Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво ще донесе новата високосна 2020 г.? След като през 2019 г. два пъти ходихме до урните, тази година редовни избори не се очертават. Вот за лидер обаче ще има в БСП - на 26 април.

Важните за целия свят избори са в САЩ през ноември - за президент. А на 31 януари се очаква да е финалът на един дълго проточил се сюжет и Великобритания да напусне Евросъюза.

Икономисти притеснено спорят дали и кога ще е следващият цикъл на световната криза.

Годината идва с много въпроси. Ето отговорите на политолога Димитър Ганев на въпросите на 24 часа:

1. Ще има ли предсрочни избори?

Резултатите от европейските и местните избори не дават основания за нов вот. Предсрочни парламентарни избори са по-малко вероятният сценарий, при условие че няма някакви много изненадващи развития, които към днешна дата няма как да прогнозираме.

Няма причина и Борисов да иска предсрочни избори. За ГЕРБ е важно да изкара този мандат докрай най-малко по две причини:

На първо място, защото първите два мандата бяха предсрочно прекратени и трета оставка ще бъде лошо послание за стабилността, която ГЕРБ непрекъснато се опитва да демонстрира.

На второ място, при оставка на кабинета трябва да се мине през служебен кабинет, формиран от Румен Радев.

 На това няма как да се гледа в ГЕРБ позитивно, защото президентът демонстрира особено остра критичност към управлението и в рамките на тези три месеца служебен кабинет може да опита да разрази сериозна кампания срещу ГЕРБ.

Не виждам и интерес сред основните политически сили за бързи избори. БСП ще се занимава в следващите няколко месеца предимно със себе си заради предстоящите вътрешни избори. Ахмед Доган пък от своя страна ясно заяви, че ДПС няма да преследва предсрочни парламентарни избори.

2. Кой може да разклати най-сериозно управлението: протести, парламентарна опозиция, напрежение в “Обединени патриоти” или друго?

 “Обединени патриоти” през 2019 г. се превърнаха в разединени патриоти, но все още участват в управлението. Те добре си дават сметка, че позицията им в момента е изключително изгодна, защото имат представители в изпълнителната власт и държат ключа към парламентарното мнозинство. В този смисъл политическият им интерес не предполага по никакъв начин нови избори, защото след нов вот я имат представителство в новия състав на Народното събрание, я нямат. Така че те докрай ще крепят това управление.

Най-голямата опасност за стабилността на това управление са евентуални мащабни социални протести. И то не такива, каквито наблюдаваме в последните месеци - на определени професионални групи, които искат увеличение на бюджетните средства за техния сектор, а по-скоро на такива с антисистемен характер като тези през зимата на 2013 г. например.

Ситуацията обаче

днес е различна –

през 2013 г. се намирахме в четвърта поредна година на икономическа криза, на затягане на коланите и на липса на увеличение на доходите. На прага на 2020 г. икономическата ситуация далеч не е такава.

3. Ще запази ли Корнелия Нинова лидерския пост?

Без съмнение Корнелия Нинова има най-голям шанс да спечели нов мандат начело на БСП. Въпреки че вътрешнопартийната опозиция доказа през 2019 г., че може да налага свои инициативи, да размества листи и прочее, тя

няма достатъчно

силна фигура, около

която да се обедини

и да даде оспорвана битка на Нинова при пряк избор за председател.

4. Ще има ли изненади от нови политически играчи?

Вече имаме една официална заявка за нов играч – партията на Слави Трифонов. Втора като че ли загрява на терена в лицето на Мая Манолова. Струва ми се, че това ще са по-сериозните опити да се даде алтернатива на ГЕРБ. Не виждам откъде би могла да се появи друга фигура, която сериозно да размести политическите пластове.

5. Ще има ли смени на министри?

Много вероятно. Всички знаем как Борисов сменя министри. Появява се напрежение или скандал в определен сектор и най-често министърът подава оставка или оставката му се иска.

Ще се учудя силно, ако 2020 г. бъде толкова спокойна, че да няма скандал или социално напрежение, свързан с определен министър.

6. Ще има ли промени на конституцията?

Не. Конституция се променя с минимум две трети мнозинство. Дори всички да са единодушни по определен въпрос, не виждам ГЕРБ, които държат над една трета от състава на това Народно събрание, как ще подкрепят инициатива на президента.

7. Каква може да е изненадата на годината?

Предсрочни избори.

8. Какво е най-голямото предизвикателство, което имаме да решаваме като нация?

Демографската криза.

9. Ще бъде ли преизбран Тръмп?

Ако някой ви каже с категоричност, че ще бъде избран или не, той или хвърля боб, или има свръхестествени способности, каквито аз нямам. Струва ми се обаче, че импийчмънтът в долната камара на Конгреса направи по-скоро услуга на Тръмп.

10. Как ще се отрази Брекзит на ЕС?

Както ще има лоши последици, така ще има и добри. Да, разбира се, напуска една голяма държава с огромна за европейските мащаби икономика, но Великобритания винаги е била спирачка за интеграционните процеси на континента и излизането ѝ от блока може да бъде тласък за по-форсирана интеграция.