдат дадени указания на окръжните прокуратури в страната да подобрят взаимодействието си с МВР и да работят по превенция на престъпността. Ще се следят под лупа всички с криминални прояви. За целта ще бъдат ангажирани представителите на местната власт и всички институции, за да не се допускат повече трагични случаи като този в Галиче или Сотиря, където беше изнасилена 7-годишната Кристин.

Аксел Олеков призна, че е изнасилил и заклал 18-годишното момиче.
Аксел Олеков призна, че е изнасилил и заклал 18-годишното момиче.