Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Смъртта е биологична и няма белези от притискане

След 14 години петимата полицаи са осъдени на 7 г. затвор и осем месеца по-късно са освободени

Въпреки че Чората е имал само леки рани по тялото и лицето, полицаите, осъдени за смъртта му, прекараха 14 години по съдилища и 8 месеца в затвора. Едва преди дни те бяха пуснати на свобода.

След 14-годишната сага Мирослав Писов, Иво Иванов, Борис Механджийски, Янко Граховски и Георги Калинков излязоха от затвора в Бобов дол. През април миналата година върховните съдии дадоха на полицаите по седем години зад решетките. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и осъдените поискаха отмяна на осъждането и възобновяване на делото. Надзорен състав на ВКС отмени осъдителното решение и върна делото за ново разглеждане от друг състав, като заседанието е насрочено за 28 февруари.

"Този период за нас беше доста мъчителен - каза един от подсъдимите. - Нечовешко е невинни хора да лежат в затвор."

Специалисти са категорични, че

експертизата на професор

Стойчо Раданов,

по която е изготвен обвинителният акт и се е произнесъл окръжният военен съд, е била невярна.

"Има няколко основни фактора за това - обяснява адвокат Надежда Ковачева. - Когато проф. Раданов е правил реаутопсията, първо аортата не е била в тялото на Ангел Димитров и второ - тялото му е било 24 часа извън хладилна камера. Професорът е написал, че е иззел 14 парченца от органите. Това е невярно, защото тези парченца липсват. Той е дал невярно заключение, а останалите четирима експерти по време на разследването за невярното заключение казват, че не са участвали в реаутопсията, направена от него, и просто са приподписали експертизата, като са му се доверили."

Разследване е установило, че проф. Раданов

не е

влизал във ВМА

и не е изследвал парченцата, иззети при аутопсията веднага след инцидента.

"Те се изпращат за съхранение в лабораторията на Военно-медицинска академия - казва Ковачева. - Професорът не е влизал във ВМА и не ги е виждал, а е извършил реаутопсия, след като тялото е било извън хладилна камера и

предадено без протокол от разследващите

на роднините да го погребат. По молба на близките на Димитров прокурорът разрешава проф. Раданов да извърши реаутопсия 24 часа след като Ангел Димитров е изваден от хладилна камера в моргата."

Според съдебномедицинските експертизи по делото, назначени след тази на проф. Раданов, са причинени само леки телесни увреждания и смъртта е биологична. Експертите са категорични, че "не намират основание да приемат друг механизъм на смъртта на Димитров освен този чрез позиционна асфикция, която в случая е била причинена от позата hog - tie, в която той е бил поставен след съпротива при задържането му".

В хода на въззивното съдебно следствие при устното им изслушване те са направили следните пояснения: смъртта на Димитров е настъпила "вероятно", когато той се е намирал на терена по лице. "Позиционната асфикция" е задушаване от притискане на снагата, т.е. при нея има силна затрудненост, до невъзможност за извършване на нормалния акт на дишане, при който участват, както анатомичните части на тялото отвън това са ребра, междуребрие и диафрагма, така и белите дробове, които се развиват и сгъват при дишането. В тази позиция страда точно този момент на нормалното дишане, а извиването на ръцете е назад, т.е. тази поза води до силно затрудняване на дишането. Според експертите, ако тялото е в право положение, позата принципно не е опасна и при легнало положение на пострадалия, а при привеждането напред на тялото и поставянето му на колене дишането е затруднено, но не е невъзможно.

"Това е смърт, настъпваща чрез позиционна асфикция при задържане на лица, системно употребяващи наркотици и по-специално кокаин - обяснява адвокат Ковачева. - Когато на задържания му извият ръцете и ги поставят с белезници отзад на гърба и го сложат по корем на земята съобразно МВР инструкция, а той има увредени бели дробове, това води до

затруднени

дихателни функции

Тук могат да дадат отражение и други съпътстващи фактори като това, че е бил дрогиран и в състояние на делир, с препълнен стомах и пр."

Това е установено още от състава на ВКС с председател Гроздан Илиев, който върна делото на Апелативния военен съд за изясняване на други обстоятелства, но приема, че няма причинна връзка между смъртта и действията на полицаите и леките телесни повреди, причинени на Ангел Димитров

Според адвокат Ковачева изключително важно е да се отбележи, че полицаите прекратяват употребата на физическа сила спрямо Чората, след като са го обездвижили, поставен по корем на земята и с ръце отзад на гърба с белезници. Именно

това е

разковничето

между допустими служебни полицейски действия и престъпно деяние.

Вещите лица по арбитражната съдебномедицинска експертиза изрично посочват, че увреждания вследствие на удари със или върху продълговат твърд предмет "има две по две продълговати-ивичести линии единствено и само от двете страни на кръста на пострадалия, намиращи се под ръцете с поставените белезници. Върху гърба, главата откъм гърба, върху ръцете и краката откъм гърба, включително върху ръцете с поставените белезници няма следи от удари с или върху твърд предмет.

