Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

88-годишният модел Кармен  дел Орефис много внимава с грима, който използва. 
СНИМКА: РОЙТЕРС
88-годишният модел Кармен дел Орефис много внимава с грима, който използва. СНИМКА: РОЙТЕРС

Учени откриха опасни бактерии в козметика

Oвлажняване, овлажняване, овлажняване – това е тайната за неувяхващата красота на Кармен дел Орефис. Тя е на 88 г. и продължава да дефилира като модел в Ню Йорк. Даже твърди, че през последните 25 г. е била на толкова корици на модни списания, колкото не е имала през цялата си 73-годишна кариера. Линиите на лицето ѝ продължават да са правилни, кожата гладка, и то без сериозни пластични процедури. От години разчита само на малки количества силикон и на хиалуронова киселина.

Овлажнявам кожата си с каквото разполагам в момента, но само това би имало нулев резултат, ако не се грижех за нея и отвътре, казва Кармен дел Орефис. Сутрин тя пие много вода с лимон, а през деня яде кисело мляко. Прекарва на открито с приятели колкото е възможно по-дълго. Стреми се да използва козметика единствено от естествени продукти и да слага грим само когато работи. Освен това задължително го проверява да не съдържа химикали, които потенциално могат да попречат на порите да дишат и да състарят кожата.

Това отговорно отношение на Кармен дел Орефис вероятно ще се стори непонятно на по-младите дами, които се оказва, че не следят много какво слагат на лицата си. Различни проучвания показват, че всяка втора жена си позволява да използва гримове с изтекъл срок на годност, като най-тежко е положението в Бразилия, където 98% от анкетираните студентки са признали, че го правят. Повечето от тях дори не са чували, че това може да е опасно, а и голяма част от предлаганите продукти са без срокове. Подобно е положението и в САЩ, където местното законодателство не задължава производителите на козметика да посочват ясно годността на стоката си. Европейските регламенти са доста по-строги, но на някои малки артикули като гланцове за устни, спирали или моливи за очи те са трудно забележими или са върху опаковката, която обикновено се изхвърля.

А се оказва, че това може да е жизненоважно. Наскоро Астънският университет в Бирмингам огласи данни от свое изследване, което е установило, че девет от десет стоки за гримиране са замърсени с потенциално смъртоносни микроби, включително стафилококи и ешерихия коли. Учените са тествали намиращото се в козметичните чантички на голям брой жени, или близо 500 продукта, сред които гланц за устни, червило, очна линия, спирала и фон дьо тен.

Преди четири години техни колеги от лондонския университет “Метрополитън” подложиха на биохимичен анализ четири козметични продукта с изтекъл срок на годност и един в срок. Във всички също бяха открити опасни бактерии, които могат да причинят сериозни здравословни проблеми - от акне и дихателни заболявания до гастроентерит и менингит.

Затова усилията при сегашното проучване са били насочени към повече артикули и по-специално как се използват. По тази причина за първи път са тествани и тампони и апликатори за грим, както и станалите изключително популярни бюти блендери. Това са гъби във форма на капка, с които може да се нанася всякакъв грим. Твърди се, че са продадени вече над 6,5 млн. от тях по света, но все още се употребяват неправилно. Производителите им съветват да се измиват добре след използване и да се сменят на всеки три месеца. Учените обаче са открили, че повечето им притежатели не спазват това. Често те стоят недобре почистени и влажни, което ги превръща в идеална среда за размножаване на вредни бактерии. Така те могат да причинят редица заболявания, особено при използването им в близост до уста, очи или върху наранена кожа, тъй като заразата бързо попада в лигавица и кръв.

“Лошите хигиенни практики на потребителите, когато става въпрос за използване на грим, особено гъбите и блендерите, са много тревожни, ние открихме бактерии като ешерихия коли, която е свързана с фекално замърсяване”, казва доктор Амрийн Башир от изследователския екип. Той посочва, че макар козметиката да не се разваля като храната и да запазва декориращите си свойства, да я съхраняваш и употребяваш прекалено дълго време, означава да се излагаш на сериозен риск, особено ако имаш слаба имунна система. Така може да си докараш не само кожни инфекции, но и отравяне на кръвта.

По принцип европейските регламенти изискват от производителите на стоки за гримиране да поддържат строги хигиенни стандарти. Ешерихия коли въобще е забранено да се среща в тях, когато са нови и опаковани. Затова учените смятат, че повечето проблеми идват от неправилна употреба. 64% от дамите, чиято козметика са тествали, са признали, че са я изпускали на пода отворена и след това са продължавали да я използват, докато свърши. Много въобще ѝ не са предполагали, че повечето продукти имат срок на годност между 3 и 12 месеца.

Например една спирала е добре да се използва от 3 месеца до половин година, въпреки че 92% от жените продължават да си я слагат много след този срок. Сенките им за очи пък са доста по-стари от допустимите две години, а на дамите над 50 г. са и над пет години. Учените смятат, че това се дължи на незнание за опасностите, които козметиката с изтекъл срок на годност крие. И дори не допускат, че оплакванията им от сърбеж, сълзене и зачервяване на очите се дължи на стар грим или пък на такъв, който е за масова употреба в салоните за красота.

Всяка втора млада жена под 30 г. не спазва и препоръката на кожните специалисти да почиства своя макиаж преди сън. Според експертите обаче нощ, прекарана с фон дьо тен или друг грим, състарява жените със седем дни. Освен това вероятността да се появят пъпки или петна, а кожата да стене суха и дехидратирана е много голяма. Спането със спирала пък прави миглите крехки и води до тяхното падане.

“Трябва да се направи повече, за да се помогне на потребителите и на козметичната индустрия като цяло да се справи с неправилното използване на гримове”, казва доктор Башир. Това означава повече разясняване за рисковете и поставяне на видими и точни указания за употреба и срок на годност върху продуктите.