Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През този сезон няма да бързам да постигам резултати, още мисля за контузията

Тези дни на Григор Димитров няма да му е много лесно.

В Сидни най-добрият български тенисист ще изпълнява поне две роли - звезда на националния ни отбор за новия турнир ATP cup и капитан. Той ще започне деня си като треньор край корта, а 10 минути след края на първия мач ще трябва да играе. Ако се налага, ще участва и на двойки.

“Определено съм мислил по този въпрос. Не знам как точно ще се справям, но и преди ми се е случвало да излизам веднага, за да играя. Най-важното е да не претоварвам тялото си, за да остана свеж, както се чувствам в момента. Знам, че ще ми бъде трудно просто да седя на стола и да гледам първия мач. Предизвикателството е голямо и нямам представа какво точно ме очаква. Но се вълнувам от това, което ни предстои. Готов съм за всичко, а разчитам и на подкрепата на останалите момчета”, заяви Димитров на пресконференцията преди началото на мачовете. Първият ни съперник в предварителната група е Великобритания. 

“Винаги съм си мечтал да бъда от другата страна. Знам, че не е лесно и нямам представа дали ставам за треньор. Мога само да споделям опита си с момчетата и да им казвам какво мисля за съответната ситуация. Точно затова сме отбор. Можем да спорим по всякакви въпроси, да търсим правилните решения всеки ден и това е страхотно. В момента се занимавам с нещо съвсем ново от това, което съм правил досега. Знам, че напрежението ще бъде много голямо и различно отпреди, но през целия си живот досега съм бил под напрежение. Точно по тази причина моментът е по-специален - и за мен, и за останалите от отбора. Не бих казал, че очаквам помощ от момчетата, по-скоро бих го нарекъл единство. И смея да твърдя, че го постигаме. Без значение кое време на деня или нощта е и дали е по време на мач, ще се подкрепяме изцяло във всичко и за мен това е най-важното”, допълни Димитров. Той припомни за контузията в рамото, която едва не провали целия му сезон, и тази година не смята да бърза да постига резултати на всяка цена.

Българските тенисисти са с екипи Nike като Григор, който отдавна е сред най-популярните рекламни лица на марката в тениса.

Ето как се справиха тенисистите ни със задачата да нарисуват за норматив националните символи.
Ето как се справиха тенисистите ни със задачата да нарисуват за норматив националните символи.

Мачовете на ATP cup донякъде ще бъдат и благотворителни. Всеки отбелязан ас в Сидни, Бризбейн и Пърт ще носи по 100 долара за Червения кръст в Австралия, а парите са предназначени за пострадалите от опустошителните пожари в страната. Организаторите очакват общата сума да достигне 150 000 долара. Отделно от тази инициатива играчите от австралийския отбор (Алекс де Минор, Ник Кириос, Джон Милман и Джон Пиърс) ще събират средства за борбата с огненото бедствие.

Заради пожарите по Източното крайбрежие и най-вече в района около Сидни започна евакуация. На турнира пък ще има допълнителни лекарски екипи заради повишения риск от замърсения въздух и оранжевата мъгла, която вятърът разнася. Екипите ще следят състоянието не само на тенисистите, но и на съдиите, подавачите на топки и всички останали от персонала край кортовете.

Григор Димитров не е особено притеснен от условията.

“Ако не е здравословно, не е и това е положението. Страстта ни към играта помага да преминаваме през ситуации като тази”, коментира бившият №3 в световната ранглиста.