Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС
Доналд Тръмп СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че високопоставеният ирански генерал Касем Солеймани, убит при американско нападение в Багдад, е трябвало да бъде убит "преди години", предаде Франс прес.

"Генерал Солеймани е убил или ранил тежко хиляди американци в продължение на дълъг период от време и планираше да убие много други. Той беше пряко или непряко отговорен за смъртта на милиони", заяви Тръмп в Туитър.

"Макар че Иран никога няма да може да го признае, Солеймани беше мразен и предизвикваше страх в своята страна. Те не са толкова тъжни, колкото лидерите се опитват да ги представят пред останалата част от света. Той трябваше да бъде убит преди години!", добави президентът на САЩ, предава БТА.

Иранската държавна телевизия съобщи, че при американския въздушен удар тази сутрин са загинали 10 души, петима от които са членове на иранската Революционна гвардия, предаде Асошиейтед прес. Освен генерал Солеймани, командващ елитната част "Кудс" на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, са загинали още един генерал, един полковник, майор и капитан от Корпуса.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо заяви, че САЩ са убили иранския генерал, за да попречат на готвеща се атака, ръководена от него.