Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво ще донесе новата високосна 2020 г.? След като през 2019 г. два пъти ходихме до урните, тази година редовни избори не се очертават. Вот за лидер обаче ще има в БСП - на 26 април.

Важните за целия свят избори са в САЩ през ноември - за президент. А на 31 януари се очаква да е финалът на един дълго проточил се сюжет и Великобритания да напусне Евросъюза.

Икономисти притеснено спорят дали и кога ще е следващият цикъл на световната криза.

Годината идва с много въпроси. Ето отговорите на Росен Петров на въпросите на 24 часа:

1. Ще има ли предсрочни избори?

Надявам се да няма, аз съм убеден противник на предсрочните избори. От 2009 година насам ние нямаме изкаран пълен мандат, независимо от това кой е управляващ. Проблемът у нас е, че при политически кризи политическият сблъсък става брутален и държавната машина и бизнесът

замират в очакване

на това кой ще е

победител

Всеки извънреден избор означава реално половин година безвремие. Три месеца мръсни битки и после три месеца, докато заработи новото управление. Има си избори през 2021 г., не виждам основателна причина да има пак предсрочни.

2. Кой може да разклати най-сериозно управлението?

Бих отговорил – нищо и всичко. Миналата година на подобен въпрос писах за така нареченото явление черен лебед. “Черният лебед” е рядко или случайно събитие, което е неочаквано и се отличава с три характеристики – то е непредсказуемо, има огромно въздействие и може да бъде обяснено само със задна дата. Нещо, което никой не очаква, не може да се предскаже и може да обърне всяка власт. Все пак

дано не ни се случват

“черни лебеди”

3. Ще запази ли Корнелия Нинова лидерския пост?

Предполагам, но мисля, че като цяло г-жа Нинова трябва рязко да намали прекалено острото си говорене и търсенето на ежедневния политически скандал, ако иска да гради образ на човек, който не само може да ръководи опозиционна партия, а да ръководи и нещо повече. Българинът като цяло обича скандала,

но и бързо му писва

от перманентните

скандали

Видя се, че три избора поред това поведение не носи победа за БСП.

4. Ще има ли изненади от нови политически играчи?

То вече има. Вижте какви проценти дават на партията на Слави. Трета политическа сила, преди дори да се е регистрирала. На сцената вече има нов политически играч и всеки, който го подценява, ще сбърка. Не мисля, че Ахмед Доган случайно говори в своето вече традиционно обръщение за “Движението на сардините” в Италия и за рестарт на системата. Според мен той визира именно това, че хората вече са отегчени от традиционните политически сили и социалните мрежи дават възможност за резки изригвания на нови субекти.

Някои движения

може да ги няма по

телевизора, но ги има

вече в телефона ти

5. Ще има ли смени на министри?

Ако погледнем чисто математически и исторически, по-скоро - да.

6. Ще има ли промени на конституцията?

Конституцията ни определено има някои дефекти, но като цяло ние нямаме проблем с конституцията си, а с манталитета си като цяло. В кръга на шегата, ако може едно Велико народно събрание, в което всеки българин да е депутат, да смени манталитета ни, щеше да е супер. Още Симеон Втори ни говореше за смяна на чипа, но не мисля, че го разбрахме.

7. Каква може да е изненадата на годината?

Ако светът избегне новата икономическа криза. Мисля, че тя чука на вратата и за жалост, не мисля че ЕС е готов за нея. Аз самият се определям като природозащитник, но смятам, че т.нар. зелена сделка не вещае нищо добро за икономиката на Европа. Да се похарчат три хиляди милиарда евро в гонене на една прекрасна, но илюзорна цел. Европа няма как да спаси климата без САЩ, Русия, Китай, Индия.

България е особено

застрашена от тези

нереалистични

“зелени” планове

8. Какво е най-голямото предизвикателство, което имаме да решаваме като нация?

Бедността. Въпреки добрите показатели на икономиката ни една голяма част от българите са бедни. Формира се нещо като

средна класа, хората,

които всеки уикенд се

изнасят към Гърция,

но я има и бедността. Всъщност чисто исторически в новата си история България винаги е била хронично бедна страна. Ако изключим Средновековието и Античността, ние никога в историята си не сме достигали стандарта на страните от Западна и Централна Европа.

9. Ще бъде ли преизбран Тръмп?

Е, това е въпрос за 1 милиард долара… даже за много повече. Не знам, обикновено в Щатите печели този, при когото икономиката се развива добре, така че няма да е изненада, ако президентът Тръмп спечели втори мандат, но той има и могъщи врагове.

Въобще тази битка минава някак си покрай нас, ние не ѝ обръщаме достатъчно внимание, а от това кой ръководи САЩ, зависи не малка част от европейската и българската съдба. САЩ са основният ни стратегически съюзник. Трябва да обръщаме по-голямо внимание на процесите там, а не да се взираме в пъпа си.

10. Как ще се отрази Брекзит на ЕС?

Ще доведе до френско-германска доминация. Според някои за нас това е добре, тъй като Германия ни е основният партньор, но като цяло Европа без Обединеното кралство ще е по-слаба. Да не говорим за “лошия” пример …ако може да си тръгне могъща държава като Великобритания, защо да не може да си тръгне и някой друг?

Освен това Обединеното кралство не е просто една голяма икономика, това си е Британската империя с нейния могъщ флот, ядрени оръжия, служби за сигурност и общо влияние в света. Европа без нея може би ще се управлява по-лесно, но ще е по-слаба.