Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ШАМПИОН: Играта на Милош Раонич може да го изведе до титла на турнира “Уимбълдън”, смята неговият идол Пийт Сампрас.
ШАМПИОН: Играта на Милош Раонич може да го изведе до титла на турнира “Уимбълдън”, смята неговият идол Пийт Сампрас.

 

 

Дори и Терминатора не може да уплаши това момче. Вижте го.
Още брадата му не е набола, а има нерви на побелял ветеран", изригва коментаторът на американската телевизия.
Той е шокиран от невероятната игра на неизвестния до момента канадец Милош Раонич.
20-годишният гигант току-що е победил големия фаворит за спечелване на титлата от силния международен турнир в Сан Хосе Фернандо Вердаско (Исп) след 7:6, 7:6. Това е първи турнирен успех от веригата на Професионалната тенис асоциация (ATP) в неговата кариера.
"Има нещо особено в Раонич - признава лидерът в световната ранглиста Рафаел Надал. - На всички е ясно, че има феноменален сервис. Удря много силно топката и е стабилен на мрежата."

Испанецът вече има едно поражение от младия канадец. При това в тандем с друга суперзвезда Новак Джокович. Сърбинът и Надал се пуснаха
изненадващо в един отбор
при двойките на турнир в Канада през миналата година. Още в първия кръг жребият ги изправя срещу Раонич и Васек Посписил. Аутсайдерите изненадващо побеждават след тайбрек. Няколко месеца по-късно 196-сантиметровият канадец, който е роден в черногорския град Подгорица, има шанса да премери сили с Надал и на сингъл. Това се случва на турнира в Токио. Лидерът в световната ранглиста, който спечели три от състезанията за Големия шлем през миналия сезон, изненадващо губи втория сет. Раонич има възможност да направи сензацията още по-голяма, но в решителната трета част пропуска да направи нов пробив.

"Следете внимателно изявите на това момче. Особено на бързите настилки - предупреждава легендата Пийт Сампрас. - Неговата игра е прекрасна за тревата на "Уимбълдън"."
В рамките на два месеца Раонич направи невероятен скок в световната ранглиста. Той приключи миналата година като номер 156. В момента е 37-ми. Представи се страхотно на първия турнир от
Големия шлем
- Откритото първенство на Австралия. Достигна до четвъртия кръг, след като по пътя си прегази 10-ия в света Михаил Южни. Устремът му беше спрян от опитния испанец Давид Ферер, който загуби първия сет, но взе следващите три.
"Дори и небето е прекалено ниско, за да ограничи потенциала на този талант - заключи невероятната шампионка от близкото минало Мартина Навратилова. - Видяхме как се роди една нова звезда."
Друга легенда - Джон Макенроу, отбеляза в своя туитър, че
Раонич е "голяма работа"

Специалистите забелязват, че освен невероятния сервис, който без проблеми минава 220 км/ч, канадецът от черногорски произход притежава психика на шампион. В най-тежките моменти, когато фаворити от ранга на Джокович, Федерер и дори Надал си изпускат нервите, неговото око не трепва.
"По това се познават големите шампиони - смята тенис анализаторът Куейд Бърнщейн. - Да поддържаш най-доброто си ниво в напечени епизоди, е изкуство. Много от настоящите звезди
показват изключителна игра
но малко от тях притежават психика."
Подобни качества Раонич показа на последния турнир, в който участва. Той достигна до финала в Мемфис, където срещна Анди Родик (САЩ). След изключителна битка американецът победи в три сета. По пътя към успеха бившият номер 1 в световния тенис имаше няколко мачбола, но те бяха спасени от Милош.
"Не е никак лесно да се играе срещу човек, който прави по 30 аса - смята Родик. - Ако развие всички аспекти от своята игра, не виждам кой ще го победи след няколко години."

Гони рекорд за най-бърз сервис
Милош Раонич има цел да счупи рекорда за най-бърз сервис в историята на тениса. В момента върховото постижение се държи от Анди Родик. Американецът регистрира успешен начален удар през 2004-та с убийствените 249 км/ч. Учени изчислиха, че с подобна скорост може да бъде извършено убийство, ако топката попадне в определена част от човешкото тяло.
Друг рекорд, който Раонич има шанс да атакува, е за най-много аса за един сезон. Горан Иванишевич е лидер в това подреждане с 1477. Те са постигнати през 1996 г. Хърватинът е първенец в класацията за най-много точки от начални удари сред всички тенисисти в историята. Неговият рекорд е 10 093.
Милош Раонич подобри собственото си върхово постижение за аса на турнира в Мемфис. Той записа 38 точки от начални удари срещу чеха Радек Щепанек.

Проблеми с рамото
Страхотното представяне от началото на сезона оказа влияние върху тялото на Милош Раонич. Канадецът се оплака от болки в рамото след турнира в Мемфис. "Не е нещо особено, но натовареният график си каза думата - призна талантът. - От доста време имам проблеми с рамото. Дори се подложих на лека операция през лятото."
Раонич трябваше да участва на турнир в Мексико. Надпреварата беше на червени кортове. Състезанието трябваше да бъде подгряващо за сблъсъка от "Дейвис къп" между Канада и Мексико.

Фен е на "Реал" (М)
Европейската кръв на Раонич диктува неговите спортни интереси. Той предпочита да гледа футбол от Стария континент вместо много по-популярните в САЩ и Канада американски футбол и бейзбол. Любимият му клуб е "Реал" (М). При всяка възможност гледа двубоите от испанското първенство или Шампионската лига. Запалва се по "Белия балет" покрай своя баща. Родителите на Милош са инженери. Неговият чичо Бранимир Гвозденович е министър на регионалното развитие на Черна гора.

Роднините му се връщат в Черна гора
Братът и сестрата на Милош Раонич се завърнаха в тяхната родина Черна гора преди няколко години. Цялото семейство емигрира в Канада, докато бъдещият талант е само на 3 години. Той израства в предградията на Торонто. Всички негови съученици искат да станат хокеисти. Милош се спира на тениса, защото е индивидуален спорт и може да тренира дълги часове с машината за изстрелване на топки.


Визитка:
Години: 20
Ръст: 196
Професионален дебют: 2008
Пари от наградни фондове: 438 730 долара
Място в ранглистата: 37
Победи във веригата на ATP: 16
Загуби във веригата на ATP: 10
Успехи за Големия шлем: IV кръг на Australian open