Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Комисията за придобиване на българско гражданство е към вицепрезидента Илияна Йотова.
Комисията за придобиване на българско гражданство е към вицепрезидента Илияна Йотова.

На 2346 са отказани български паспорти, 409 са си ги възстановили

5793 души са получили българско гражданство за първите 9 месеца на 2019 г. Това става ясно от отчетите на комисията за придобиване на българско гражданство към вицепрезидента Илияна Йотова.

Такова се дава, ако са изпълнени изискванията на закона - чужденецът е с български произход или някой от родителите му е наш гражданин, ако постоянно или дългосрочно пребивава у нас, ако има статут на бежанец, както и за особени заслуги към България. Комисията разглежда всеки от случаите, предложен от министъра на правосъдието и се произнася след това. За 2018 г. българско гражданство е дадено на 8362 души.

За периода от 1 януари до 30 септември 2019 г. са издадени общо 142 указа за 6367 случая за промени в българското гражданство.

409 души са възстановили българските си паспорти, става още ясно от отчетите, публикувани на сайта на президентството. 50-ина са получили “не” за възстановяване на гражданството си.

На 2346 души пък е отказано българско гражданство по предложения на министъра на правосъдието или на вицепрезидента, подкрепени от комисията.

На 160 души са отнети българските паспорти, защото живеят постоянно в чужбина, придобили са чуждо гражданство или са започнали процедура за такова.

На други 3 лица е отменена натурализацията, защото са укрили факти и данни, които, ако са били известни, биха били основание за отказ, като например влезли в сила осъдителни присъди.