Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Сергей Лавров Снимка: Ройтерс
Сергей Лавров Снимка: Ройтерс

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че убийството на иранския генерал Касем Солеймани е грубо нарушение на нормите на международното право, предаде ТАСС, цитирайки изявление на руското външно министерство, съобщи БТА.

Лавров направи това изявление в телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо. При обсъждането на ситуацията, свързана с убийството на иранския генерал Солеймани, командващ елитната част "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, руският външен министър е подчерта, че "целенасочените действия на държава-членка на ООН, целящи отстраняването на официални лица от друга държава-членка на ООН, при това извършени на територията на трета суверенна държава без нейно знание, нарушават грубо принципите на международното право и заслужават да бъдат осъдени".

Лавров призова Вашингтон да се откаже от незаконните силови методи и да решава проблемите на масата за преговори. Той е подчертал, че "тази стъпка на САЩ рискува да доведе до тежки последствия за регионалния мир и стабилност, не подпомага усилията за намиране на решение на сложните проблеми, натрупали се в Близкия изток, а напротив, води до нова спирала на ескалацията".