Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Путин свали доверието си от Лужков преди години и макар да го награди с орден, не се появи да му го връчи лично.
Путин свали доверието си от Лужков преди години и макар да го награди с орден, не се появи да му го връчи лично.

Починалият в началото на декември Юрий Лужков бе женен за най-богатата рускиня Елена Батурина

Политикът отглеждал расови коне в Калининград, канелю елита в пивоварната си

Бившият кмет на Москва Юрий Лужков, който почина в началото на декември, се беше завърнал от няколко години в Русия и се бе отдал на ново хоби - фермерството. След като прекарал години наред зад граница, той се установил в луксозна вила близо до Калининград.

Имението е разположено на плодородна земя, принадлежала преди години на аристократи от Прусия. Размерите му са огромни - 50 000 декара.

Лужков захвърлил официалните костюми

и облякъл обикновените дрехи. Първоначално идеята му била да направи ферма за расови коне.

Година по-късно обаче освен с конезавода се появили огромни овчарници и краварници. После построил зърнобаза, преработващи заводи за сирене и месо, а накрая и пивоварна.

Твърди се, че Лужков е вложил 5 милиона долара в аграрния си бизнес и първите три години работил на загуба, но постепенно успял да си върне парите, да увеличи животните, а оттам и приходите.

Заработените от фермата му пари са нищо в сравнение с милиардите на жена му Елена Батурина. За кратък период бившият кмет на Москва успял да се превърне във фермер номер едно, който работи по цял ден, а вечер приема височайши гости от цял свят.

Те оглеждат конете, пробват от екологичните храни, обсъждат сделки с жена му, ако е там, и слушат спомените му за времената, когато думата му е била закон в Москва.

В същото имение в последните си години

Лужков започнал да приема и журналисти

На края на живота си дава пространни интервюта как навремето успял да съживи столицата, а сега - селското стопанство. С надеждата, че ще остане в спомените на руснаците и като успешен кмет, и като модерен фермер.

Нееднозначно е отношението към починалия бивш градоначалник на Москва. За мнозина руснаци Юрий Лужков е един от

най-големите патриоти в страната

Човек, който, успява да издигне столицата на Русия от район в криза, населен със застаряващо население, до един от най-модерните градове.

За много други обаче той винаги ще си остане просто един олигарх, който без значение какво е направил за града си, първо пресмятал печалбата в милиони, които евентуално да прибере.

Бившият кмет на Москва беше свален от поста си с грандиозен скандал, с който изгуби доверието на мнозина руснаци, но голяма част от съгражданите му страдат за вечно усмихнатия политик.

В Русия Лужков е известен като един от най-заможните мъже на Москва, съпруг на първата по богатство дама – Елена Батурина. Финансовото му състояние винаги е предизвиквало противоположно отношение. Лужков е собственик на редица имоти в Русия, притежава и къщи в още четири държави.

Като политик придобива голяма слава, но в нея има много неизяснени моменти. Лужков е назначен за кмет на Москва от Борис Елцин през 1992 г. и само за няколко години успява да направи спорни промени в руската столица, заради което се сблъсква с много обвинения в корупция.

Той е остро критикуван и за унищожаването на исторически сгради. Въпреки това Лужков е избиран три пъти за градоначалник на Москва.

През 2010 година той изненадващо е свален от кметския стол от Дмитрий Медведев, тогава президент. Официалното обяснение е "загубено доверие". През септември същата година, след като е управлявал руската столица в продължение на 18 години, Лужков е уволнен от Кремъл и заменен със Сергей Собянин, началник на канцеларията на премиера Путин.

В поредица предавания по контролираните от властите национални телевизии Лужков бе обвинен, че е поделил столицата със съпругата си. Тогава медиите и редица експерти изтълкуваха уволняването му като

слагане на ръка върху столицата

предвид наближаващите парламентарни и президентски избори през 2011-2012 г.

Съпругата на бившия кмет Елена Батурина построи в Москва цяла империя от недвижими имоти по време на неговото управление. Сп. "Форбс" на няколко пъти я е слагало начело на класациите си за най-богата жена в Русия със състояние, възлизащо на над 1,2 млрд. долара.

55-годишната дама бе президент на строителната компания Inteco Management, но впоследствие я продава, след като съпругът й е отстранен от поста. Двамата се преместват в чужбина, където отново се захващат със строителни проекти. Британският офис на Батурина се намира в красива къща от XVIII век в Мейфеър, Лондон.

Смята се, че

и двамата са си тръгнали обидени от Русия

и затова заминали да живеят в Австрия и Великобритания. Това са две от местата, на които семейството притежава луксозни имения. Лужков често отскачал и до Латвия, където освен недвижими имоти притежавал и множество активи.

Елена Батурина е милиардерка сега, но преди това дълго време е работила в машинен завод. В същото време учила вечер в Държавния университет по мениджмънт в Москва.

Двамата с Юрий Лужков се виждат през 80-те години. Не се влюбват от пръв поглед, но остават заедно до последно.

След срещата си с Лужков Батурина създава строителната империя Inteco, чиято стойност възлиза на милиарди долари. Предприемчивата дама успява да натрупа своето състояние в сектора на строителството, но един неин любим проект за сграда в Москва така и не се реализира.

Живеещият в Хамбург архитект Хади Техерани проектира поредица от футуристични постройки, които трябвало да се превърнат в бизнескомплекса Cosmo Park. След оттеглянето на съпруга й мечтата й остава нереализирана.

Веднага след подаването на оставката Лужков изчезва от публичното пространство. Рядко се съгласява да дава интервюта, не се показва и на публични събития. За кратко влиза в новинарските хроники през 2016 г., когато чества пищно 80-годишния си юбилей и получава частична реабилитация с орден от Путин, който обаче

така и не се появява на тържеството му

Няколко месеца по-късно Лужков отново влиза в страниците на руските медии, след като припада при откриването на завод. Тогава съпругата му излезе с кратко съобщение, че е бил закаран в болница, но веднага е изписан и се чувствал добре. През последните години здравословното му състояние се влошава, макар да води спокоен живот.

Юрий Лужков е роден на 21 септември 1936 г. в Москва. През 1958 г. завършва Московския институт по петрохимична и газова промишленост "Губкин" със специалност "Машинно инженерство", показва справка на агенция ТАСС.

След новината за смъртта на бившия кмет председателят на Московската градска дума Алексей Шапошников изрази увереност, че паметта на Юрий Лужков ще бъде увековечена.

"Дойде тъжна новина - бившият кмет на Москва Юрий Лужков ни напусна. Юрий Михайлович оглавява столицата 18 години.

Имаше различни оценки за работата му, но със сигурност трябва да отдадем почит на този брилянтен политик. Сигурен съм, че паметта му ще бъде увековечена в Москва", каза Шапошников пред ТАСС.