Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Три месеца лявата половина на пленарната зала бе празна заради отсъствието на БСП.
Три месеца лявата половина на пленарната зала бе празна заради отсъствието на БСП.

Натрупаните неизвинени отсъствия са за 10 месеца на 2019 г. - от януари до ноември, но без ваканционния август

БСП първо напусна пленарната зала за 3 месеца, а сега глобяват червените за отсъствия

Своеобразен рекорд по неизвинени отсъствия за последните 5 г. поставиха през 2019 г. депутатите. Те имат 3686 бягства от работа само за 10 месеца - от януари до края на ноември (но без август, когато са във ваканция). Това става ясно от публикувани данни на сайта на парламента.

За сравнение - за година и половина от началото на мандата на 44-ото народно събрание през април 2017 г. до края на 2018 г., неизвинените са били 1033. Също толкова - 1037, са били и в 43-ото НС, чиито мандат беше 2 години и 3 месеца - от октомври 2014 г. до януари 2017 г.

Тази година депутатите имат 2858 отсъствия без извинение от пленарната зала, а останалите 828 са бягства от работата на комисиите. Основен виновник за големия брой отсъствия е БСП, която напусна пленарната зала. На 17 февруари соцлидерката Корнелия Нинова изкара депутатите си с решение на Националния съвет на партията и ги държа извън парламента 3 месеца и половина - до края на май, след евровота. Заради това заплатите им бяха орязани драстично. Според правилника на Народното събрание при 3 поредни отсъствия или общо 5 за месеца се удържат 2/3 от възнаграждението им. При сумарна заплата около 5000 лв. (с добавки за стаж, докторска титла, научна степен, шефски постове в НС и т.н.) на червените им оставаха грубо по около 1500 лева на месец.

Интересното е, че само половин година по-късно по предложение отново на Нинова в правилника на червената група бяха разписани санкции за отсъствия - 100 лв. за бягство от пленарната зала или комисия, 200 лв. за липса при поименна проверка. Така всеки соцдепутат, който не е на работа без сериозна причина, бива глобяван два пъти - веднъж от парламента и втори път от групата си.