Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

УСПЕХ: Мирослава Георгиева доказва в съда, че дисциплинарното є уволнение е незаконосъобразно.
УСПЕХ: Мирослава Георгиева доказва в съда, че дисциплинарното є уволнение е незаконосъобразно.

 

 

Уволнената бивша шефка на дирекция "Програма за развитие на селските райони" в Министерството на земеделието Мирослава Георгиева се връща на бял кон във ведомството след решение на съда.
Тя е уволнена дисциплинарно от Мирослав Найденов през октомври 2009 след доклад на ДАНС и проверка на Инспектората на министерството.
Документите сочат нарушения при одобряване на финансови средства. Материалите са пратени в прокуратурата и Икономическа полиция започва проверка по случая.
Три месеца след това арестуват още 6-има служители от фонд "Земеделие", които също работят за развитие на селските райони. Задържането им също е свързано с

разследване на ДАНС

за злоупотреби по европейски програми. Те са разследвани за организирана престъпна група, която е изнудвала бенефициенти за по-бързо придвижване на проектите и ги насочвали към определени консултантски фирми. Точно от сключен договор за консултации тръгва и ревизията за дейността на Мирослава Георгиева във Министерството на земеделието.
Между ведомството и консултантското дружество е сключен договор за семинар през 2008 година. По време на тройната коалиция фирмата консултира и

печели обществени поръчки

за десетки проекти в министерствата - на околната среда и на земеделието, които се оглавяват от представители на ДПС. Поредният проект, по който работят с министерството, има за цел да обучи експерти, които да подпомагат бенефициентите по усвояване на европейски пари за селските райони.
Проверка на инспектората на министерството за дейността на Мирослава Георгиева установява комични разминавания в плащанията към консултантското дружество.
В заповедта си за дисциплинарно уволнение на Мирослава Георгиева адашът є Найденов пише, че е приела за разход на фирмата фактура от МЕТРО за покупка на сладки, чай и чаши. На пръв поглед нищо нередно, но проверка на инспектората установява, че фактурата е от Велико Търново, а семинарът е проведен в сградата на министерството в София. Съмненията, че европейските

пари се харчат за ненужни пера

и се осребряват от висши чиновници, се засилват и от друга фактура, приета от Мирослава Георгиева и цялата контролна комисия в министерството, която включва и тогавашния министър. Тя е за кафе и сладки, които са купени от Благоевград за същия семинар в София.
"Пътувам и пазарувам където мога. Ако искам и от Брюксел мога да купя кафе, чаши и сладки. Два пъти ходя на разпит в Икономическа полиция по тази проверка - казва пред "168 часа" управителката на консултантската фирма, която работила по договора с министерството на земеделието. - Питат ме защо съм купила

кристални чаши

Никой не обръща внимание, че за 100 чаши цената е 2,40, и че са пластмасови. Разпитвали са и хората, които сме обучавали. Няма нищо нередно по този проект. Търсили са повод да махнат неудобни служители."
От документите по проверката става ясно, че експертите, които са обучавани от фирмата да помагат за развитие на селските райони, са хапнали обилно по време на семинара. Фирмата представя фактури за храна от турски ресторант в София за 2 хил. лева, като за същата дата са осребрени и 1500 от друга кръчма.
"Направените разходи за вечери от ресторант "Българка" не са необходими за дейностите, свързани с поръчката, не са включени в хонорар сметката и не са упоменати в договора" - пише в заповедта за дисциплинарно уволнение на Мирослава Георгиева. Според управителката на консултантската фирма,чиито разходи са приети от ръководството на министерството, е нормално хората от семинара да закусват, обядват и вечерят.
Освен това на консултантското дружество са платени над 4 хиляди лева за възнаграждения на обучители, за които не са представени граждански договори, каквото е изискването. Всички разходи на консултанта са приети от Георгиева и шефовете є без забележки.
"Не съм представила граждански договори, защото не бях платила на обучителите. В полицията също ме питаха за това. Как ще представя договор, след като парите не са преведени и не съм платила хонорарите. Дадох им декларации на лекторите, че ще си получат парите, след като от министерството преведат сумата по договора" - обяснява управителката на консултантската фирма.
Общо 656 хиляди за премии е одобрила Мирослава Георгиева, пише още в заповедта є за уволнение. Парите са за

