Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът събра представителите на властта на извънреден Консултативен съвет за национална сигурност заради напрежението между САЩ и Иран.
Президентът събра представителите на властта на извънреден Консултативен съвет за национална сигурност заради напрежението между САЩ и Иран.

Премиерът: Има заплаха за всички страни по света

Кризата в Близкия изток трябва да се реши с дипломация, обединиха се членовете на КСНС

Българските служби за сигурност да осъществяват постоянен мониторинг на кризата в Иран и да анализират всички процеси с потенциални за генериране рискове и заплахи, свързани с националната сигурност.

Това е било договорено на спешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) вчера. То бе свикано от президента заради ескалацията на напрежението между САЩ и Иран.

При промяна на обстановката да се предприемат

допълнителни

мерки за защита

на населението

и обектите от критичната инфраструктура на страната, е препоръката на първите в държавата.

До президента Румен Радев, който огласи позицията на КСНС, се наредиха премиерът Бойко Борисов, парламентарната шефка Цвета Караянчева, министри, лидери на партии и шефове на служби. Така властта демонстрира единство по темата.

В съвременния глобализиран и взаимносвързан свят всеки акт на насилие и агресия има потенциал да предизвика последици с непредвидим характер и мащаб, обяви държавният глава и обясни, че всички са изразили загриженост от конфликта между САЩ и Иран. Необходима била спешна деескалация на напрежението и въздържането от употреба на сила, защото това застрашавало мира не само в региона, но и в света.

Страните да избягват всякакви действия, водещи към ескалация, и да положат допълнително усилия за мирен диалог и използване на дипломатически средства за разрешаване на кризата, призоваха участниците в КСНС.

България се обяви и за

запазване на

постигнатите

договорености

по ядреното

споразумение

с Техеран

Министерството на външните работи ще поддържа капацитет за постоянен контакт с българските граждани, намиращи се в зоните на напрежение, като при необходимост актуализира разработените препоръки за гарантиране на тяхната сигурност, е друго от решенията на КСНС. А Министерството на отбраната трябва да предприеме мерки за осигуряване на безопасността на българските военнослужещи на мисии или операции зад граница.

Премиерът Бойко Борисов и соцлидерката Корнелия Нинова се засякоха на влизане на “Дондуков” 2.
Премиерът Бойко Борисов и соцлидерката Корнелия Нинова се засякоха на влизане на “Дондуков” 2.

Заплаха има за всички страни в света, когато има един глобален конфликт като този в Близкия изток, каза Бойко Борисов на излизане от “Дондуков” 2.

Премиерът

определи КСНС

като лесен -

всички били единодушни по докладите, представени за обсъждане.

Максимална бдителност, внимание и дипломация на ниво - тези аспекти посочи министър-председателят като най-належащи във външните работи на България.

Запитан за обявената от Соломон Паси връзка между убития ген. Солеймани и атентата в Сарафово, премиерът каза: “За мен няма такава връзка. Това е във връзка с една журналистическа публикация в чужда медия, където се препраща към тази връзка, и вече се ретранслира тук в България.” Да сме максимално тихи и внимателни в изказа, апелира Борисов. “Страшно са наранени, много хора загинаха. Гледат телевизии, сайтове четат, просто мир и дипломация”, допълни той.

МВР е взело мерки, които са адекватни на това, което се случва в момента, обясни след него министър Младен Маринов. Той отбеляза, че конфликт като този между Иран и САЩ се отразява не само на местата, където възниква, а при глобализацията на света има отражение и в държави, които са по-отдалечени от зоната на конфликта.

Едно конструктивно заседание - такава оценка даде и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Чухме мненията и становищата и на службите, които са ангажирани с информацията, така че в момента да се радваме, че ситуацията и средата са нормални, каза още той.

В момента няма пряка заплаха за България и за българските граждани от кризата между САЩ и Иран. Това е най-важното, което чухме на заседанието на КСНС, обяви пък соцлидерката Корнелия Нинова.