Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Надежда Нейнски Кадър: бТВ
Надежда Нейнски Кадър: бТВ

„Най-големият мит за Прехода е, че не е донесъл нищо добро на България”, смята Надежда Нейнски, според която дори най-големите критици на събитията след 10 ноември не могат да не признаят колко много се промени България.

Това каза 30 години след началото на промените Надежда Нейнски, външен министър на България в периода 1997-2001 г., бивш лидер на ОДС, евродепутат и посланик на България в Турция, в студиото на „120 минути” по бТВ.

„Носталгията по социализма е манипулативна”, смята бившият ни външен министър и признава,че я приема доста болезнено.

Трудностите по време на демокрацията са нещо естествено, защото е много трудно да се промени една система. Големият проблем е, че не се е променил начинът на мислене, заяви Нейнски.

Точно това е нейната лична илюзия, с която се е разделила – че ще скъсаме лесно с миналото си.

Трябва да разберем, че битката за демокрацията е ежедневие, смята посланик Нейнски и дава като пример Турция, където младите хора са изключително активни, дори когато има опасност да бъдат арестувани заради своите идеи. Те участват активно в изборите и успяват да го постигнат.

В България хората имат усещането, че изборът е компрометиран и нищо не зависи от тях, отбеляза Нейнски и допълни, че много се говори, че има фалшификации и голям проблем е купеният вот, но за да се преборим с тези негативни явление, трябва именно да участваме масово в изборите.

СДС не е временни успехи и лидери, а кауза, която ще пази в сърцето си, а ролята на обединението е била епохална, смята бившият председател на ОДС. Тя има сантимент към своята младост в политиката, много партии в Източна Европа са се марганизирали, след като са изпълнили историческата си роля.

„Преходът приключи с преговорите на България за влизане в ЕС”, смята Надежда Нейнски.

„От нас зависи какви лидери си избираме и как защитаваме интересите си. Не ни е виновен ЕС, всеки сам кове съдбата си”, категоричен е българският дипломат.

Що се отнася до работата ѝ като посланик в Турция, Нейнски е благодарна, че е в нашата югоизточна съседка в този период, когато там се преплитат всички геополитически интереси и ще продължи да бъде на този пост, докато правителството и президентът смятат, че е нужно