допълнително стимулиране

на служители от нейната дирекция по различни схеми месец преди да падне правителството на тройната коалиция и са отпуснати със санкцията на тогавашния министър на земеделието. Тя самата е оценила високо приноса на всички 40 държавни чиновници.
"Няма служители с оценка "без принос", въпреки че сроковете, определени в наредбата и в заповедите на министъра не са спазени. Директорът Мирослава Георгиева не е упражнила контрол при оценката на приноса за всеки един служител, а сумата за допълнително стимулиране е силно завишена" - пише в заповедта є за уволнение. На практика всеки един от служителите в дирекцията, която е оглавявала Мирослава Георгиева е

гушнал средно по 17 хилядарки

за година и половина, освен парите за заплата по трудов договор.
След уволнението си Мирослава Георгиева обжалва уволнението си във Върховния административен съд и в края на януари печели делото. Ако петчленен състав потвърди решението, тя трябва да бъде възстановена на директорска позиция в Министерството на земеделието и храните и да работи заедно с хората, които са я махнали от мястото.

Мирослава Георгиева: “Чиста съм”

ДИСЦИПЛИНАРНОТО дело срещу мен бе образувано по повод доклад на ДАНС.
Бях отстранена временно от длъжност. Подадох заявление да ми бъде предоставен докладът или частта от него, която касае мен, за да организирам защитата си, но не ми бе предоставен, пише Мирослава Георгиева в жалбата си до съда, с която моли заповедта за дисциплинарното є уволнение да бъде отменена. В заповедта за уволнението ми не се споменава нито дума за констатирани мои нарушения по повод доклада на ДАНС, а е основана на доклад на директора на Инспектората. Събирането на информация за приписваните ми нарушения е извършено по време, когато бях отстранена от работа. Бях лишена от възможност да съдействам за изясняване на фактическите обстоятелства. Явно не е имало никакво основание да се образува дисциплинарно дело срещу мен във връзка с цитирания доклад на ДАНС. Не съм извършила нарушенията, в които съм обвинена. В повечето случаи съм действала със санкцията на тогавашния министър чрез издаване на съответните заповеди, с които съм била длъжна да се съобразявам.

 

Земеделски чиновници в тефтера на Красьо Черния

 

АРЕСТУВАНИЯТ от ДАНС шеф на отдел във фонд "Земеделие" Велин Велев фигурира в телефонния указател на Красимир Георгиев - Красьо Черничкия. Освен с магистрати, политици и бизнесмени, плевенският лобист поддържа контакти и със земеделски чиновници, става ясно от разследването срещу него.
Велин Велев е арестуван заедно с още 6-има негови колеги през януари миналата година. Разследвани са за злоупотреби със служебно положение. Аверът на Красьо също се завръща на държавна служба с помощта на съда и в момента работи във фонд "Земеделие". Той не е единственият върнат на работа от съда.
Докато управлява фонд "Земеделие" Калина Илиева уволнява дисциплинарно главния експерт от Благоевград Исмет Узунов. След това той завежда дело и го печели. Иска над 7 хиляди лева за 6-те месеца, в които е безработен, но съдът му присъжда само хиляда.

 

 Чистка в дирекцията за развитие на селските райони

ОТ 40 служители в дирекцията, която оглавява Мирослава Георгиева преди година и половина, са останали не повече от 15, научи "168 часа". Повечето от тях са махнати заради постановление на Министерския съвет, с което се съкращават длъжностите им. Всички, на които са прекратени договорите, обжалват пред съда, но за разлика от бившата си шефка губят делата.

АТАКА: Десетки бивши служители на министерството на земеделието обжалват уволненията си от Мирослав Найденов.
АТАКА: Десетки бивши служители на министерството на земеделието обжалват уволненията си от Мирослав Найденов.
ШЕФОВЕ: Мирослава Георгиева действа по заповедите на Валери Цветанов и Димитър Пейчев (на малката снимка) в министерството, но само тя отнася дисциплинарно уволнение от всички ръководители.
ШЕФОВЕ: Мирослава Георгиева действа по заповедите на Валери Цветанов и Димитър Пейчев (на малката снимка) в министерството, но само тя отнася дисциплинарно уволнение от всички ръководители.
КОЛЕКЦИОНЕР: Красьо Черничкия събирал телефони на земеделски чиновници.
КОЛЕКЦИОНЕР: Красьо Черничкия събирал телефони на земеделски чиновници.