Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Макс Ла Мана Кадър: Ютюб
Макс Ла Мана Кадър: Ютюб

Tой е на 30 години, с външен вид на филмова звезда, но зарязва актьорството в родната Америка и преди няколко години пристига в Лондон, за да стане готвач. И то доста необикновен. Макс Ла Мана започва да създава рецепти от продукти, които минимално ощетяват околната среда. Е, не всички негови ястия са само от сезонни растения, което е една от концепциите за живот без въглероден отпечатък, но като цяло се стреми да нанася по-малко вреда на природата.

Ла Мана смята, че е малко лицемерно да се отхвърлят полетите със самолет, когато всеки ден пълниш кофата с боклуци. Затова той се концентрира върху идеи как да се води по-малко разточителен начин на живот, което го превръща в звезда сред загрижените за климатичните промени млади хора. Ла Мана вече има хиляди последователи в социалните мрежи, а наскоро пусна и първата си книга по въпроса.

В нея той предлага примерен режим за пренастройване, така че човек да отговори на предизвикателството да оставя по-малък въглероден отпечатък. “Всеки трябва да започне отнякъде. Колкото и малка да е нашата промяна, все ще е от полза да защитим нашата планета”, казва готвачът, който вече си е спечелил прозвището Господин нулев отпадък в британските медии. Според Ла Мана първото нещо, което трябва да се направи, е да се бръкне в кофата за боклук и да се види какво и защо е изхвърлено. Ако в нея има много развалени плодове и зеленчуци, означава, че или не се пазарува според нуждите, или липсват познания как да се съхраняват правилно продуктите.

“Картофите, лукът, доматите, чесънът и краставиците не трябва да се държат в хладилник. Те трябва да стоят на стайна температура. Зелените салати и подправки могат да се натопят във вода”, обяснява Ла Мана. Зеленчуците, които са станали меки и не стават за салата, не бива да се оставят в хладилника с идеята, че могат да се използват за нещо друго. Най-добре е да се замразят във фризера, да се сготвят на супа или просто да се превърнат в зеленчуков коктейл. Същото важи и за хляба, който ви се струва, че няма да може да изядете, преди да мухляса.

“Ако често готвите и винаги ви остава нещо за ядене, отделете един ден в седмицата, когато претопляте или освежавате всички тези остатъци в ново ядене. Така храната хем няма да отиде в коша, шем ще сте спестили пари”, съветва готвачът. По думите му, ако поне месец разсъждавате как да намалите изхвърляните неща, със сигурност ще стигнете и до други идеи как чрез поведението си да опазвате природата.

Той например не купува вода, защото винаги има в чантата бутилка с чешмяна. Когато отива на пазар, си носи кутии и чанти за многократна употреба, в които да си сложи продуктите. Притежава бидон, в който прави компост от хранителните отпадъчи и след това го използва за засаждане на растения. Вместо кухненска хартия, забърсва с кърпи от плат или парцали от стари дрехи. Даже изключва телефона си за доста големи периоди, тъй като е прочел някъде, че час говорене всеки ден в продължение на година причинява толкова въглеродни емисии, колкото полет между Лондон и Ню Йорк. Пазарува си дрехи от магазини за вещи втора ръка, които се продават с цел благотворителност, и твърди, че много млади хора го правят от екологични съображения.

И вероятно е прав, тъй като вече трета международна компания за дрехи започва да дава определени модели под наем в някои от магазините си. Шведската H&M, която е популярна в цял свят, обяви, че в най-голямата си търговска площ в Стокхолм пуска новата услуга в отговор на растящите критики, че модната индустрия се превръща в опасност за природата. Според проучване на ООН тя е вторият най-голям замърсител на водоемите и има вина за 10% от въглеродния отпечатък в света. Консумира повече енергия, отколкото международните полети и корабоплаването заедно.

Желаещите да наемат дрехи ще могат да избират първоначално между 50 модела месечно, като седмичната такса ще е 350 крони, или около 65 лева. След три месеца ще бъде направена оценка на новата услуга и тя вероятно ще започне да се предлага и на други места. Засега тя ще бъде достъпна само за притежатели на карта за лоялни клиенти на компанията, а не за всички пазаруващи.

По този начин H&M се включва в пазарна ниша, разработвана от американските си конкуренти Banana Republic и Urban Outfitters, които вече дават дрехи под наем. Същата дейност развиват и интернет платформите Vinted и Hurr Collective.

Така те се надяват да създадат ново отношение към дрехите, чиито цени през последните години непрекъснато намаляват заради ожесточената конкуренция и използването на евтина работна ръка в бедните държави.

Вследствие на това се създаде консуматорско общество, чиито представители не носят една дреха повече от един сезон. Освен това се използват синтетични материали, които са трудно разградими.

Различни проучвания показват, че около 60% от дрехите се правят от полиестер. И въобще не е задължително да ги хвърляш в кофата за боклук, за да ощетяваш природата, достатъчно е просто да ги переш по-често. Установено е, че една дреха може да отдели до 700 000 синтетични фибри при една средно дълга програма на пералнята. Тези микроскопични нишки са пластмаса, която отива в канала, а от там достига до големите водоеми. Смята се, че само Европа и Централна Азия изхвърлят в океана еквивалента на 54 пластмасови торбички във вид на микропластмаса на човек за седмица.

“Като консуматори ние имаме голяма роля в предотвратяването на това замърсяване, като просто купуваме по-малко. Ако намалим консумацията, ние намаляваме боклука. В момента пазаруваме твърде много и носим дрехите си твърде малко”, казва доктор Кирстен Брод, която работи за германския клон на “Грийнпийс” по тези проблеми. Проучване на организацията показва, че 40% от нашите дрехи са носени рядко или никога.