Според Ковачева това е сигурно, защото върху тялото отзад - по гърба, краката и върху ръцете, няма никакви следи от увреждания. Това се установява, както при аутопсията, така и от скиците на проф. Раданов на тялото на починалия.

"Тоест полицаите са преустановили действията по задържането му след поставянето му по корем на земята - обяснява юристът. - Няма нито едно увреждане върху ръцете или гърба, което означава, че същевременно всички вещи лица, включително и последната експертиза от Пловдив, казват, че няма морфологични следи от притискане." Съдът, осъдил полицаите, е приел без каквото и да било основание, че е "възможно колективно (задружно) притискане на пострадалия от подсъдимите към земята с цел да го респектират". Това нарушава НПК, защото присъдата не може да почива на предположения.

Тази констатация категорично се изключва от писменото заключение на 7-членната

съдебномедицинска

експертиза

от Пловдив и от разясненията на експертите в съдебно заседание. На въпроса "Има ли обективно установени следи от увреждания по тялото на пострадалия, причинени в резултат от притискане с физическа сила към земята?" отговорът на експертите е "Не" и е отразен в писменото им заключение.

В съдебно заседание на 23 януари 2017 г. на Военноапелативния съд устното пояснение на експертите е още по-категорично. Примерно вещото лице доц. д-р Спасов обяснява: "Той, пострадалият, не е бил притискан към земята". Същият експерт посочва, че не се налага изводът, че пострадалият е бил притискан към земята. Както и "Не намирам никакви данни да кажем, че има притискане". По-нататък доц. д-р Спасов обяснява, че "Разкъсно-контузната рана на устата, охлузвания и кръвонасядания на устата са травматични увреждания, които не са типични за теренно притискане".

"Полицаите не са имали палки, а в случая са употребили само физическа сила и белезници след неизпълнение на полицейски разпореждания и опит за бягство - твърди Ковачева. - Починалият не е изпълнил разпорежданията им да остане в колата, а е побегнал и оказал съпротива при настигането и задържането му. Според закона след опит за бягство те са могли дори да стрелят по него, но не са го направили."

Точно такъв опит направил Чората, след като не спрял автомобила си на стоп палката на един от полицаите. Вместо това Димитров потеглил в обратната на движението посока.

Според Ковачева издиша и версията на двете момичета, които твърдят, че са очевидци на случилото се. Самите те са имали уговорена среща с Ангел, който ги снабдявал с наркотици.

"Те

няма как да

са наблюдавали

случващото се, защото то се е развило на тъмно - казва адвокатът. - Полицаите са преследвали Димитров няколко метра и са го засекли. Светлините на фаровете са осветявали само периметъра откъм шосето, а там, където той е направил опит за бягство, е било тъмно. Всичко се е развило на тъмно, което означава, че момичето не е могло да види нищо. Техният прозорец се намирал на последния етаж зад вертикален еркер с дълбочина от един метър, което също пречи на видимостта."

Юристката е сигурна, че делото срещу полицаите е започнало неправомерно.

"Разследващият следовател е трябвало да бъде военен следовател - обяснява тя. - Той отива на мястото на инцидента и снема обяснения от всички, сред тях и на двете момичета. След това военният следовател изчезва, а с него изчезват и техните първоначални обяснения. Той просто спира да работи по делото. Вероятно защото, преди да стане следовател, е бил служител в незаконно регистрираната охранителна фирма на Ангел Димитров. Можем да кажем, че той е човекът на Чората във военното следствие, който е снел и изчезналите обяснения от момичетата. След това версията какво са чули и видели сестрите излиза първо в един местен вестник. Забележете, преди изобщо да ги разпитат. Така се конструира теза, която е изпъстрена с противоречия."

Едно от тях е, че момичето, което твърдяло, че е видяло всичко, разказало, че на мястото на задържането е имало паркиран джип.

"Този джип е единственият паркиран на мястото и всъщност е на началника на полицаите полк. Димитър Костов, който пристига почти незабавно, след като му съобщават, че са задържали Ангел Димитров - казва Ковачева. - С идването му

задържаният

все още крещи,

а малко след това притихва. Полицейският шеф веднага разпорежда да го обърнат по гръб и да му свалят белезниците, а след това да му извадят езика и да бъде повикана Бърза помощ. До момента полицаите по задържането са били общо петима души. С пристигането на джипа с началника Костов и разследващия полицай стават седем човека. Двете сестри казват, че Димитров е бил удрян и прав, и легнал от двама до седем души. Едното момиче е категорично, че е имало паркиран джип и че е наблюдавала през цялото време. Това е невярно, защото паркиран джип е имало едва след като починалият е бил задържан и поставен на земята."

 Защо България бе осъдена несправедливо в Страсбург по това и други дела, четете в следващия брой.