Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов
Снимка: Архив
Бойко Борисов Снимка: Архив

Състоянието на войската се подобрява

16 хиляди българи се върнали у нас през 2019 г, битовата престъпност намалява, състоянието на войската се подобрява. Това отчетоха министрите пред премиера Бойко Борисов в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

От 560 на 610 лв. ще се увеличи минималната заплата догодина. Ще продължим разговорите със синдикатите. За изминалата година отчитаме рекордно ниски нива на безработица - 3,7%, отчете социалният министър Деница Сачева.

Над 207 хил. души са намерили работа през бюрата по труда у нас. Качеството на работаната сила остава приоритет и следващата година. Над 70 млн. ще отидат за това догодина. Други 5 млн. лв. ще отидат по друг пакет, който да мотивира чужди граждани да работят у нас. От началото на годината 463 432 семейства са подпомогнати с еднократните помощи за училище. 1 519 са децата, които останаха в семействата си, след като бяха застрашени от изоставяне. Продължаваме да намаляваме зависимостта на ДОО от държавния бюджет, каза още Сачева.

Започнахме сериозни реформи, произтекли от новия Закон за физическото възпитание. Спортните клубове трябва да отговарят и на изцяло нови правила, които са част от борбата срещу клубовете фантоми, каза спортният министър Красен Кралев.

Тук трябва да сте много стриктни. Ако трябва и Младен (бел.авт. - вътрешният минитър) да ти помага, настоя премиерът Борисов в отговор на Кралев.

Продължихме инвестициите за подобряване на инфраструктурата у нас. Най-голямото бе реконструкцията на стадиона в Кърджали, допълни Кралев.

В Бургас ще я завършите ли тази година? Тя стана по-голяма от “Арена Армеец”, попита Борисов.

Да, трябва да я завършим, категоричен бе Кралев.

2019 г. беше забележителна година за българската правосъдна система. Имахме успешна комуникация с бившия председател на Европейската комисия г-н Юнкер, благодарение на вашата кореспонденция. Променихме Закона за съдебната власт - задължихме временно отстраняване при повдигнати обвинения на магистрати и те да подават декларации за участие в съсловни организации. Повдигнахме въпроса и за наблюдението на главния прокурор. В областта на българското гражданство приехме законопроект, който сега е в парламента, целим качествени критерии за получаване на българско гражданство. Готови сме да предложим изменения за полагане на единен държавен изпит с целта да повишим качеството на юридическото образование, каза пък правосъдният министър Данаил Кирилов.

Над 16 хил. българи са се завърнали у нас през изминалата година. За сравнение преди 8 г. те са били 5 хиляди. Българите решили да се завърнат посочват, че причина за това е семейството им и заради подобрението на състоянието на страната, заяви вицепремиерът Мариана Николова. Обясни, че тази година Тристранният съвет за национално сътрудничество, на който тя е председател, е направил 11 присъствени и 18 неприсъствени заседания, на които са разгледани 42 проекта.

Това беше изключително успешна година за българските войски. Бе придобит Ф-16. Наред с това бяха отделени допълнителни средства за всички авиационни програми, отчете пък военният министър Красимир Каракачанов. Обясни, че са били подадени и по две оферти за проектите за сухопътните и военноморските сили.

До началото на декември 320 човека са постъпили в армията. Досега тенденцията беше да има повече напуснали, отколкото постъпили в армията, но от тази година не е така, категоричен бе той. Каракачанов припомни и че тази година бе възстановено Националнито военновъздушно училище, закупени бяха 2 миночистача, а 14 танка излязоха от ремонт.

За военното сътрудничество винаги ще има критики от тези, които не знаят дали сме в Европейския съюз или в Съветския, каза още Каракачанов.

Добре казано!, отвърна му премиерът.

Вътрешният министър Младен Маринов пък отчете намаляване на регистрациите за битова престъпност и все повече разкрити престъпления. За обучението на служителите на МВР пък били изградени повече полигони.

Системата е стабилнаот гледна точка на кадровото обезпечаване, продължи Маринов. Обясни и, че заплатите на всички служители в системата са били увеличени с 10% през тази година, както и че са получили еднократно по 480 лв. за добре свършена работа.

Какво са искали “Дарик“ ме питаха да отварят някаква библиотека, а ти не си ми казал?, обърна се Борисов към културния министър Боил Банов.

Значи има много стара идея да се разшири Националната библиотека. Въпросът е на проект и целесъобразност. Подкрепяме я за следващата година с над 2 млн. лв. И тази година и миналата имаме изключителни добра политика за съхраняване и захранване на фондовете на българските библиотеки. 500 хил.лв дадохме и за Националния музей, обясни Банов.

Добре. Когато се разберете за проекта, ще ми кажете, отвърна му Борисов.

Поставихме на дневен ред неглижирани с години проблеми. В областта на контрола въведохме стандарти за финансово управление, в лечебните заведения очакваме да имаме намаление на задълженията с 25%. Направихме публични цените на услугите в болничните заведения, въведохме методиказа за разходване на заплатите за персонал, знаете, че напрежението беше свързано с това. В 90% от лечебните заведения са достигнали нивата на заплащане от колективните трудови договори. 47 млн. лв. дадохме за апаратура през тази година, обновена беше хемодиализнага система в страната, отчете пък здравният министър Кирил Ананиев.

Стартира детската болница и в средата на януари ще определим победител. Да не се поддаваме на внушения, тя ще бъде модерна и съвременна болница. Подкрепихме педиатрията със 170 млн. лв. и дадохме 50 млн. лв. за педиатричните отделения в страната. Имаме сключени договори за клиники по трансплантация в чужбина за обучения и сътрудничество. Благодарения на кампанията ни през тази година, обърнахме представата на хората за донорството. Оптимизираме контрола на аптеките, създаваме национална аптечна карта, ограничили сме износа на лекарства от страната, когато те не достигат у нас, тестваме различни системи, които да влязат в сила от догодина, имаме нов проект за Спешна помощ, обучават се и специалисти. 210 от 400-те линейски вече са налични, сключени са договорите. Осурени са 20 млн. лв. за хеликоптер. Има нещо, което не можах да постигна, но съм длъжен да го подчертая - не успяхме да постигнем консенсус за новия модел на осигуряване, но няма да се откажа и ще продължа да настоявам и през следващата година, зарече се Ананиев.

Трябва да се съсредоточим и да си довършим програмата докрай. Няма сектор или министерство, в които другите да са били по-добри. Така че максимална мобилизация, честност, прозрачност. Обяснявайте на хората всеки ден, дори, когато има проблем - как е възникнал, какво ще направите и тн., за да знаят, обърна се Борисов към министрите.